Innovaatiosta ihmisravinnoksi 

Uusien raaka-aineinnovaatioiden matka markkinoille on usein pitkä tie. Siksi Singapore ja rehuntuotanto kiinnostavat monia toimijoita.

Elintarvikealan innovaatiot jakautuvat kahden kerroksen väkeen. Toisten tie markkinoille on nopeampi kuin toisten, ja erottava tekijä on uuselintarvikelupaprosessi. 

Elintarvikelaatuisten sivuvirtojen hyödyntäminen on viime vuosina arkipäiväistynyt. Kiertotalouden avulla on saatu tehokkaampaan käyttöön esimerkiksi viljojen proteiineja. Tällöin tuotetta ei yleensä määritellä uuselintarvikkeeksi. 

Esimerkiksi Fazerin Upcycled-ohjelmassaan kehittämä ja marraskuussa lanseeraama SGen-kauraproteiinijauhetuote pohjautuu kaurajuomatuotannon sivutuotteena syntyvään okaraan.  

Fazerilla on jo pitkään ollut tavoitteena hyödyntää ravinteikas okara ihmisravintona. Okaraa on aiemmin hyödynnetty muun muassa rehuna ja biokaasun raaka-aineena. Siinä on proteiinin lisäksi myös muita kauran ainesosia kuten pehmeää rasvaa ja beetaglukaania. Yritys ei kerro okaran tuotantomäärää, mutta mainitsee sen olevan kansainvälisesti merkittävä sivuvirta.  

...

Jäsenenä voit lukea tämänkin artikkelin digilehdestä!

Liity jäseneksi