Suomalaiset mukana SIALin jättimessuilla Kiinassa

Kiinassa toukokuussa järjestetyssä SIAL Shanghai -messutapahtumassa oli myös Suomi-paviljonki.

Messuille osallistuivat Finpron Food From Finland -paviljongissa Valio Oy, Oy Hartwall Ab, Raisio Group, Arktiset Aromit ry, Scandinavian Wines & Spirits, Marja Bothnia Berries Oy, Leader Foods Oy, Sillankorvan Yrttijuusto, Pakuso Oy sekä erillisillä ständeillään Myllyn Paras (China) Co ja Learning Export Network -elintarvikekoulutuksen vientiverkosto (FLEN).

Monilla yrityksillä ja FLENillä oli messujen ajan paikallinen tulkki helpottamassa kanssakäymistä. Suomalainen ruokaturvallisuus ja alan koulutus kiinnostivat monia kiinalaisia yrityksiä, ruuanjakelu- ja vähittäiskauppaketjuja, ruuan maahantuojia (Euroopasta Kiinaan) sekä ravintolaketjuja.

Tapahtumassa kävi noin 100 000 vierailijaa, ja näytteilleasettajia oli noin 3 200. Painopisteenä olivat liha-, meijeri-, juoma- ja viiniteollisuuden tuotteet sekä kylmäketjulogistiikka. Argentiina oli tänä vuonna kutsuvierasmaana.

Kiina tuo maahan elintarvikkeita 202 maasta. Viisi suurinta viejää ovat Yhdysvallat, Uusi-Seelanti, Brasilia, Euroopan unioni ja Kaakkois-Aasia (ASEAN). Kulttuurillinen ja maantieteellinen vaikutus sekä e-kauppabuumi ovat kasvattaneet lähinnä hedelmien ja snack-tuotteiden tuontia Kaakkois-Aasiasta ja valmisruokien tuontia Etelä-Koreasta ja Japanista.

Terveystuotteita ja herkkuja

Messuhalleja oli 12. Yleissilmäyksenä messuilla esiteltiin runsaasti erilaisia terveysvaikutteisia tuotteita kuten luonnonmarjatuotteita (Kanada), pähkinöitä, terveysjuomia (esim. hedelmämehuja ja kookosmaitoa), viinejä, pitsoja (Italia) ja pastoja, lihatuotteita yhteensä kolmessa hallissa ja myllytuotteita. Vihannestuotteita oli vain parissa hallissa.

Silmiinpistävintä oli laaja makeisten määrä neljässä hallissa. Suoraan lapsille suunnattuja tuotteita mitä erilaisimmissa muodoissa oli tarjolla joka käänteessä. Suklaa ja erilaiset hedelmä- ja viinituotteet olivat esillä muun muassa Puolan osastolla. Meijerituotteita esittelivät lähinnä Baltian maat ja Yhdysvallat puolikkaassa hallissa. Suomen osastot olivat Ruotsin (kalatuotteet ja keksit) ja Latvian (viinit) osastojen välissä. Yksi halleista oli pyhitetty kokonaan kylmäkuljetusautoille.

Ministeri mukana Kiinassa

Ministeri Kimmo Tiilikainen vieraili Suomi-paviljongissa yhtenä päivänä tutustuen suomalaisiin esittelytuotteisiin. Hän oli myös avaamassa FinChi Innovation Center -toimiston Hi-Tech Parkissa, Pudongissa, Shanghaissa, jossa pääinnovaatiokeskus sijaitsee. FinChi toimii myös Pekingissä ja Shenzhenissä.

Yhteensä FinChillä on 32 suomalaista yhteistyöyritystä Kiinassa. Suomalaisyritykset kuten Rovio ovat menestyneet aluksi kasvattamalla liiketoimintaansa muun muassa Shanghaissa FinChin avustuksella, minkä jälkeen ne ovat avanneet omia toimitilojaan. Menestyminen edellyttää läsnäoloa kohdemarkkinoilla ja liiketoimintamallien ymmärtämistä.

Päivänäkymä Shanghai Towerista, Kiinan korkeimmasta (631 m) tornista. Kuva: Helena Kautola

Helena Kautola
yliopettaja
Hämeen ammattikorkeakoulu Oy
FLEN-verkosto
helena.kautola(at)hamk.fi

Karoliina Väisänen
lehtori
Jyväskylän ammattikorkeakoulu Oy
FLEN-verkosto
karoliina.vaisanen(at)jamk.fi

Kunniakirja Suomeen

Scandinavian Wines and Spirits -yritykselle myönnettiin SIAL Shnaghain Innovation Award -kunniakirja Oak Liquer -alkoholijuomastaan.

Kilpailuun osallistui kaikkiaan 212 tuotetta, joista finaaliin ylsi kymmenen tuotetta Kiinasta, Australiasta, Mauritiukselta, USA:sta, Taiwanista ja Islannista.

Finalistien joukossa oli muun muassa pakkauskeksintö, kalapohjainen ravintolisä, gluteeniton ja vähähiilihydraattinen spagetti, kalapakaste, ravinteilla ja kalsiumilla terästetty pähkinäjuoma sekä suolistotasapainoa edistävä funktionaalinen juoma.

Lisätietoja:

http://www.sialchina.com/