Aamiaisdirektiiveihin tulee muutoksia 

Jatkossa esimerkiksi hunajan alkuperämaat on ilmoitettava nykyistä tarkemmin. Muutoksella pyritään parempaan jäljitettävyyteen ja petosten ehkäisemiseen.

Niin kutsuttuihin aamiaisdirektiiveihin kuuluu seitsemän direktiiviä, jotka koskevat hunajaa, hedelmätäysmehuja, hilloja, kuivattua maitoa, sokereita, kaakao- ja suklaatuotteita sekä kahvi- ja sikuriuutteita. Direktiiveissä vahvistetaan säännöt tuotteiden koostumukselle, tuotenimille ja merkinnöille. 

Nykyiset direktiivit on annettu yli kaksikymmentä vuotta sitten. Vuosikymmenten aikana elintarvikkeiden markkinat ovat muuttuneet, on tullut uusia innovaatioita ja yhteiskunnalliset huolenaiheet sekä kuluttajien odotukset ovat muuttuneet. Tästä syystä pidettiin perusteltuna tarkistaa aamiaisdirektiivien tiettyjä sääntöjä. 

Direktiivien tarkistamisen taustalla oli myös komission keväällä 2020 antama Pellolta pöytään -strategia oikeudenmukaista, terveyttä edistävää ja ympäristöä säästävää elintarvikejärjestelmää varten. Sillä pyritään helpottamaan terveellisten ja kestävien ruokavalintojen tekemistä sekä elintarvikkeiden ravitsemuksellisen koostumuksen uudelleenmuokkausta. 

Komissio antoi keväällä 2023 ehdotuksen hunajaa (neuvoston direktiivi 2001/110/EY), hedelmätäysmehuja (2001/112/EY), hedelmähilloja ja marmeladeja (2001/113/EY) sekä kuivattuja maitoja (2001/114/EY) koskevien tiettyjen säännösten muuttamiseksi.  

Tavoitteena on varmistaa, että kuluttajat voivat nykyistä helpommin tehdä tietoon perustuvia valintoja esimerkiksi elintarvikkeen ravintosisällön tai alkuperämaan perusteella. Muutoksella pyritään myös vastaamaan kuluttajien kasvavaan kysyntään tuotteille, joiden sokeripitoisuus on alhaisempi, ja samalla kannustamaan toimijoita elintarvikkeiden koostumuksen muokkaamiseen.  

Hunajan alkuperän prosenttiosuudet esiin 

Hunajan osalta nykyinen mahdollisuus ilmoittaa hunajasekoituksen alkuperämaat esimerkiksi muodossa ”EU:sta ja EU:n ulkopuolelta peräisin olevan hunajan sekoitus” poistuu.  

Hunajasekoituksessa on jatkossa ilmoitettava pakkauksen etupuolella kaikkien sekoituksessa olevien hunajien alkuperämaat paino-osuuden mukaan alenevassa järjestyksessä. Lisäksi on ilmoitettava kunkin hunajan prosenttiosuus seoksessa. Prosenttiosuuksien osalta sallitaan viiden prosentin poikkeama. 

Jäsenvaltio voi päättää, että prosenttiosuus vaaditaan vain niiden neljän hunajan osalta, joita hunajasekoituksessa on eniten, jos nämä edustavat yli 50 prosenttia hunajasekoituksesta. Pienissä, alle 30 gramman hunajapakkauksissa alkuperämaat voi ilmoittaa ISO 3166-1 -standardin kaksikirjaimisillä maatunnuksilla. 

Jotta hunajaan liittyviä petoksia pystyttäisiin ehkäisemään nykyistä paremmin ja mahdollistamaan hunajan alkuperää ja laatua koskevien tietojen todentaminen, komission on viimeistään neljän vuoden kuluessa muutosten voimaantulosta vahvistettava analyysimenetelmät väärennetyn hunajan havaitsemiseksi. Komissio voi myös hyväksyä analyysimenetelmiä sen varmistamiseksi, että hunaja on direktiivin vaatimusten mukaista. 

Komissio perustaa hunajafoorumin 

Komission on annettava viimeistään viiden vuoden kuluessa muutosten voimaantulosta tarkempia säännöksiä sen varmistamiseksi, että hunajaa ei ole kuumennettu tai käsitelty siten, että luonnolliset entsyymit ovat tuhoutuneet tai merkittävästi heikentyneet. 

Koska siitepöly on hunajan olennainen osatekijä, suodatettu hunaja ei enää jatkossa ole sallittu tuoteryhmä. Lisäksi komission on annettava tarkempia säännöksiä kriteereistä sen varmistamiseksi, että hunajasta, taloushunajaa lukuun ottamatta, ei ole poistettu siitepölyä eikä siitepölyn tiheyttä tai kirjoa ole muutettu. 

Komission on annettava tarkempia säännöksiä myös menetelmistä, joilla määritetään paikka, josta hunaja on kerätty sekä hunajan jäljitettävyyttä koskevista vaatimuksista.  

Direktiivillä perustetaan komission johdolla toimiva foorumi, jossa on edustajia toimivaltaisista viranomaisista ja laboratorioista sekä hunajan toimitusketjun, kansalaisyhteiskunnan ja tiedeyhteisön asiantuntijoita. Foorumin tehtävänä on kerätä tietoa hunajan valvonnan parantamista ja aitouden todentamista varten sekä antaa suosituksia unionin jäljitettävyysjärjestelmästä, EU:n vertailulaboratorion perustamisesta sekä mahdollisesta tarpeesta päivittää hunajan koostumusta koskevia vaatimuksia. 

Mehujen sokeripitoisuudesta täsmällisempää tietoa 

Hedelmätäysmehuihin ei ole vuoden 2015 jälkeen saanut lisätä sokereita. Koska tämä ei edelleenkään ole osalle kuluttajista selvää, hedelmätäysmehujen merkintöihin voi jatkossa liittää maininnan ”hedelmätäysmehut sisältävät vain luontaisia sokereita”. 

Uudet käsittelymenetelmät mahdollistavat hedelmätäysmehujen luontaisesti sisältämien sokereiden poistamisen, mutta tällaisista tuotteista ei voi käyttää tuotenimeä ”hedelmätäysmehu”. Nyt direktiiviin lisätään kolme uuttaa tuoteryhmää: ”hedelmätäysmehu, jonka sokeripitoisuutta on vähennetty”, ”tiivisteestä valmistettu hedelmätäysmehu, jonka sokeripitoisuutta on vähennetty” sekä ”hedelmätäysmehutiiviste, jonka sokeripitoisuutta on vähennetty”. Näissä tuoteryhmissä hedelmätäysmehujen luontaisia sokereita on poistettu vähintään 30 prosenttia siten, että kaikki muut keskeiset fysikaaliset, kemialliset, organoleptiset ja ravitsemukselliset ominaisuudet säilyvät. Sallitut menetelmät luontaisten sokereiden poistamiseksi ovat kalvosuodatus ja hiivakäyminen.  

Komissio voi antaa tarkempia säännöksiä hedelmätäysmehujen keskeisistä ominaisuuksista, luontaisten sokereiden poistamiseksi sallituista menetelmistä sekä analyysimenetelmistä sen toteamiseksi, että tuotteet täyttävät direktiivin vaatimukset.  

Enemmän hedelmiä hedelmähilloihin 

Hedelmähilloja koskevassa direktiivissä vahvistetaan hillon ja erikoishillon valmistuksessa käytettävä hedelmien vähimmäismäärät. Kun valmistukseen käytettävien hedelmien määrää lisätään, vaadittavan kuiva-ainepitoisuuden saavuttamiseksi tarvittavan lisätyn sokerin määrä vähenee. Hillon valmistuksessa käytettävää hedelmien vähimmäismäärää nostetaan nykyisestä 350 grammasta 450 grammaan. Erikoishillojen osalta hedelmien vähimmäismäärä nostetaan 450 grammasta 500 grammaan 

Direktiivissä säädetään myös soveltamisalaan kuuluvien tuotteiden pienin mahdollinen liukeneva kuiva-ainepitoisuus eli sokerit, joka on jatkossakin 60 prosenttia. Jäsenvaltioille on edelleen mahdollisuus sallia alhaisempi sokeripitoisuus. Direktiivin liitteessä olevia tuotenimiä voi jatkossa käyttää myös tuotteista, joiden sokeripitoisuus on alle 60 prosenttia, mutta jotka täyttävät ravitsemusväitteen ”sokereita vähennetty” edellytykset.  

Jäsenvaltio voi sallia alueellaan tuotenimien ”marmeladi” ja ”hillo” käyttämisen synonyymeinä. Sitrushedelmistä valmistetusta marmeladista on kuitenkin käytettävä tuotenimeä ”sitrusmarmeladi”. Ilmaisu ”sitrus” voidaan korvata käytetyn sitrushedelmän nimellä. 

Sekä hedelmätäysmehuja että hedelmähilloja koskevaan direktiiviin on lisätty säännös, jonka mukaan komissio antaa 36 kuukauden kuluessa muutosten voimaantulosta Euroopan parlamentille ja neuvostolle kertomuksen, jossa arvioidaan hedelmätäysmehujen ja hedelmähillojen valmistuksessa käytettävien hedelmien alkuperämaan ilmoittamista koskevien erilaisten merkintätapojen toteutettavuutta.  

Soveltaminen alkaa kahden vuoden kuluttua 

Kuivattuja maitoja koskevassa direktiivissä luetellaan käsittelyt, jotka sallitaan säilötyn maidon kuivattamiseksi osittain tai kokonaan. Liitteeseen I lisättään käsittely laktoosittomien kuivattujen maitovalmisteiden valmistamiseksi. Direktiiviin ei tehty muita muutoksia.  

Muutosdirektiivi hyväksyttiin maatalous- ja kalastusneuvostossa 29.4.2024. Direktiivi julkaistaan todennäköisesti alkukesästä, ja se tulee voimaan 20. päivänä julkaisemisesta. Jäsenvaltioiden on annettava direktiivin toimeenpanemiseksi tarvittavat kansalliset säädökset 18 kuukauden kuluessa muutosten voimaantulosta.  

Muutettuja säännöksiä sovelletaan 24 kuukauden kuluttua muutosten voimaantulosta. Tuotteita, jotka on saatettu markkinoille ennen soveltamisajankohtaa, voidaan pitää kaupan varastojen loppumiseen saakka.  

Euroopan neuvoston tiedote