Naiset ja tekniikka esille IUFoSTin maailmankonferenssissa

Naiset ja tekniikka sekä digiloikka tieteellisissä julkaisuissa olivat hyvin esillä IUFoSTin (International Union of Food Science and Technology) 18. maailmankonferenssissa Irlannin Dublinissa. Tapahtuma pidettiin 21.−25.8.2016 Greening the Global Food Supply Chain -teemalla, ja siihen osallistui yli 1 800 tutkijaa ja näytteilleasettajaa yli 500 organisaatiosta yli 90 maasta.

Konferenssi alkoi sunnuntaina Global Food Summit -tilaisuudella ja teemalla Globaalit strategiat kestävissä tulevaisuuden elintarvikesysteemeissä. Tämän jälkeen järjestön puheenjohtaja, professori Ricky Yada (University of British Columbia, Kanada) avasi konferenssin. Konferenssin puheenjohtajana toimi IFSTI:n (The Institute of Food Science and Technology of Ireland) puheenjohtaja Declan J. Troy (Teagasc Agriculture and Food Development Authority).

Konferenssissa oli luentomuotoisten ja paperiposteriesitysten lisäksi lyhyitä tietoiskuluentoja eri aiheista, kuten digimuotoisista, tieteellisiä julkaisuja tehostavista keinoista. Paperipusseissa jaettiin lounas, joka sisälsi erilaisia voileipiä ja salaatteja. Paikan päällä nautittu lounas antoi tilaisuuden tutustua uusiin tutkijoihin ja haastatella kokeneita konkareita tämänhetkisistä trendeistä, kuten uuden biokeskuksen suunnittelusta Vancouveriin Kanadaan.

Monipuolinen ja laaja ohjelma

Avajaisluennossaan professori Michael Gibney (University College Dublin) haastoi ”ultra-prosessoidun” ruuan ja lääketieteellisen ravitsemuksen välisen vuorovaikutuksen, jota hänen mukaansa ei ole tieteellisesti todistettu. Hän keskittyi puheessaan etenkin vastasyntyneiden ja vanhusten ravitsemusvaatimuksiin, jotka on huomioitava elintarviketieteissä ja -teknologiassa tulevaisuudessa.

Posteri vanhusten ruokatoiveista kiinnosti kovasti. Asiaa esitteli yliopettaja Helena Kautola. Kuva: Helena Kautolan kuva arkisto.

Konferenssin aiheita olivat muun muassa uudet teknologiat ilman lämpökäsittelyä toteutettavissa elintarvikeprosesseissa, uudet kuivausmenetelmät elintarvikeperäisten patogeenien ja biotoksiinien määrittämisessä, liiallisen suolan, sokerin ja rasvan kulutuksen vaikutukset makuun, tulevaisuuden proteiinilähteet, kestävä ympäristö elintarvikeprosessoinnissa, fraktiointi ja erotusprosessit, syötävät kalvot sekä aktiivi- ja nanopakkaukset, uudentyyppisen ruuan laatuvaatimukset, jätehuolto, elintarviketeollisuuden pilvipalvelut, erikoisdieetit, älykkäät ja uudet lisäaineet sekä uuselintarvikkeiden lainsäädäntö.

Hyvinvointi nousi esille useissa esityksissä. Lokakuussa Euroopan komissio julkisti Food2030 -strategian (European Research & Innovation for Food & Nutrition Security background document) terveellisen ja vastuullisen ruuan puolesta.

Tunnustuksia ja valintoja

Avajaisissa ojennettiin tunnustuspalkinto elämäntyöstä elintarvikealan tuntijana tohtori Daryl B. Lundille Wisconsinista. Hän on toiminut elintarviketurvallisuuden, ravitsemuksen, prosessoinnin, pakkaamisen sekä viestinnän aloilla. Lund valittiin myös kokoamaan eri elintarvikeprosessitekniikan yhdistykset maailmalta yhtenäisen sateenvarjon alle. Suomea tullee edustamaan Elintarviketieteiden Seuran Prosessitekninen jaosto.

IUFoSTin hallituksen puheenjohtajaksi vuosiksi 2016‒2018 valittiin professori Dietrich Knorr Saksasta. Väistyvä puheenjohtaja professori Rickey Yada Kanadasta, tuleva presidentti dosentti Mary Schmidl (University of Minnesota), Yhdysvalloista sekä pääsihteerinä jatkava Judith Meech Kanadasta luotsaavat seitsemän muun jäsenen kanssa IUFoSTin toimintaa seuraavat kolme vuotta.

IAFoST (International Academy of Food Science and Technology) valitsi uusiksi jäsenikseen muun muassa professori Yrjö Roosin (Irlanti) ja Lilia Ahrnen (Ruotsi) ja Marc Hendrickxin (Belgia) sekä emeritus professori Purnendu Vasavadan (USA).

Jatkossa IUFoSTin konferenssien yhteydessä valitaan vasta perustettuun, uran alussa olevien tutkijoiden joukkoon seitsemän uutta nuorta tutkijaa, joiden ehdotetaan valitsevan kaksi mentoria auttamaan uransa kehittämisessä. Erikseen valitaan lisäksi yhdeksän nuorta tutkijaa huomioitavaksi tutkimustyön saavutusten perusteella.

Globaali elintarviketeollisuus -kilpailu jakautui kolmeen kategoriaan: elintarviketuotanto, pakkaaminen ja viestintä. Erikoispalkinto annettiin ruuan turvallisuuden edistämisestä jauhemaisissa lastenruuissa (maitojauhe) kiinalaiselle Beingmate Baby & Child Food Co., Ltd -yritykselle.

Opiskelijoiden kilpailun aiheesta Elintarvikeopiskelijat taistelemassa nälkää vastaan (BSc-tason tuotekehitystyö) voitti Costa Rican yliopiston tiimi Natalia Lau, Fabiola Barbozza, Valeria Benavides, Priscilla Chacon, Marie Guier, Marisol Picado ohjaajanaanprofessoriJessie Usaga, Ryhmä oli kehittänyt erityyppisiä snacks-tuotteita.

19. IUFoST World Congress of Food Science and Technology järjestetään Mumbaissa 27.‒-31.8.2018 teemalla Greening the global food supply chain – through innovation in Food Science and Technology (www.IUFoST2018.com). 20th World Congress of Food Science and Technology konferenssi pidetään vuonna 2020 Uuden-Seelannin Aucklandissa.

Helena Kautola
yliopettaja, TkT
Hämeen ammattikorkeakoulu
helena.kautola(at)hamk.fi