Mitä palmuöljyn tilalle?

Palmuöljyteollisuuden ongelmat ovat nousseet kansainväliseen keskusteluun. Biodieselin käyttöä on kritisoitu, koska plantaasien tieltä raivataan sademetsää. Malesia ja Indonesia ovat suuria palmuöljyn tuottajamaita. Tuotannolla on suuria ekologisia, sosiaalisia ja taloudellisia vaikutuksia.

Palmuöljy oli maailman käytetyin kasviöljy: 59 miljoonaa tonnia vuonna 2013. Seuraavaksi tärkeimmät olivat soija- ja rapsiöljy. Palmuöljyn kulutus on noussut niin, että viime vuonna sitä käytettiin 71 miljoonaa tonnia.

Sertifioidun palmuöljyn käyttäminen on ensimmäinen vastuullisuuden askel. Sitä se on myös Orkalla, mutta tähtäin on kauempana.

– Vuonna 2013 asetimme Suomessa tavoitteeksi, että emme käytä palmuöljyä enää vuonna 2020, kertoo Orkla Suomen innovaatio- ja vastuullisuusjohtaja Katja Salminen.

Orkla Suomi on toiminnallinen yhteenliittymä Orkla Foods Finland Oy:stä sekä Orkla Confectionery&Snacks Finland Ab:sta, jolla on tuotantolaitokset Vaajakoskella ja Ahvenanmaalla. Norjalainen Orkla-konserni toimii myös muun muassa Ruotsissa, Tanskassa ja Baltiassa. Eri markkinoilla on ollut eri syitä palmuöljyn korvaamiseen.

– Norjassa pääsyynä palmuöljyn korvaamiseen on ollut epäterveellisyys ja muissa Pohjoismaissa vastuullisuus. Norjalainen vähittäiskauppa on ollut etunenässä. He eivät halua lanseerata tuotteita, joissa on palmuöljyä, valottaa Salminen.

Suomessa valmistetaan herkuttelutuotteita, kuten perunalastuja ja suklaa- ja lakritsituotteita. Lisäksi Orkla tuo Suomeen sisaryhtiöiden valmistamia tuotteita: muun muassa pitsoja, myslejä, keksejä, kalasäilykkeitä ja uusimpana suklaista pähkinälevitettä.

Perunan prosessointiin uusia reseptejä

Palmuöljyllä on teknisiä ja teknologisia ominaisuuksia, joita on vaikea korvata. Se on lähes väritön, mauton, tuoksuton ja edullinen, eikä pilaannu helposti.

– Lähtökohtana oli, että palmuöljyn korvaaminen ei saa heikentää aistittavaa laatua eikä vähentää säilyvyysaikaa. Palmuöljyä lähdettiin korvaamaan niissä tuotteissa, joissa vaikutus olisi suurin ja suhteellisen helppo toteuttaa, jotta saataisiin tuotantokokemuksia, Salminen muistelee.

Orkla on korvannut sertifioidun palmuöljyn myös snacks-tuotteissaan. Sen tilalla käytetään auringonkukka- ja rapsiöljyn seosta.Kuva: Orkla

Korvaaminen aloitettiin perunatuotteista tekemällä pitkiä koesarjoja ja säilyvyyskokeita, jotta löydettiin sopivat öljyseokset ja kombinaatiot. Palmuöljyä käyttäessä snacks-tuotanto on hyvin hallittu. Tuotannon ajoparametrit olivat samat kaikille tuotteille perunan satokaudesta ja mausteista riippumatta.

– Nyt eri tuotesegmenttien varianteille käytetään erilaisia auringonkukka- ja rapsiöljyn seoksia ja friteerauslämpötiloja on optimoitu. Tuotanto piti saada tuote- ja tuotantoturvalliseksi, se on vaatinut paljon reseptiikan kehitystä, Salminen pohtii.

Konvehdit ja täytelakut vaikeita

Kuluttajilla on hyvin vahvoja mielikuvia siitä, millainen tuote on ollut ennen. Raaka-aineiden korvaaminen ei ole helppoa. Muut kasvirasvat ja voi ovat vaihtoehtoja palmuöljylle.

– Kookos, shea, kaakao, rypsi, rapsi, kaikki kasvirasvat ovat meillä käytössä jossain tuotteessa. Olemme tehneet isoja koesarjoja, millä ja miten palmuöljyä korvattaisiin. Alkuun ei oltu tyytyväisiä makuun ja rakenteeseen. Kaakaovoilla on korvattu palmuöljyä makeisissa ja voilla kekseissä. Vaikeinta korvaaminen on suklaiden ja lakujen täytteissä, suhteellisesti kalleinta kekseissä, Salminen kertoo.

Kehitystyössä on tehty yhteistyötä konsernin eri tuotantolaitosten välillä. Snacks- ja suklaatuotteissa öljytoimittajilta on saatu tukea, samoin jonkin verran laitetoimittajilta.

– Tuotantoprosessit ovat luonnollisesti laitoskohtaisia. On järkevintä kehittää prosessia päivittäin sitä työtä tekevien kanssa. Olemme tehneet kone- ja laiteinvestointeja ja investoineet säiliöihin ja lämmönhallintalaitteisiin, jotta temperoinnissa kiteytyminen onnistuisi hyvin, Salminen tarkentaa.

Orkla Suomella on kaupan Suomessa vain yksi palmuöljyä sisältävä tuote: perunamuusijauhe. Myös tässä tuotteessa palmuöljy on RSPO-sertifioitua (Roundtable on Sustainable Palm Oil). Orkla Suomi on tehnyt päätöksen, että markkinoille ei tuoda enää yhtään uutuustuotetta, joka sisältää palmuöljyä.

Investointi vastuulliseen elintapaan

Palmuöljyn tuotannossa vaikeimmassa asemassa ovat alkuperämaan viljelijät. Heitä pitäisi ohjata kestävyyteen ja tuottavuuteen. Öljypalmu on tuottoisa, ja sen ympärille on syntynyt laajaa öljyteollisuutta.

– Trooppisen vyöhykkeen maissa ei voi kasvattaa rypsiä, rapsia ja auringonkukkaa, joilla on pitkät perinteet teollistuneissa maissa, pohjoisessakin, muistuttaa Salminen.

Herkuttelutuotteet ovat osa ruokavaliota, ja harva miettii niitä ravitsemuksellisesti.

– Palmuöljyn korvaaminen parantaa tuotteiden rasvahappokoostumusta, mutta ei se tee tuotteesta itsestään selvästi terveellistä, tiivistää Salminen.

Myös kaakaon ja pähkinöiden globaaliin kauppaan liittyy epäkohtia.

– Tuotekehityksessä ja -hankinnassa sertifikaateilla on tärkeä rooli. Kaikki käyttämämme kaakao ja hasselpähkinät ovat UTZ-sertifioitua. UTZ ja Rainforest Alliance ovat yhdistyneet vuoden 2020 alussa, ja UTZ tulee muuttumaan Rainforest Allianceksi. Myös käyttämämme sillit ovat MSC-sertifioituja (Marine Stewardship Council), Salminen selventää.

Kestävästi tuotettujen raaka-aineiden hankinta on Orkalle ennen kaikkea vastuullisuuteko: investointi kestävämpään elämäntapaan.

− Maailma ei ole täydellinen, mutta yritämme tehdä oikein ja ottaa sekä pieniä että isoja askelia oikeaan suuntaan. Kuluttajat tekevät valintojaan eri perustein: osa eettisten, osa taloudellisten ja osa niiden molempien mukaan. Yhteiskunnallista vastuullisuutta on sekin, että maksamme verot Suomeen.

Orklan innovaatio- ja vastuullisuusjohtajan FM, eMBA Katja Salmisen mielestä palmuöljy on kiehtova raaka-aine korvattavaksi. Siinä on tuotekehityksen lisäksi eettisiä ja vastuullisia ulottuvuuksia.Kuva: Nina Olin

Ruuantuotannon rooli vastuullisuudessa

Vastuullisuustyö ei ole yksittäisiä tekoja, vaan kulkee läpi koko arvoketjun.

– Palmuöljyn korvaaminen on vain yksi vastuullisuuden osa-alue, muistuttaa Suomen Orklan viestintäjohtaja KTM, eMBA Nina Olin.

Orklan Ahvenanmaan tehtaalla vahvistetaan paikallista kiertotaloutta ja ilmastotyötä muun muassa siirtymällä tuulivoimalla tuotettuun sähköön.

– Haraldsbyn tuotantolaitoksella laajennamme parhaillaan omaa biokaasutuotantoamme. Sen tehostamiseksi biokaasulaitokseen tuodaan tulevaisuudessa paikalliselta karjatilalta lantaa, joka sekoitetaan tehtaan elintarvikejätteeseen. Prosessista syntyvä energia johdetaan takaisin tehtaalle ja liete takaisin pelloille, jolloin syntyy suljettu kierto, kiteyttää Olin.

Yrityksillä on omat keinonsa tehdä vastuullisuustyötä.

– Vaajakosken makeistuotannon ylijäämien hallitsemiseksi olemme muun muassa tuoneet markkinoille Hukkapussin. Orkla panostaa myös ruokahävikin pienentämiseen ja ohentaneet suklaalevyjen kääreitä ilmastovaikutuksen pienentämiseksi, Olin listaa.