Palveluita elintarviketurvallisuudesta luontovaikutusten laskentaan  

Sweco Finland Oy auttaa turvallisen, vastuullisen ja lainsäädännön vaatimukset täyttävän elintarviketuotannon luomisessa ja tarjoa palveluita elintarviketurvallisuudesta luontojalanjäljen laskentaan.

Sweco saatetaan tuntea parhaiten infrastruktuurihankkeista, mutta yritys on kasvanut viime vuosina yritysostojen myötä monipuolisia elintarvikealan palveluja tarjoavaksi yritykseksi. Suomessa 3 000 henkilöä työllistävän Sweco Finland Oy:n elintarvikepuolen projekteissa on mukana noin 200 ympäri Suomea levittäytynyttä swecolaista, joilla on elintarvikealan erityisosaamista niin elintarviketurvallisuudesta, kontaktimateriaaleista, kemikaaliturvallisuudesta kuin elintarvikeprosessiteknologioista ja hygieniastakin. Sweco tekee myös elintarviketeollisuuteen rakennussuunnittelu-, energiamurros- ja ympäristökonsultointihankkeita. 

Uudet raaka-aineet vaativat laajaa riskien tunnistamista 

Kierrätysmateriaaleihin liittyvä lainsäädäntö ja elintarviketurvallisuuden hallintajärjestelmien vaatimukset ovat saaneet asiakkaat kiinnittämään aiempaa enemmän huomiota kontaktimateriaalien turvallisuuteen ja laatuun. Pakkausmateriaalin turvallisuudesta ja laadusta on huolehdittava myös silloin kun käytetään kierrätysmateriaaleja. Esimerkiksi vaatimuksenmukaisuusasiakirjoja tehdessä on tunnettava prosessit, puhtausvaatimukset ja se, kuinka turvallisuus osoitetaan. 

Kierrätysmateriaalista valmistetut pakkaukset tuovat pakkausmateriaalien ja elintarvikkeiden valmistajat mikrobiologisen ja kemiallisen puhtauden sekä prosessisuunnittelun äärelle. Kontaktimateriaaleille ja niiden ainesosille mahdollisesti asetettavia vaatimuksia seurataan Swecolla tarkasti asiakkaiden puolesta. Vaatimusten seuranta on osa asiakkaiden liiketoimintariskien ennakointia. 

— Neitseellisten raaka-aineiden saatavuus heikkenee ja enenevässä määrin raaka-aineet saadaan kierrätetystä materiaalista. Näissä asioissa asiantuntijamme pystyvät auttamaan, esittelee Sweco Finland Oy:n Biotalousyksikön johtaja Eeva Punta.  

Riskinarviointivaatimusten kiristyessä ja uudenlaisten pakkausmateriaalien ja proteiinien käyttö elintarviketeollisuudessa on tuonut tarpeen laajemmalle riskinarvioinnille toksikologian ja mikrobiologian näkökulmasta. Toksikologin osaamista tarvitaan, kun laaditaan pakkauksesta elintarvikkeeseen siirtyvien aineiden riskinarviointia.  

Swecon elintarviketurvallisuusasiantuntija Heidi Määttä pohtii, kuinka hyvin esimerkiksi uusien proteiinien mikrobiologiset ja toksikologiset riskit tunnistetaan tuotekehitysvaiheessa ja hallitaan valmistuksessa.  

— Kun tuodaan uusia ainesosia ketjuun, on mietittävä riskit tarkkaan. Ulkopuolinen asiantuntija voi tuoda lisäarvoa riskinarvioinnin tueksi, painottaa Määttä.  

Myös elintarvikejuristi on ollut tiiviisti mukana projekteissa auttamassa asiakkaita selvittämään, mitkä ainesosat ovat elintarvikkeissa sallittuja ja mitkä eivät.  

Luontovaikutukset kiinnostavat 

Swecolta löytyy osaamista myös erilaisista kestävyysviitekehyksistä hiilikädenjäljen ja luontovaikutusten laskentaan saakka.  

— Olemme esimerkiksi karttatarkastelun kautta lähteneet hahmottamaan alkutuotannon vaikutuksia, sitä mihin toiminnanharjoittaja voi realistisesti vaikuttaa ja millaisia tavoitteita asettaa, hehkuttaa Punta.  

Elintarvikesektorin ympäristövastuuasioiden asiantuntijana työskentelevä Jasmin Järvinen Swecon tytäryhtiö Gaia Consultingista kertoo ylpeänä Elintarviketeollisuusliitolle tehdystä biodiversiteettiselvityksestä. Biodiversiteettiselvityksessä tunnistettiin suomalaisen elintarviketeollisuuden välillisiä ja välittömiä luontovaikutuksia ja -riippuvuuksia koko arvoketju huomioiden.  

Ajankohtaisia asioita, joihin olisi syytä tarttua nyt ovat Science Based Targets for Nature -viitekehys, CSRD (Corporate Sustainability Reporting Directive) -raportointi ja Green Claims -direktiivi. 

— Uusi kestävyysraportointidirektiivi vaatii kaksoisolennaisuusanalyysiä sekä vaikutusten tarkastelun ulottamista oman liiketoiminnan lisäksi yrityksen arvoketjuun. Tässä analyysissä elintarvikeyrityksillä olennaisiksi asioiksi ympäristönäkökulmista nousevat lähes poikkeuksetta liiketoiminnan vaikutukset luonnon monimuotoisuuteen sekä ilmastoon, sillä elintarvikkeiden merkittävimmät ympäristövaikutukset syntyvät ruuan alkutuotannossa, vinkkaa Järvinen.  

Lisätietoja: sweco.fi 

Sweco Finland Oy on Elintarviketieteiden Seuran uusimpia kannattajajäseniä.