Kumppanisisältö: FoodFarm Oy

Öljyhampusta vastuullista, kotimaista kasvisruokaa

Suomalaisilla pelloilla kasvaa yhä enenevässä määrin kasviproteiinipalettiamme monipuolistavaa ”vihreää kultaa”, öljyhamppua. Kotimainen, vastuullisesti ja puhtaasi viljelty öljyhampun siemen on trendikästä ja helppokäyttöistä kasvisruokaa.

Maultaan öljyhampun siemen on pehmeä ja pähkinäinen. Sen proteiinikoostumus on täydellinen ravitsemusta ajatellen, ja se sisältää kaikkia 20 aminohappoa helposti imeytyvässä muodossa. Monityydyttämättömien rasvahappojen osuus hampunsiemenöljyssä on huimat 75 – 85%. Hampunsiemenöljy on erinomainen omegojen lähde, omega-3 ja omega-6 suhde on ravitsemuksellisesti optimaalinen. Lisäksi siinä on runsaasti erilaisia kivennäisaineita ja vitamiineja. Öljyhamppu ravintona todella hellii kehoamme. Ravitsemuksellisesti arvokas tuote on luontaisesti gluteeniton ja allergeenitön, ja sopii kaikkiin ruokavalioihin.

Leivo tai paista inspiroiva tuoteperhe

Kasvipohjaisiin valmisruokiin ja lihajalosteisiin öljyhampun juttu on sen tuoma proteiinilisä, suun mukaisen maun ja miellyttävän rakenteen ohessa. Esimerkiksi kuoritut hampunsiemenet ja hamppuproteiini soveltuvat erilaisiin vegaanisiin pihveihin, pyöryköihin ja nuggetteihin. Hamppu sopii myös kaveriksi lihalle, vaikkapa maustamaan bratwurstia ja tuomaan niitä hyviä pehmeitä rasvoja lihatuotteeseen.

Kasvipohjaisissa meijerituotteissa kuorittu hampunsiemen ja hamppuproteiinit tuovat proteiinilisää, hyviä rasvoja ja makua.  Esimerkiksi helposti valmistuva, hedelmäinen hamppusmoothie antaa potkua päivään vaikkapa aamupalapöytään katettuna. Hamppusmoothiesta saat taatusti irti päivän omegat.

Ja mikä olisikaan parempaa kuin vastaleivottu, tuore leipä? Leipurin kaukalossa hampunsiemenet, kuorittu hamppu tai vaikkapa idätetty hamppu ja hamppuproteiinit tuovat lisää makua ja parempia ravintoarvoja, erityisesti proteiinia ja kuituja. Hampun siemenen pehmeän pähkinäinen maku soveltuu suolaisten että makeiden leivonnaisten valmistukseen.

Applikaatioselvityksestä eväitä tuotekehitykseen

Öljyhampputuotteiden myyntiin ja markkinointiin keskittyvä FoodFarm on selvittänyt öljyhampun eri raaka-ainejakeiden elintarvikekäyttöä yhteistyössä Foodwestin kanssa. Applikaatioselvityksessä tavoitteena on öljyhampun siemenistä jalostettavien ingredienttien yleisten ominaisuuksien ja applikaatiopotentiaalin tarkastelu. Tavoitteena on tuottaa tietoa meillä vielä suhteellisen uuden kasviproteiinilähteen käyttäytymisestä erilaisissa teollisissa prosesseissa ja näin vauhdittaa ingredienttien käyttöönottoa. Selvitystyötä on tehty käytännönläheisesti, ja tulokset ovat suoraan hyödynnettävissä yritysten tuotekehityksessä. Applikaatioselvitys on osa öljyhampun tarjontaketjun vahvistamista, jonka tuote- ja prosessikehitysosiota toteutetaan osana Maa- ja metsätalousministeriön rahoittamaa Rikasta ravintoa hiilinielusta – öljyhamppu -hanketta.

Lisätietoja vastuullisesti tuotetuista, kotimaisista öljyhampputuotteista www.foodfarm.fi.