Ständillä-podcastista suuntaa ja inspiraatiota tulevalle uralle

Helsingin yliopiston maatalous-metsätieteellisen tiedekunnan ainejärjestöjen työelämätapahtuma ViikkiAreena on koonnut työnantajia ja opiskelijoita yhteen vuodesta 2016 lähtien. Vuonna 2020 oli tehtävä jotain muuta, koska ständeille ei voinut kokoontua. Syntyi innostuneiden opiskelijoiden aloitteesta Ständillä -podcastsarja.

Fyysisen messutapahtuman tavoin podcastin tarkoituksena on antaa opiskelijoille mahdollisuus tutustua oman alansa työelämävaihtoehtoihin, luoda kontaktia yritysedustajiin, perehtyä ajankohtaisiin asioihin ja saada ensikäden tietoa mahdollisista harjoittelu-, kesätyö- ja lopputyöpaikoista. Vuoden 2020 aikana sarjassa ilmestyi yhteensä 12 osaa. Vierailevia organisaatioita ovat Agronomiliitto, Loimu, ResQ Club, MakuBrewing, Härtelö, Elintarviketieteiden Seura, Kesko, Sahateollisuus, Tammilehdon herne, Aaltoes, Helsinki Think Company, Metsä Group, Valio, ProAgria, Hirvilammen luomutila, Luonnonvarakeskus, Package Testing & Research, DesignCompany ja Refedo. Kantavana teemana kaikissa jaksoissa on vastuullisuus.


Elintarviketieteiden Seura on opiskelijan tukena

Elintarviketieteiden Seuran toiminnanjohtaja ja Kehittyvä Elintarvike -lehden päätoimittaja Laura Hyvärinen vierailee podcastin kolmannessa osassa. Haastattelussa hän kertoo Elintarviketieteiden Seuran toiminnasta ja omasta vaiheikkaasta opinto- ja urapolustaan.

– Se on ollut minulle valtava rikkaus, että olen asunut ja työskennellyt useamman kerran ulkomailla, opiskellut tutkintoni yhteensä kuudessa eri yliopistossa, jonka kuitenkin tein määräajassa, hän sanoo.

– Suosittelen valitsemaan ainutlaatuisia opintokokonaisuuksia, niillä on helppo erottua työmarkkinoilla, hän jatkaa.

Elintarviketieteiden Seuran toiminnanjohtaja Laura Hyvärinen Ständillä-podcastin vieraana.

Elintarviketieteiden Seuran jäsenyydestä on Hyvärisen mukaan paljon hyötyä myös opiskelijalle.

– Lehden tilaamisen sijaan suosittelen kyllä suoraan opiskelijajäseneksi liittymistä, koska se on edullisempi hinnaltaan. Sponsoroimme opiskelijoita tällä tavoin. Meillä on noin puolet tapahtumista ihan ilmaisia ja esimerkiksi maksulliset webinaarit maksavat yleensä 6,50 € opiskelijoille. Webinaareissakin on yleensä esittäytymisketju, joka käydään viestikentässä. Meillä on myös mentorointitapahtumia, joihin saa osallistua, vaikkei jäsen olisikaan. 

Elintarviketieteiden Seuran jäseneksi voit liittyä täällä.

Yrittäjyyden myytinmurtajat

Niko Laukkasella ja Venla Parkkilalla on vastaus kysymykseen, voiko yrittäjyydellä muuttaa maailmaa ja pystyykö siihen myös opiskelija? Laukkanen ja Parkkila kertovat lisää kahden opiskelijavetoisen yrittäjyysyhdistyksen, Aaltoesin ja Helsinki Think Companyn toiminnasta ja vastaavat yleisimpiin yrittäjyyttä koskeviin ennakkoluuloihin.

Laukkasen ja Parkkilan haastattelu kuullaan Ständillä-podcastin jaksossa 6.

Tutkijan ura tähtäimessä?

Ständillä-podcast sopii myös niille, jotka vasta harkitsevat elintarvikealan opintoja tai pohtivat tulevaisuuden opiskeluvalintojaan ylipäätään. Jaksossa 10 tutustutaan lähemmin tutkijan työhön, kun vieraaksi saapuu Luonnonvarakeskuksen eli Luken tutkija Jaana Sorvali. Hän tutkii ammatissaan maatalouteen liittyviä ilmastokysymyksiä ja sitä, miten ilmastotoimiin tähtäävä politiikka saa tuen niiltä, joihin se vaikuttaa.

Mitä tutkijan työpäivään kuuluu ja mitä urasta haaveilevan kannattaa tietää? Mikä merkitys on tutkimusten rahoituksella? Entä onko Lukelle mahdollista päästä kesätöihin vuonna 2021?

Hyllyyn jääneen välipalapatukan arvoitus

Jakso 11 poikkeaa muista jaksoista siten, että siinä ratkotaan kuvitteellisen välipalapatukan epäonnistunutta lanseerausta. Mukana ovat Package Testing & Researchin toimitusjohtaja Virpi Korhonen, DesignCompanyn toimitusjohtaja Outi Oravainen ja Ruokakonsultti yrityksen toimitusjohtaja Kiia Heinonen. Esille nousee pakkauksen rooli elintarvikemarkkinoinnissa, Miksi hyvänmakuinen tuote ja sen suojaaminen eivät yksinomaan riitä? Miten pakkauksen toimivuutta tutkitaan esimerkiksi silmänliiketutkimuksella? Miten pakkauksissa voidaan huomioida vastuullisuusvaatimukset?

Vierailijoilta kuullaan myös, miten pakkausalalle voi päästä ja miksi siellä kannattaa työskennellä. Virpi Korhonen kannustaa hakeutumaan pakkausalalle, koska siellä on monenlaisia tehtäviä: Jos yksi tehtävä käy tylsäksi tai pitkäveteiseksi, voi siirtyä seuraavaan, ja kaikki tehtävät rakentavat omaa osaamista.

Ständillä-podcast saa uusia jaksoja syksyllä, kun vuoden 2021 ViikkiAreena järjestetään edelleen virtuaalisena. Kaikki vuoden 2020 jaksot ovat kuunneltavissa tapahtuman nettisivuilla ja Spotifyissä tämän vuoden loppuun asti.