Kuituja ja proteiineja juomista 

Yhä useammin juomalla on muitakin tarkoituksia kuin sammuttaa jano. Funktionaalisten juomien tuoteryhmä kattaa monentyyppisiä tuotteita urheilujuomista kuitulisättyihin välipaloihin.

– Vitaminoidut juomat, aminohappojuomat ja kuitu- tai proteiinilisätyt välipalajuomat ovat yleisimmät funktionaalisten juomien ryhmät, kertoo tuotekehittäjä Urho Paakkari Leipurin Oyj:sta. 

Myyntipäälliköt Juhani Haara ja Rauna Junnila S-ryhmän marketkaupasta kertovat, että panimojuomista myytävien urheilujuomien myyntivolyymi kasvoi S-ryhmässä vuonna 2023 lähes 90 prosenttia, mihin vaikutti Prime-juomien somebuumi. Mehuissa annossmoothieiden myyntivolyymi kasvoi noin 25 prosenttia. Sekä maitopohjaisissa että kasvipohjaisissa urheiluravinnehyllyn proteiinijuomissa volyymi kasvoi kolmella prosentilla.  

Urheilumaailmassa yleistyneillä BCAA-juomilla eli aminohappojuomilla haetaan sekä urheilusuoritusta parantavaa vaikutusta tai palautumisen parantamista. Juomiin lisättävien kuitujen kysyntä on Paakkarin mukaan nousussa. 

Lisättävän kuidun valinnassa tulee huomioida, halutaanko kuidulla tuoda juomaan viskositeettia vai ei, sekä se, mikä on lopputuotteen pH-arvo. Toiset kuidut kestävät happamuutta paremmin kuin toiset. Happamuuden haastetta voi taittaa sillä, että tuote säilytetään kylmässä.  

– Sikurijuuresta saatava inuliini on juomissa suosittu varsinkin silloin, kun tuote ei ole kovin hapan. Happamimmissa tuotteissa stabiileja kuituja samankaltaisilla ominaisuuksilla on esimerkiksi maissipohjaiset kuidut, jotka kasvattavat suosiotaan varsinkin Pohjois-Amerikassa, Paakkari kertoo. 

Suosittuja kuituraaka-aineita ovat myös akasiasta, sitruksista, omenasta, porkkanasta ja viljoista saatavat kuidut. Juomiin lisätään usein kahta tai kolmea erilaista kuitua niiden yhteisvaikutusten takia. Sitruskuitua ja pektiiniä käytetään usein, kun juomaan halutaan kuidun avulla viskositeettia. 

Funktionaalista lyhyellä ainesosaluettelolla 

Vaikka funktionaalisuuden ajatus on nimenomaan tuoda juomaan lisäarvoa lisäämällä ainesosia, clean label -trendi vaikuttaa Paakkarin mukaan myös funktionaalisten juomien ainesosien valinnoissa. Luontaiset kasviuutteet kuten tutut inkivääri- tai guaranauute ovat suosittuja. Ulkomailla myös eksoottisen kuuloiset raaka-aineet kuten ginkgo tai ashwagandha ovat nousseet suosituiksi. 

Tietyillä kuiduilla kuten polydekstroosilla tai inuliinilla voi tuoda juomaan myös makeutta. Tästä voi olla hyötyä silloin, kun juomaan ei haluta lisätä sokeria. 

Jotkut funktionaaliset ominaisuudet tarvitsevat myös peitearomeja, esimerkiksi BCAA-juomat tai magnesiumia sisältävät olisivat hyvin kitkeriä ilman niitä. Vegaanisissa välipalatuotteissa taas voidaan hyödyntää kermaisuutta lisääviä aromeja. 

Maailmalta jo jonkin verran Suomeenkin levinnyt trendi ovat kokonaisvaltaiset juomat, jotka toimivat juotavina aterioina. Niissä hyödynnetään useita eri kuituja ja kasviproteiineja tukemaan terveellistä ja tasapainoista ruokavaliota.