
Ruskeaa kultaa
Suklaata on jo valmistettu bioreaktorissa tuotetusta kaakaosta, mutta kaupan hyllyllä tuotteita ei nähdä vielä pitkään aikaan.
Vaikka solutuotanto on jo teknisesti mahdollista, sen kaupallistamiseen on vielä matkaa. Uuselintarvikelainsäädäntö aikatauluttaa tuotteiden kaupallistamista, ja kuluttajahyväksyntää voi vasta arvailla.
Myös solutuotannon ekosysteemin rakentaminen on vielä alkutekijöissään. Business Finlandin rahoittamassa, VTT:n ja yritysten yhteistyönä toteutetussa CERAFIM-hankkeessa hahmoteltiin alan ekosysteemiä. Mukana hankkeessa olivat muiden muassa Fazer ja Valio.
Fazer perusti pitkän aikajänteen innovaatio- ja tutkimusyksikkö Forward Labin vuonna 2020. Vaikka soluviljellyn kaakaon kaupalliset sovellukset ovat vielä kaukana, Fazer haluaa tutkia sen käyttömahdollisuuksia jo nyt.
Fazer oli aloittanut solukasvatuksen tutkimisen jo ennen CERAFIM-hanketta. Fazer lähti mukaan hankkeeseen, koska kaakaoraaka-aineen saatavuus saattaa vuosien kuluessa ilmastonmuutoksen myötä heikentyä tai raaka-aine voi kallistua merkittävästi. Hanke...
Jäsenenä voit lukea tämänkin artikkelin digilehdestä!
Liity jäseneksiSuosittelemme artikkelia

Helsinkiläisviskeille huippupisteet ja kaksi kultaa USA:sta

Startup markkinajohtajana

Viinilehti valitsi Vuoden samppanjan 2023 ja Vuoden kuohuviinin 2023

Savolaiselle talkkunalle haetaan nimisuojaa

VIRTUAALISESTI KÄYNTIIN, YLÖS JA ALAS
