Maitojauhe antaa makua, rakennetta ja väriä 

Maitojauhe valmistetaan tiivistämällä ja kuivaamalla maitoa. Jauheen avulla voidaan vaikuttaa myös tuotteiden makuun, rakenteeseen ja ulkonäköön.

Maitojauheen valmistus alkaa pastöroidun, rasvasta kuoritun ja proteiinivakioidun maidon tiivistyksellä. Tiivistys tapahtuu haihduttamalla vettä alle 60 asteen lämpötilassa ja käänteisosmoosilla, jossa vesi erottuu korkeassa paineessa puoliläpäisevän kalvon avulla maidon kuiva-aineesta.  

Tiivistyksen jälkeen maito kuivataan sumutuskuivauksella kuivaustornissa parinsadan asteen lämmössä jauheeksi. Sumutuskuivauksessa kuumassa ilmavirrassa tuotteesta haihtuu vesi ja kuivunut tuote kerääntyy jauheeksi. Lopputuotteen vesipitoisuus on noin neljä prosenttia.  

Tiivistyksessä ja kuivauksessa saadaan talteen kaikki kiinteä maitoaines. Vesi voidaan käyttää esimerkiksi pesuvesikierrossa tai hyödyntää lauhduttamalla muissa prosesseissa.   

Maitojauheet voidaan jakaa kuumennuskäsittelyn pituuden perusteella kolmeen luokkaan. Vähiten kuumennuskäsitelty maitojauhe vastaa ennastettuna ominaisuuksiltaan eniten tuoretta maitoa. Voimakkaimman kuumennuskäsittelyn läpi käynyt jauhe sopii paljon kuumennuskäsittelyjä tarvitseviin tuotteisiin kuten leipomotuotteisiin. Kuluttajatuotteissa käytetään yleisimmin keskimmäiseen kuumennuskäsittelykategoriaan kuuluvaa maitojauhetta.  

Erikoismaitojauheella voidaan korvata sokeria ja suolaa  

Maitojauhetta käytetään erilaisissa elintarvikesovelluksissa kuten imeväisikäisten äidinmaidonkorvikkeissa, urheiluravitsemustuotteissa ja ikääntyneiden täydennysravintovalmisteissa. 

Elintarviketeollisuudessa maitojauhetta käytetään laajasti maitopohjaisiin tuotteisiin. Meijeriteollisuudessa maitojauhetta käytetään korvaamaan tuoretta maitoa esimerkiksi jogurteissa, juomissa ja tuorejuustoissa. Leipomo- ja makeisteollisuudessa maitojauhetta käytetään esimerkiksi keksien täytteissä, jäätelöissä ja suklaissa. 

Erikoismaitojauheella voidaan korvata sokeria esimerkiksi silloin, kun sokerin tehtävänä on ruskistaa leipomotuote. Maitojauheen sokeri ja proteiini ruskistuvat leipomotuotteissa tehokkaasti, jolloin tuote saavuttaa helpommin toivotun ulkonäön. Proteiini voi tuoda tuotteeseen myös rakennetta ja tehdä tuotteesta täyteläisemmän.  

Maitojauheen suola sisältää huomattavasti vähemmän natriumia kuin ruokasuola. Lisäksi jauhe sisältää muita kivennäisaineita, jotka aistitaan suolaisina. Siksi maitojauhetta voi käyttää myös vähentämään suolan määrää tuotteissa. 

Maitojauheella voi olla myös yllättäviä energian- ja ajansäästöön liittyviä ominaisuuksia. Maitojauhe ruskistuu matalammassa lämpötilassa kuin sokeri, joten paistolämpötilaa voi olla mahdollista alentaa maitojauhetta käyttämällä. Liuotusta vaativissa prosesseissa prosessiaikaa voidaan lyhentää käyttämällä nopeasti vettyviä jauheita.  

Yksi viedyimmistä elintarvikkeista  

Maitojauhe on euroissa mitattuna ollut vuonna 2022 yksi Suomen viedyimmistä jalostettujen elintarvikkeiden tuoteryhmistä1.  Maidon kulutus esimerkiksi Aasiassa on kasvussa, ja monissa aiemmin paljon maitoa tuottaneissa maissa ilmastonmuutos näkyy jo kuivuutena ja maidon tuotannon laskuna. Lämpimissä maissa maitojauheesta ennastetusta maidosta voidaan valmistaa perusmeijerituotteita kuten juustoja ja jugurtteja.   

Suomalainen maitojauhe erottuu maailmanmarkkinoilla edukseen jauheen laadun ja puhtaiden tuotanto-olosuhteiden avulla.    

Juttua varten on haastateltu maitojauheiden tuotekehittäjä Christina Maksimowia sekä    maitojauheiden liiketoimintapäällikkö Marina Lappea Valiolta.  

VIITE: 

1Ruokatieto. Tietohaarukka, tilastotietoa ruokaketjusta 2023.