Suolaa vuoresta tai merestä 

Suola mahdollistaa monet kemianteollisuuden toiminnot, ja sillä on tärkeä elintarviketeknologinen rooli.

Kemianteollisuus on suurin suolan kuluttaja. Suolan yhdisteitä natriumia ja klooria käytetään yli puolessa kemiantuotteista. Suolaa käytetään myös monien hyödykkeiden, kuten lasin, paperin, kumin ja tekstiilien valmistuksessa sekä vedenpehmennysjärjestelmissä teollisuudessa ja kotitalouksissa. 

Suola on välttämätön raaka-aine suolaveden elektrolyysillä suoritettavan kloorin ja natriumhydroksidin eli lipeän tuotannossa. Kloori on tehokas desinfiointiaine ja monet kemikaalit, muovit ja lääkkeet ovat riippuvaisia ​​kloorista valmistusprosessin aikana, vaikka kemikaalia ei olekaan lopputuotteessa.  

Suolalla on myös tärkeä teknologinen rooli monien elintarvikkeiden valmistuksessa. Suola parantaa säilyvyyttä, antaa makua ja vaikuttaa rakenteeseen. Esimerkiksi juuston valmistuksessa suola vaikuttaa juuston rakenteeseen ja kypsymiseen. Leivän rakenteesta suola tekee tilavan ja tasahuokoisen, ja suolan avulla leipään saadaan voimakkaampi väri. 

Ihmiset ja eläimet tarvitsevat natriumia ravinnosta. Yli 90 prosenttia suomalaisista saa kuitenkin ruokavaliostaan suolaa yli suosituksen, joka on viisi grammaa vuorokaudessa.  

Ruokasuolaa täydennetään jodilla, mikä auttaa turvaamaan riittävän jodinsaannin. Jodi on kilpirauhasen toiminnan kannalta välttämätön ravintoaine, joka ylläpitää elimistön kasvua ja kehitystä. 

Vuorisuolaa louhimalla ja haihduttamalla 

Vuorisuola eli haliitti tai kivisuola louhitaan maaperän suolakerrostumista. Suola on peräisin miljoonia vuosia sitten kuivuneista valtameristä. Suolakerrokset peittivät kalliomuodostelmia, jotka nyt sijaitsevat maan alla tai vuorten sisällä. Vuorisuola on väriltään valkoinen, harmaa tai väritön, joskus myös kellertävä, punertava tai sinertävä.  

Suola louhitaan kalliosta räjäyttämällä tai jatkuvalla louhinnalla. Liuoslouhinnassa maanalaiseen suolakerrokseen pumpataan vettä ja syntynyt vahva suolaliuos pumpataan ylös. Liuoslouhittu suola on erittäin puhdasta suolaa.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Artikkeli on saatavilla digilehden käyttäjille.

Siirry digilehteen