Näkökulmien yhdistäjä ja keksintöjen tuuppari

Viikki Food Design Factoryn vetäjä Laura Forsman pohti lapsena näyttelijän uraa, mutta päätyi opiskelemaan kauppatieteitä ja työskentelemään elintarvikealalle.

– Minun oli jo lapsena helppo samaistua muiden näkökulmiin. Opiskelu- ja työuran punainen lanka on näkökulmien yhdistäminen, jotta päästään kokonaistavoitteeseen. Turun kauppakorkeakouluun hain, koska siellä oli huippuyksikkö kansainvälisen liiketoiminnan opetuksessa. Teollisuudesta siirryin muihin töihin, kun kestävyysmurros alkoi hahmottua uutena mahdollisuutena ja oli aika hakea liiketoiminnan kehittämiseen laajempaa näkökulmaa, Forsman perustelee valintojaan.

Forsman teki lopputyönsä kuluttajakeskeisestä matkapuhelimen tuotesuunnittelusta Nokialle, jossa hän oli kesätöissä monena vuotena.

Väitöskirja valmistuu työn ohessa

Opintojen jälkeen Forsman on ollut työelämässä vuodesta 2001 alkaen, mutta akateemista nälkää riittää edelleen. Hän laskee työn ohessa, Vaasan yliopistossa suoritettavat tohtoriopinnot harrastukseksi. Väitöskirjan aiheena on kuluttajan aistihavaitsemisen yhteys kuluttaja-arvon kokemiseen.

Varsinainen työura alkoi V&S Finlandilla (nykyisin Pernord Ricard Finland) brändipäällikkönä vuosina 2001–2007. Cloetta Suomi Oy:llä hän työskenteli tuoteryhmäpäällikkönä vuosina 2007–2012 ja markkinointipäällikkönä vuosina 2012–2016.

Kuutisen vuotta sitten hän siirtyi teollisuudesta toisenlaisiin tehtäviin: ensin strategiksi kuluttajaymmärrystoimisto Kopla Helsinkiin, sitten Turun yliopistoon tutkimus- ja hanketehtäviin.

Helsingin yliopistossa yhteydessä toimivan Viikki Food Design Factoryn vetäjänä hän aloitti maaliskuun alussa tänä vuonna. Uuden työpaikan verkkosivuilla kerrotaan sen olevan ruokainnovaatioiden uusi koti, josta uudet kestävät ruoka- ja ruokajärjestelmäratkaisut ponnistavat maailmalle hyödyttämään ihmisiä ja yhteiskuntia.

Viikki Food Design Factory toimii Helsingin yliopistossa, Viikin kampuksen EE-talossa. Kuva: Ari Aalto

Täsmätukea innovaatioiden alkumetreille

Viikki Food Design Factoryn toiminta jakautuu neljään osaan. Koulutus tarjoaa uusia kursseja ja tukee opiskelijoita kohti ruokainnovaatioita. Yliopiston uusista ja nykyisistä kursseista räätälöidään kokonaisuus, joka tukee keksintö- ja yrittäjälähtöisyyttä.

Esihautomo-ohjelma Idättämö on tarkoitettu niille projekteille ja ihmisille, jotka lähtevät tuotteistamaan ideoitaan.

– Idättämö on heille haastavan alkuvaiheen kehityksen paikka. Olemme työelämäprofessori Reetta Kivelän kanssa tiimivalmentajia ja etsimme tiimeille täsmämentoreita.

Viikki Food Design Factory tarjoaa myös perinteistä yritysyhteistyötä ja yhteishankkeiden konseptointia.

– Idättämö on fokuksessa tällä hetkellä. Autamme vauhtiin ruokajärjestelmää muuttavia innovaatioita. Meihin kannattaa olla rohkeasti yhteydessä. Olemme sitä varten, että ala kehittyy ja että alan ekosysteemi kehittyy, Forsman täsmentää.

Ruoka on monisyinen tuote

Ruoka-ala kiinnostaa Laura Forsmania, koska ruoka vastaa tuotteena moniin ihmisten tarpeisiin. Aistinautintojen ja ravitsemuksen lisäksi ruualla voi tuoda esille esimerkiksi arvomaailmaansa, identiteettiään ja perinteitään.

– Ruoka on kaikilla aisteilla havaittava konkreettinen tuote, jonka taakse kätkeytyy monenlaisia arvomaailmoja, ostopäätöksiin vaikuttavia tunteita ja nykypäivänä jopa maapallon pelastaminen, Forsman kuvaa.

Hän kannattaa kokonaisvaltaista ajattelua yksisilmäisyyden sijasta.

– En korosta pelkästään kestävyyttä, vaan myös taloudellinen puoli on tärkeää. Ratkaisuja pitää hakea riittävän monisyisesti, ja saada niitä myös aikaiseksi. Aidossa yhteistyössä kaikkien pitää ymmärtää yhteistyökumppaneita, sovittaa näkökulmia yhteen ja tehdä kompromisseja, Forsman tähdentää.

Hän uskoo olevansa kymmenen vuoden kuluttua edelleen työssä, joka vaaditaan muutoshalua. Vastapainona työlle ovat lukeminen ja Turun saaristossa purjehtiminen miehen ja kahden teini-ikäisen pojan kanssa.

– Olen asunut aina meren äärellä ja liikkunut merellä lapsesta asti. Turun saaristossa on mistä ammentaa. Kymmenien tuhansien saarien joukosta löytyy joka vuosi uusia paikkoja, Laura Forsman kehuu yhtä Suomen luonnon erikoispiirrettä.

Nimityksiä

 • Tomasz Malec nimitetty Viking Malt Puolan toimitusjohtajaksi. Hän vastaa myös Viking Maltin tuotantoketjusta nimikkeellä VP Supply Chain ja toimii konsernin johtoryhmän jäsenenä. Malin Andersson vastaa myyntistrategiasta sekä myynnistä suurasiakkaille ja tulee toimimaan konsernin johtoryhmässä. Annika Wilhelmson vastaa jatkossa Craft- ja kumppanuusmyynnistä sekä markkinoinnista ja jatkaa Viking Malt -konsernin johtoryhmässä. Hänen vastuualueeseensa kuuluvat edelleen myös innovaatiot, laatu ja CSR.
 • Kalaneuvoksen uudeksi toimitusjohtajaksi on valittu Hans-Mikael Helenius 4.10.2021 alkaen. Hän siirtyy Kalaneuvoksen toimitusjohtajaksi Tietokeskus Finland Oy:n talousjohtajan tehtävästä. Helenius on toiminut Kalaneuvos Oy:n hallituksessa kesäkuusta 2020 lähtien. Nykyinen toimitusjohtaja, kalatalousneuvos Veijo Hukkanen keskittyy jatkossa perheyritysten strategiseen kehittämiseen niiden hallituksissa. Varatoimitusjohtaja Toni Hukkanen jatkaa yrityksen ostojohtajana, uuden toimitusjohtajan sijaisena ja Kalaneuvoksen hallituksen jäsenenä.
 • Anne Mere on nimitetty Fazer Leipomot Baltian toimitusjohtajaksi ja Fazer Leipomot liiketoiminta-alueen johtoryhmän jäseneksi sekä Fazer-konsernin laajennetun johtoryhmän jäseneksi 20.9.2021 alkaen.
 • Syyskuussa VTT:llä aloittaa kaksi uutta ruokatutkimukseen keskittyvää tiimiä, joita luotsaavat Kaisu Riihinen ja Pekka Lehtinen. Riihinen siirtyy VTT:lle Avena Nordic Grain -yrityksestä, jossa hän on toiminut tutkimus- ja tuotekehityspäällikön tehtävissä. Riihisen Food Design -tiimi keskittyy erityisesti uusien aistittavasti ja ravitsemuksellisten erinomaisten tuotteiden kehittämiseen, erityisesti uusia raaka-ainelähteitä soveltaen. Lehtinen palaa VTT:lle yritys- ja yliopistouran jälkeen ja vetää Grain processing technologies -tiimiä, jonka tavoitteena on uusien ingredienttien kehittäminen.
 • Risto Sirén on nimitetty Valiolla laatupäälliköksi.
 • Sanna Piispa on nimitetty Pyrollin kehityspäälliköksi.
 • Veera Pylkkönen on aloittanut tehtävässä Medical Scientific Liaison AbbViellä.
 • Outi Mäkinen on aloittanut teknologiajohtajana Nordic Umani Companyllä.
 • Laura Sormunen on aloittanut Health and Wellness managerina CGI:llä.
 • Riina Hamrén on aloittanut Unileverilla tehtävässä Nordic Employee Experience Lead.
 • Karri Kallio on nimitetty Seinäjoen ammattikorkeakoulussa tehtävään RDI Expert, Food Technology.
 • Kiia Heinonen on aloittanut ylitarkastajana Ruokavirastossa.
 • Kirsi Kaipainen-Pyykkö on aloittanut Suomen Reumaliitossa tehtävässä Sport and Health Specialist.
 • Sirpa Mäenpää-Laurila on aloittanut Roquette Nordicalla tehtävässä Account Manager.
 • Otto Kaukonen on aloittanut Hailia Oy:n teknologiajohtajana. Hän on myös ruokateknologiaan keskittyneen yrityksen perustajia.
 • Petri Korva on aloittanut veljekset Rönkä Oy:n myyntijohtajana 19.4.2021.
 • Psykologian maisteri Maria Pajamo aloittaa ISS Suomen henkilöstöjohtajana ja johtoryhmän jäsenenä 4.10.2021.
 • Kaj Roering ja Sami Pokkinen ovat aloittaneet Kalatukku E. Erikssonin myyntitiimissä. Roering vastaa Kespron hankinnan kanssa tehtävästä yhteistyöstä ja Turun alueen asiakkaista. Pokkisen vastuulla ovat Etelä-Suomen foodservice-asiakkuudet.
 • Timo Vuori on valittu Elinkeinoelämän keskusliiton uudeksi kauppapolitiikan johtajaksi.
 • KTM, OTM, VTM Pia Pakarinen aloittaa Helsingin seudun kauppakamarin toimitusjohtajana 1.1.2022.
 • Patrik Nordgren on valittu Mtech Digital Solutionsin Customer Solutions Global -yksikön uudeksi johtajaksi ja johtoryhmän jäsen 8.8.2021 alkaen. Yksikön nykyinen johtaja Minna Veljo jatkaa Mtechissä kehityspäällikkönä.
 • Teerenpeli Panimon & Tislaamon uudeksi panimomestariksi on valittu Mikko Salmi.
 • Mari Riuttala on aloittanut Oy Medfiles Ltd:ssä tehtävässä Regulatory Affairs Expert.
 • Kirsi Vehkaluoto on nimitetty SOK:n strategiajohtajaksi.
 • Kielo Härmälä on aloittanut Fazerilla tehtävässä Outsourcing Quality Senior Manager.
 • Heli Sihvonen on aloittanut vanhempana konsulttina Gaia Consulting Oy:ssä.
 • Jenni Lappi on aloittanut VTT:llä vanhempana tutkijana.
 • Emmi Ahonen on nimitetty ulkoministeriössä tehtävään International Climate Policy Desk Officer.
 • Nea Mertsalmi on aloittanut Picnic Groupin markkinointijohtajana.
 • Mikko Sairanen on aloittanut FinnHarvest Oy:n liiketoimintajohtajana.
 • Mikko Lindqvist on aloittanut Raision talousjohtajana.
 • Vilma Vornanen on aloittanut Lidl Suomessa tehtävässä Campaign Manager.

Kommentit

Jätä kommentti