
Tartu kirjaan!
Kokosimme kesäksi kiinnostavia kirjauutuuksia. Mukana on lukemista niin ruuasta kuin johtamisesta, ennakko-odotuksista ja tekoälystäkin.
Planetaarinen ruokavalio & elämäntapa
Suuren yleisön perusteos planetaarisen ruokavalion perusteista vastaa sekä miksi- että miten-kysymyksiin. Mukana on lyhyisiin jaksoihin palasteltu taustoitus, miksi meidän on syytä muuttaa elämäntapaamme, sekä tukku ruokareseptejä ja planetaarisen terveyden reseptejä, jotka voivat liittyä vaikkapa luonnossa liikkumiseen. Kirja huomioi sen, että planeetan ja ihmisen hyvinvointia voi edistää samoilla toimilla.
Kirjoittajakolmikosta Hanna Haveri on neurologian erikoislääkäri ja Suomen ensimmäinen planetaarisen terveyden lääkäri, Soili Soisalo on ravitsemusterapeutti ja Eeva Voutilainen ravitsemustieteen yliopisto-opettaja. Kirjan on julkaissut Duodecim.

Vieras laji ui pöytään
Norjalaiset tutkijat keksivät 1970-luvulla jalostaa kesymmän ja pulskemman lohen, ja syntyi uusi teollisuudenala, lohenviljely. Lohesta tuli arkiruokaa ja lohenkasvattajista miljardöörejä.
Sitten uusi kala karkasi luontoon odottamattomin, tuhoisin seurauksin.
Toimittaja-tietokirjailijat Kjetil Østli ja Simen Sætre tutkivat viiden vuoden ajan kasvatuslohen maailmanvalloituksen käänteitä. Syntyi perusteellinen ja mukaansatempaava tietokirja, joka kertoo, kuinka sairaudet, loiset ja ympäristömyrkyt levisivät lohenkasvattamoista mereen ja villit kalakannat hupenivat. Heli Mäntyrannan suomentaman kirjan on kustantanut Gummerus.

Pyhä, paha ruoka
Ruokaan kietoutuu elämänkatsomuksellisia ja eettisiä kysymyksiä, jotka ovat saaneet entistä enemmän kaikupohjaa ekokriisin aikakaudella. Ruokatavat kuvaavat ihmisten uskonnollista ja etnistä identiteettiä.
Virpi Mäkisen, Heikki Pesosen ja Risto Uron toimittamassa Pyhä, paha ruoka -kirjassa uskonnon, kulttuurin tutkimuksen sekä teologian eri aloilta tarkastelevat ruokaa uskonnon ja etiikan tutkimuksen välinein. Teos johdattaa uskontojen ruokakulttuureihin ja niiden keskeisiin ideoihin, joita valaisevat esimerkit nykypäivästä ja menneisyydestä. Kirjan on kustantanut Gaudeamus.

Johtajasta mestariksi
Johtaminen on ajattelua, ja hyvä johtajuus on hyvää ajattelua. Inspiroiva kirja Johtajasta mestariksi avaa kiinnostavan näkökulman johtajuuteen, liiketoiminnassa menestymiseen ja nykyistä parempaan työelämään.
Miten käsityöläisyys liittyy johtajuuteen? Millainen on kaunis yritys? Entä mitä annettavaa japanilaisella kulttuurilla voi olla hyvään työelämään ja hyvään johtajuuteen? Kirjassa on sekä tietoa että vahvoja omakohtaisia kokemuksia. Kirjoittaja haluaa ravistella lukijat ajattelemaan asioita uudella tavalla. Liiketoimintajohtaja-valmentaja Asko Känsälän kirjan on kustantanut Tammi.

Ukrainan musta multa
Ukrainan musta multa vie lukijan suomalaissyntyisen sijoittajan Joakim Heleniuksen matkassa Viroon ja Ukrainaan. Toimittaja Elina Grundströmin tietokirja kertoo Heleniuksen ja siinä sivussa ukrainalaisten ihmisten tarinaa.
Hedelmällisen ja himoitun mustan mullan piti ruokkia koko maailma. Sijoittaja Heleniuksen haaveena oli pelastaa ihmiskunta nälkäkriiseiltä. Maailman väestöstä alle kolme prosenttia asuu alueilla, joissa on mustaa multaa. Nämä alueet tuottavat 66 prosenttia auringonkukista, 46 prosenttia ohrasta ja 42 prosenttia sokerijuurikkaista maailmassa. Venäjän hyökkäyssota muutti kertaheitolla asiat päälaelleen. Kirjan on kustantanut WSOY.

Tekoäly 1,2,3 – Matkaopas tulevaisuuteen
Käytämme tekoälyä joka päivä mutta mitä se oikeastaan on? Pitääkö siihen suhtautua pelolla vai ilolla? Mitä on vastuullinen tekoäly, onko sitä?
Jukka Kolarin ja Aleksi Kallion selkeä perusteos kertoo tekoälystä käytännönläheisesti ja ihmisen arjen kannalta. Kirjassa on esimerkkejä tekoälyn käytöstä teollisuudessa, kuten esimerkiksi Valiolla, jossa tekoälyä käytetään paljon. Kirjan on kustantanut Docendo.

Villiyrtit taipuvat moneen
Suomen luonto tarjoaa valtavan määrän maukasta ilmaista ruokaa. Villiyrtit ovat lähiruokaa, jonka hiilijalanjälki voi olla jopa nolla. Sami Tallberg on keittiömestari ja nykypäivän metsästäjä-keräilijä, jonka intohimoja ovat villiyrtit, kotimaiset raaka-aineet ja ravinnetiheä ruoka. Hän on luonut valtavan määrän innostavia reseptejä villiyrteistä tähän paksuun kirjaan.
Luontoportti.comin luojat Eija Lehmuskallio ja Jouko Lehmuskallio ovat tuoneet kirjaan kasvikohtaista tietoa ja kasvukausikalenterin. Jouko Lehmuskallio on kuvannut teoksen tunnistuskuvat. Kirjan on kustantanut Readme.

Metsäpuutarhurin kirja
Metsäpuutarhurin kirja on ensimmäinen suomenkielinen opas puutarhaekosysteemin luomiseen. Kirja neuvoo perustamaan puutarhan, jossa kasvaa sekä luonnonkasveja että puutarhalajeja. Metsäpuutarhassa yhdistyvät keittiöpuutarhan satoisuus ja metsäekosysteemin kestävyys, eli hyöty ja ekologisuus.
Kirjan kirjoittaja Joel Rosenberg viljelee ekologisesti ja omavaraisuutta luoden, hän myös pitää blogia aiheesta (syötävämetsäpuutarha.fi). Teoksen on kustantanut Intokustannus.

Ennakko-odotusten vaikutus
Ennakko-odotuksilla on suuri vaikutus kaikkeen. Ihmiset, jotka uskovat ikääntymisen tuovan viisautta, elävät pidempään. Hyväksyvä asenne ruokaa kohtaan auttaa laihtumaan ja ruuan innostava kuvailu saa annoksen maistumaan herkullisilta. Se, mitä luulemme tapahtuvan, muuttaa sitä, mitä tapahtuu.
Tiedetoimittaja David Robsonin kirjoittama teos johdattaa ymmärtämään, kuinka ennakko-odotukset muokkaavat ihmisten kokemuksia. Kirja yhdistelee tapaustutkimuksia ja näyttöön perustuvaa tiedettä. Se antaa käytännöllisiä vinkkejä, miten ajattelutapaa voi muuttaa suotuisaksi. Robsonin kirjan on kustantanut Tuumakustannus. Suomentaja on Kaisa Koskela.

Suosittelemme artikkelia

Ruokanäkökulma viime vuosisadan diktatuureihin

Johtavat poliitikot, tutkijat ja julkisuuden henkilöt vaativat avoimella kirjeellä EU:lta miljardi-investointeja kestäviin ruoantuotantoteknologioihin

Merkityksellinen työ tuo ilon
Kumppanisisältö: Go On

Maukasta yhteistyötä henkilöstökumppanuudella
Tartu kirjaan!
