Suomen maistuvin kouluruokalasagne tulee Juuasta

Vuoden parhaan kouluruoan tittelistä kisasi tällä kertaa peräti kymmenkunta joukkuetta. Tuomaristona olivat osallistujakoulujen oppilaat. Järjestyksessään kuudennen valtakunnallisen Kouluruokakilpailun voitti Poikolan pinkit pimut (Poikolan koulu, Juuka). Joukkueen kokoonpano on Sini Solehmainen, Heidi Ovaskainen, Jonna Kekäläinen ja Valentina Moiseeva.

Kouluruokakilpailun tavoitteena on tuottaa vastuullisia, lapsille maistuvia ja samalla ravintovaatimukset täyttäviä reseptejä sekä nostaa kouluruoan ja sen tekijöiden arvostusta. Uudet reseptit annetaan kaikkien suomalaisten koulujen käyttöön.

Tänä vuonna jokainen Kouluruokakilpailussa mukana ollut joukkue teki saman annoksen – lasagnen lisäkesalaatilla. Tästä rakastetusta kouluruokasuosikista saatiin toinen toistaan oivallisempia ja maistuvampia näkemyksiä. Kisan voittaneen Poikolan pinkit pimut -joukkueen lasagnessa luotettiin perinteikkääseen, hyväksi havaittuun kokonaisuuteen. Voittajareseptin ansioiksi joukkue nimesi rikkaan makumaailman, huolella tuunatun koostumuksen ja houkuttelevan esillepanon. Kaikkea tekemistä ohjasi tietysti koulun oppilaiden ruokamieltymykset.

– Uutiset voitosta tuntuivat todella hyvältä – jopa liikuttavalta. Reilun kahden kuukauden intensiivinen työ palkittiin. Kilpailureseptimme perustui koulumme ruokalistalta löytyvään lasagneen. Kilpailua varten kehitimme hyvää reseptiä vielä paremmaksi ja teimme koemaistatuksia pienellä testiryhmällä. Kisapäivä sujui mallikkaasti ja siitä haluan kiittää tietysti koko meidän tiimiämme, mutta erityisesti koulumme oppilaita ja henkilökuntaa. Yhteistyöllä päästään parhaisiin tuloksiin – niin nytkin, kiittelee Sini Solehmainen Poikolan pinkeistä pimuista.

Kouluruokakilpailussa oli tänä vuonna mukana 10 joukkuetta. Osallistuneet joukkueet olivat:

  • Elomaan Pirttihirmut (Elomaan koulu)
  • Perhetalo Team Aurinko (Luonnonmaan perhetalo)
  • Keravanjoen koulun Kuohu (Keravanjoen koulu)
  • Keskuskeittiön Kultapallerot (Kurikan yhteiskoulu/keskuskeittiö)
  • TGS-kitchenstaff (Tegengrensskolan)
  •  Loconuts (Karis-Billnäs Gymnasium)
  • Rekolanmäen koulun Rinsessat (Rekolanmäen koulu)
  • Poikolan pinkit pimut (Poikolan koulu)
  • Rantakylän timanttikeittäjät (Kampus Bistro) 
  • Maatullin Hönöt (Maatullin peruskoulu)
     

Tällä kertaa kisa käytiin koulukeittiöistä käsin

Aiempina vuosina Kouluruokakilpailun voittaja on selvitetty erillisessä tapahtumassa, yleisön ja tuomariston edessä. Tänä vuonna tapahtumaa yksinkertaistettiin ja suoraviivaistettiin – erillisen finaalitapahtuman sijasta sekä reseptien kehittäminen että itse kilpailupäivä käytiin omista koulukeittiöistä käsin. Näin kukin joukkue pystyi keskittymään täysillä hyvän kouluruoan kehittämiseen ja valmistamiseen. Tuttu työskentely-ympäristö tarjosi turvaa ja auttoi saavuttamaan parhaan mahdollisen lopputuloksen.

Koulukeittiöiden työtä on tärkeää nostaa esiin

Suomalaisella kouluruoalla on pitkät perinteet ja vankka asema – sitä on tarjottu jo yli 70 vuotta maamme lapsille ja nuorille. Maukas, ravitseva ja koululaisille maksuton ruoka on avainasemassa koulumenestyksessä: ruoka antaa energiaa ja auttaa jaksamaan opin tiellä.

Suomen kouluruokajärjestelmä on ainutlaatuinen ja erittäin toimiva, mutta aina me emme muista sitä arvostaa. Kouluruoasta on muodostunut itsestään selvä etu, jota nostetaan esille medioissa useimmiten vain silloin, kun ruoka ei ole vastannut odotuksia ja laatukriteerejä. Herkullisimmat onnistumisen hetket tuppaavat jäädä usein pimentoon.

Kouluruokakilpailu haluaakin muistuttaa, että koululaisten ravintorikkaan polttoaineen taustalla on järisyttävää superosaamista, joka ansaitsee ison tunnustuksen. Muistetaan olla tyytyväisiä ja kiitollisia tästä jokapäiväisestä etuoikeudesta – ja pidetään kotimaista osaamista arvossa!