
Itämeripäivänä lautaselle kotimaista silakkaa – Apetitin lähikalatuoteperhe laajenee
Torstaina 25.8. vietettävän Itämeripäivän kunniaksi usean päiväkotilapsen ja koululaisen lautaselta löytyy kotimaisesta kalasta valmistettua ruokaa. Apetit toi viime vuoden Itämeripäivänä markkinoille kotimaisesta MSC-silakasta valmistetun Itämeren kalapuikon, nyt tuoteperhe laajenee Itämeren kalapihvillä.
”Itämeren kalapihvin – kuten kalapuikonkin – pääraaka-aineena on Itämerestä Suomen aluevesiltä pyydetty MSC-sertifioitu silakka. Itämeren kalapuikon tapaan myös pihvissä käytetään vain nahatonta silakkafileetä. Se on vaivaton tapa nauttia haastavaksi käsiteltäväksi koettua silakkaa”, Apetitin brändi- ja tuoteryhmäpäällikkö Jennifer Krook kertoo.
Itämeren kalapihvejä ja -puikkoja nautitaan Itämeripäivänä ympäri Suomea esimerkiksi päiväkotien ja koulujen lounailla. Itämeren kalapihvi tulee myös vähittäiskauppojen valikoimaan lokakuussa.
Kotimaisella silakalla Itämeri puhtaaksi
Itämeripäivänä syötävien Apetitin valmistamien kalapihvien ja -puikkojen myötä Itämerestä poistuu fosforia määrä, joka kasvattaisi yli 48 000 kiloa levää*.
Itämeren yksi suurimmista ongelmista on rehevöityminen, jota lisäävät mm. mantereelta mereen huuhtoutuvat ravinteet. Itämeren silakka on kestävä ruokavalinta, jota syömällä poistaa myös vedestä ravinteita, kuten rehevöitymistä lisäävää fosforia.
”Syömällä kaksi pakkausta Itämeren kalapihvejä tulee poistaneeksi ravinneketjusta fosforia määrän, joka vesistöön jäädessään kasvattaisi mereen noin kilon levää. Samaa kaavaa hyödyntäen olemme laskeneet, että Itämeripäivänä ympäri Suomen lounasravintoloiden, koulujen ja muiden ateriapalveluiden listoilla olevien Apetitin Itämeren kalatuotteiden sisältävän silakan mukana Itämerestä poistuu määrä fosforia, joka kasvattaisi jopa yli 48 000 kiloa levää”, Krook sanoo.
Apetitin kasvisruokamestarin Itämeripäivän menu
Apetitin kasvisruokamestari on koonnut kestäviin ruokavalintoihin pohjaten Itämeripäivän menun, jonka pääosassa on luonnollisesti Itämeren silakka. Menu on tarjolla muun muassa Apetitin Säkylän tehtaan lounasruokalassa.
”Halusimme luoda kokonaisuuden, joka kunnioittaa hienoja kotimaisia raaka-aineitamme, mutta on myös ympäristön kannalta kestävä. Silakan syönnillä on rehevöitymistä hillitseviä vaikutuksia, kotimaiset juurekset puolestaan ovat ilmastoystävällistä ruokaa. Kokonaisuutta yhdistää sopivan mieto kaurajogurttikastike, jossa on kotimaista pinaattia”, kasvisruokamestari Teemu Hursti kertoo.
*Laskenta perustuu kalastetun kalan mukana vesistöstä poistuvan fosforin määrään. Karkean arvion mukaan gramma fosforia kasvattaa noin yhden kilogramman levää. Laskenta ei sen sijaan huomioi tuotteen muun arvoketjun rehevöitymisvaikutuksia, kuten tuotteen sisältämien muiden raaka-aineiden alkutuotannosta syntyviä vaikutuksia.
Suosittelemme artikkelia

Sipuli mukaan Apetitin sopimusviljelyyn – pakasteherneen viljelyala ennätyssuuri

Ruoan kotimaisuudesta ei tingitä tiukkoinakaan aikoina – ostoskoriin kirivät nyt kotimaiset oma merkki -tuotteet

Apetit investoi 4,5 miljoonaa euroa uuteen pullotuslinjaan Kantvikin kasviöljypuristamolle

Apetitin energiankäyttöön liittyvät päästöt vähentyneet yli 70 prosenttia vuodesta 2019 – uusiutuvien energialähteiden käytön osuus kasvaa edelleen

Pakastaminen säilyttää kasvisten ravintoarvot – Apetit selvitti pakastekasvisten ravintoainepitoisuuksia
