Alkoholittomat tisleet – mitä ne ovat ja miten ne ovat myllertäneet juomamarkkinoita?
Kiinnostus alkoholittomiin tisleisiin, eli tislausmenetelmällä valmistettuihin alkoholittomiin juomiin on kovassa nousussa maailmalla, ja suomalaisistakin jo joka kymmenes kertoo olevansa kiinnostunut niistä. Briteissä syntynyt Seedlip on maailman ensimmäinen alkoholiton tislausmenetelmällä valmistettu juoma, ja sen ympärille on syntynyt miljoonabisnes. Mitä alkoholittomat tisleet ovat, ja mistä niiden suosio kertoo?
Omasta terveydestä ja hyvinvoinnista huolehtiminen on maailmanlaajuinen trendi, joka näkyy voimakkaasti myös kotimaassa. Osana tätä kehitystä yhä useampi suomalainen kiinnittää huomiota myös alkoholinkäyttöönsä: Hartwallin tuoreessa tutkimuksessa jopa 27 % suomalaisista kertoo, että heidän alkoholinkulutuksensa on vähentynyt viimeisen kahden vuoden aikana.
”Ihmisten tarpeiden ja toiveiden muuttuessa myös juomavalikoima muuttuu ja monipuolistuu. Esimerkiksi alkoholiton olut on monelle jo vakiintunut juomavaihtoehto, sillä 12 prosenttia suomalaisista juo sitä vähintään kuukausittain. Seuraavaksi katseet kääntyvät alkoholittomissa valinnoissa yhä laajemmin eri kategorioihin ja juomatyyppeihin, muun muassa alkoholittomiin tisleisiin. Uskomme, että niiden suosio tulee kasvamaan Suomessa lähivuosina reippaasti”, kertoo Hartwallin tutkimuspäällikkö Maija Ankkuri.
Hartwallin tutkimuksessa selvisi, että 10 % suomalaisista on kiinnostunut alkoholittomista tisleistä, ja 18–24-vuotiaista jopa 21 % on kiinnostunut niistä.
Vähemmän, mutta parempaa – Iso-Britannia näyttää tietä markkinoissa
Iso-Britannian markkinoilla alkoholittomat tislausmenetelmällä valmistetut juomat ovat kovassa nosteessa, ja niiden myynti kasvaa tällä hetkellä nelinkertaista vauhtia alkoholittomiin oluisiin verrattuna. Tisleiden ympärille onkin kehittynyt vain parissa vuodessa noin 8 miljoonan punnan markkina. Erityisesti juomakategorian pioneeri, Seedlip, on noussut siellä maineeseen.
”Britanniassa alkoholittomat tisleet ovat myllertäneet koko alkoholittomien juomien markkinaa. Sieltä saamme osviittaa myös Suomen markkinoiden kehittymiseen. Briteissä alkoholittomien tisleiden myynnin kasvuprosentti oli viime vuoden osalta 110 % edellisvuoteen verrattuna. Kasvua povaa myös se, että perinteiset megabrändit ovat alkaneet tislaamaan myös alkoholittomia vaihtoehtoja, esimerkiksi Tangueray-ginistä lanseerattiin juuri alkoholiton vaihtoehto”, kertoo tuotepäällikkö Henri Peltomäki Hartwallilta.
Maailman suurin viinatalo Diageo osti Seedlip-brändin pari vuotta sitten, ja myös Diageolla nähdään alkoholittomissa tisleissä paljon potentiaalia.
Seedlip-tisleissä tammea, herneitä, rosmariinia ja greippiä
Seedlip on maailman ensimmäinen alkoholiton tislaamalla valmistettu juoma, ja se valmistetaan englantilaisella maatilalla perinteisellä kuparipannutekniikalla.
”Seedlipin tarina alkoi pettymyksestä, kun viljelijä Ben Branson sai ravintolassa makean, siirappisen mocktailin. Siitä alkoi uudenlaisen juoman kehittely. Branson tukeutui perinteisiin tislausmenetelmiin, maatilansa satoon ja 1600-luvulta peräisin olevaan tislauksen oppikirjaan. Kaiken tavoitteena oli valmistaa juoma, josta saa tasavertaisia cocktaileja alkoholipitoisten juomien kanssa”, Peltomäki selventää.
Seedlip-tisleistä löytyy kymmeniä ainesosia greipin kuoresta kardemummaan ja timjamista heinään. Jokainen raaka-aine maseroidaan erikseen, eli siitä uutetaan viikkojen ajan makua. Sen jälkeen uute tislataan ja tisleet sekoitetaan lopulliseksi juomaksi. Tuloksena on sokeriton ja alkoholiton juoma, jonka maku on moniulotteinen ja kuiva.
Suomesta on saatavilla kahta Seedlip-juomaa: yrttinen Seedlip Garden ja mausteinen Seedlip Spice.
Suosittelemme artikkelia
Alkoholitonta olutta kuluttavat koulutetut ja hyvätuloiset
Tulli valvoi alkoholittomia oluita ja muita juomia – neljälle erälle tuontikielto lisäaineiden vuoksi
Metsien sivuvirroista tisleitä patogeenien torjuntaan
Kumppanisisältö: Go On