Suomen paras hunaja tuotettiin Mikkelissä 

Suomen paras hunaja 2023 -kilpailun voittivat Nora Suojanen ja Maarit Partanen Mikkelin Urpolasta korjatulla Urpo-hunajallaan. Valinta tehtiin 28. lokakuuta Suomen Mehiläishoitajain Liiton Sadonkorjuuseminaarissa Mikkelissä – voittajien kotikaupungissa.

Suomen paras hunaja -kilpailun parhaaksi valittiin tänä vuonna mikkeliläisten Nora Suojasen ja Maarit Partasen pehmeän samettiseksi kiteytetty vaalea hunaja. Urpo-hunaja nimellä myytävä hunaja on tuotettu aivan Mikkelin keskustan tuntumassa Urpolan alueella, missä Suojasella ja Partasella on neljän pesän mehiläistarha. 

”Tarhapaikka on niityllä jokirannassa, ja sen vieressä on kosteikko, joten paikalta tulee satoa silloinkin, kun muualla on kuivaa”, Suojanen kertoo. Lähistöllä on lisäksi metsää, omakotialueen kasveja ja 4H-yhdistyksen aarimaa, jossa kasvatetaan muun muassa puutarhamarjoja. Hunajasato kertyy siis hyvin monipuolisesta kasvustosta. ”Tarhat ovat keskustassa, mutta alue ei ole urbaani”, Partanen kuvailee. 

Voittoisan hunajan tuottaneet Nora Suojanen ja Maarit Partanen ovat toistaiseksi harrastetarhaajia. Tarhauskesiä on takana kolme. He kuitenkin valmistuivat elokuussa Pohjoisen Keski-Suomen ammattiopistosta mehiläistarhaajiksi, ja tarkoituksena on saada tulevaisuudessa osa elannosta mehiläistarhauksesta. Vuoden paras hunaja -kilpailun voitto antaa uskoa, että oikealla tiellä ollaan. 

Kilpailuun osallistui 122 hunajaa 

Suomen paras hunaja -kilpailuun osallistui tänä vuonna 122 hunajaa. Kilpailussa oli kolme kilpailusarjaa: kiteytetty hunaja, juokseva hunaja sekä lajihunaja, jossa mukana olivat yksikukkahunajat sekä tietyltä alueelta peräisin olevat hunajat. Yleisö äänesti esiraadin valitsemista hunajista kunkin sarjan voittajan sekä koko kilpailun parhaana pitämänsä hunajan. Lisäksi voittaja valittiin paikallisyhdistysten sarjassa. 

Voittohunajissa aromeja kaupunkipuista ja pohjoisen kasveista 

Vuoden parhaan kiteytetyn hunajan tuotti toista kertaa peräkkäin Pauli Forsman, joka tarhaa mehiläisiä Vesilahdessa Haltijan biodynaamisesti viljellyllä tilalla. Paras juokseva hunaja tuli Tampereelta, kauppakeskus Koskikeskuksen katolta, missä mehiläiset keräävät satoa esimerkiksi kaupunkipuista. Riitta Salon tuottamassa hunajassa maistuikin voimakkaasti lehmus. Parhaana lajihunajana palkittiin torniolaisen Markku Mykkälän pohjoisen kasvien aromeja sisältänyt juokseva hunaja, jonka mehiläiset olivat keränneet Ruonajärven maisemista. Paikallisyhdistysten parhaaksi puolestaan valittiin Pohjolan Mehiläishoitajien Raimo Tervolan kauniin punertava puolukkahunaja. 

Suomen paras hunaja 2023 kilpailusarjojen voittajat: 

Suomen paras hunaja 2023: Nora Suojanen ja Maarit Partanen, Mikkeli 

Paras kiteytetty hunaja: Osuuskunta uusruukki, Pauli Forsman, Vesilahti 

Paras juokseva hunaja: Riitta Salo, Pinsiö 

Paras laji- tai aluehunaja: Markku Mykkälä, Tornio 

Paras paikallisyhdistysten hunaja: Pohjolan Mehiläishoitajat, Raimo Tervola, Oulu