
Perunan ja rapsin sivuvirroista raaka-aineita
Rypsistä erotetaan ensisijaisesti öljyä ja perunasta tärkkelystä, mutta niiden suurista sivuvirroista saa myös elintarvikekelpoisia raaka-aineita. Sivuvirroista valmistetut perunaproteiini ja rapsijauhe ovat jo markkinoilla.
Perunan mukulassa on vain yksi prosentti proteiinia. Tärkkelyksen tuotannossa proteiinipituinen sivuvirta jää kuitenkin ylimääräiseksi, ja proteiinin talteen ottaminen siitä kannattaa.
Finnamyl on kehittänyt perunaproteiinituotettaan jo kymmenisen vuotta. Tuotepäällikkö Heli Nurkkala kertoo, että elintarvikekäyttöön riittävän laadukasta proteiinia on tarjolla runsain mitoin. Perunaproteiinia voidaan tuottaa Finnamylin Kokemäen tehtaalla tuhat tonnia vuodessa.
– Aiemmin tärkkelyksen tuotannossa ylijäävä soluneste on levitetty pelloille sellaisenaan. Nyt erotamme siitä proteiinin ja lopusta tehdään tiivistettä lannoitekäyttöön.
Perunaproteiinijauhe on tuotteena vielä vähän tunnettu, ja se saatetaan sekoittaa funktionaaliseen perunaproteiiniin, jota käytetään pieninä määrinä rakenteistamisessa. Finnamylin perunaproteiinin käyttötarkoitus on tuotteen proteiinipitoisuuden kasvattaminen.
– Funktionaalisen perunaproteiinin käyttötarkoitus on eri ja hinta...
Jäsenenä voit lukea tämänkin artikkelin digilehdestä!
Liity jäseneksiSuosittelemme artikkelia

Tulevaa polttoainetta

Tärkkelys parantaa rakennetta ja kiihdyttää käymistä

Kotimaisen rypsin ja rapsin viljelyvarmuutta lisätään uudessa hankkeessa

Uusista raaka-aineista uuselintarvikkeita

Uusi RypsiRapsi-foorumi edistää rypsin ja rapsin viljelyä
