Startupeista uusia tuulia elintarvikealalle

Pääomasijoittajat etsivät startup-yrityksistä ruuantuotantoa uudistavia innovaatioita.

Bioreaktorissa tuotettua valkuaista, kotiin kuljetetut arkiruokien ainekset resepteineen ja lannoitteita kierrätetyistä paristoista. Kotimaisten pääomasijoittajien tänä vuonna rahoittamat elintarvikealan startup-yritykset Onego Bio, Ruokaboksi ja Tracegrow antavat makua siitä, mitä tulevaisuuden yrityksiltä haetaan.

Pääomasijoittajista venture capital -rahastot rahoittavat tällaisia aloittavia startup-yrityksiä ja private equity -rahastot vakiintuneempia kasvuyrityksiä. Yritys saa rahaa ja apua kasvun rakentamiseen, pääomasijoittaja yrityksestä osuuden, jonka arvoa se pyrkii nostamaan.

Pääomasijoittaja pysyy yrityksessä yleensä 5–7 vuotta, minkä jälkeen se irtautuu ja saa tuottoa sijoitukselleen yrityksen arvon nousun kautta.

Kenen varoja rahastot sijoittavat?

Pääomarahastojen voi sanoa hallinnoivan suurten institutionaalisten sijoittajien varallisuutta. Suurin ryhmä ovat työeläkevakuutusyhtiöt, kuten Ilmarinen, Elo ja Varma.

– Viiden vuoden aikana pääomasijoitusrahastoihin on kerätty pääomia 4,6 miljardia euroa, ja 32 prosenttia kaikesta rahastojen varallisuudesta tulee työeläkeyhtiöiltä, sanoo Pääomasijoittajat ry:n toimitusjohtaja Pia Santavirta.

Rahastojen kautta sijoittavat myös julkisen alan toimijat, säätiöt, perheiden omistamat sijoitusyhtiöt, vakuutusyhtiöt ja pankit. Sen sijaan yrityksiä on Santavirran mukaan vähän yleisrahastojen sijoittajissa.

Poikkeuksen muodostavat teemarahastot, kuten ruokateknologiaan sijoittava Nordic Foodtech VC.

Kiristynyt maailmantalous on Pia Santavirran mukaan näkynyt pääomasijoittamisessa lähinnä siten, että välillä korkealle nousseet yritysten valuaatiot eli arvostukset ovat laskeneet. Siksi sijoituksesta neuvoteltaessa voi viedä pidempään löytää näkemys yrityksen arvosta.

Hän neuvoo rahoitusta hakevaa yritystä miettimään realistisesti yrityksen arvoa ja perustelemaan, mihin raha käytettäisiin tässä tilanteessa.

Paulig sijoittaa itse startupeihin

Perheomisteisen elintarvikeyritys Pauligin pääomasijoitushautomo PINC on pääomasijoittajana harvinaisuus. Vuonna 2018 perustettu, Tukholmassa toimiva PINC sijoittaa eurooppalaisiin alkuvaiheen startup-yrityksiin. Ensimmäiset sijoituksensa se teki vuonna 2020.

– Paulig PINC perustettiin auttamaan 150-vuotiasta yhtiötä uudistumaan sekä tekemään maapallosta maukkaampi, terveellisempi ja kestävämpi paikka elää, kertoo PINCin johtaja Marika King.

Tällä hetkellä portfoliossa on kasvipohjaista juustoa kehittävä Willicroft, runsasravinteisia, viljattomia pizzoja valmistava For Real! Foods, maukkaita, eläinrasvojen kaltaisia hiivapohjaisia rasvoja kehittävä Melt&Marble, kahvin sivuvirtoja uusiksi ainesosiksi muokkaava Kaffe Bueno, soluviljeltyä lihaa valmistava Mirai Foods sekä Carrot Kitchen, jonka kokkaussovelluksen loi isä innostaakseen lapsia ruuanlaittoon.

Kingin mukaan PINC toimii pitkälti kuten venture capital -rahasto, mutta ilman ennalta määritettyä exit-aikaa. Pelisääntöjä, kuten hallintomallia, on pitänyt miettiä, jotta yrityshautomo ei ole liian lähellä emoyhtiön ydinliiketoimintaa. Tarvittavaa itsenäisyyttä antaa esimerkiksi se, että PINC raportoi erilliselle investointikomitealle.

Paulig PINCin johtajan Marika Kingin mukaan PINCiltä voi tänä syksynä olla luvassa jälleen yksi startup-julkistus. Kuva: Paulig

Samalla kansainvälinen elintarvikealan yritys Paulig on arvokas kumppani startupeille. Sillä on paljon annettavaa erityisesti yhtiön ydinliiketoimintaa lähellä oleville ruokabrändeille, King arvioi. Yhtiöstä löytyy elintarvikkeiden tuotekehityksen, myynnin ja markkinoinnin osaajia startupien avuksi.

– Usein kyse on pisteiden yhdistämisestä, ihmisten ja ideoiden tuomisesta yhteen, King kuvaa roolia.

Yleensä mukana on muitakin sijoittajia. PINC on esimerkiksi tehnyt yhteistyötä Nordic Foodtech VC:n kanssa, jonka teknologiaosaaminen täydentää kuluttajapuolen tuntevaa Pauligia.

– Koska sijoitamme varhaisessa vaiheessa, osallistumme usein myös seuraavalle rahoituskierrokselle, jotta omistus ei laimene liikaa, sanoo King.

Sijoittaja yrittää nähdä tulevaan

Sijoittajia kiinnostavat yritysideat ovat Pia Santavirran mukaan usein teknologia- ja innovaatiopohjaisia. Ne ovat skaalattavissa suurille markkinoille ilman suuria markkinointikustannuksia.

Vaikuttavuussijoittaminen, eli sijoittaminen kohteisiin, jotka vaikuttavat ympäristö- ja yhteiskunnallisiin ongelmiin, on maailmanlaajuinen sijoitustrendi.

– Meidän pitää korjata nykyinen ruokajärjestelmä. Se merkitsee esimerkiksi seuraavan sukupolven terveellisiä elintarvikkeita ja kasvipohjaisia ruokia, kestävää maataloutta sekä läpinäkyvyyttä, jotta ihmisillä on oikeaa tietoa valintojensa pohjaksi, sanoo myös Marika King.

PINCiä kiinnostavat myös täsmäfermentoinnin kaltaiset innovaatiot, joilla luodaan ruokajärjestelmää, joka ei ole sidottu maahan. Erityisesti sijoittajat hakevat nyt vaihtoehtoja: vaihtoehtoisia raaka-aineita ja teknologioita, joilla korvataan esimerkiksi eläinperäistä rasvaa ja proteiinia tai vaikkapa kahvia ja kaakaota.

Kirjoittaja on maatalous- ja metsätieteiden lisensiaatti ja freelance-toimittaja.

Valkuaista vailla kanaa

Onego Bio tuottaa täsmäfermentointimenetelmällä bioreaktorissa samanlaista proteiinia kuin kananmunanvalkuainen. Kuva: Onego Bio

Tänä vuonna elintarvikealan startupeista sijoittajat on vakuuttanut Onego Bio. Sen tavoitteena on kaupallistaa mikrobien avulla bioreaktorissa valmistettava biovalkuainen, ovalbumiini. Innovaatio voi korvata kananmunantuotantoa ympäristöä vähemmän kuormittavalla tuotantomenetelmällä.

Helmikuun 2022 rahoituskierroksella yhtiö sai 10 miljoonan euron rahoituksen pääomasijoitusrahasto Maki.vc:ltä ja Agronomicsilta, ja syyskuussa 4,5 miljoona euroa Business Finlandilta.

Onego Biossa Maki.vc:lle merkittävää oli rahaston osakkaan Paavo Räisäsen mukaan tiimi, josta löytyy sekä teknologian että kaupallista osaamista.

– Alkuvaiheen yrityksissä kaikkein tärkeintä on tiimi, ja että siitä löytyy toisiaan täydentäviä kokemuksia ja osaamisia. Sitten haetaan ideoita, jotka ovat tarpeeksi merkityksellisiä ja isoja, jotta niistä voi kehittyä nopeasti kasvava ja kooltaan merkittävä bisnes, sanoo Räisänen.

Onego Biossa nähtiin yhdistyvän vahva teknologia, mahdollisuus luoda hyvä brändi, mielenkiintoinen tuote, kestävä tuotanto ja suuri markkina.

Yritys on spin-off VTT:ltä, ja sen perustajatiimiin kuuluvat toimitusjohtaja Maija Itkonen, tutkimusjohtaja Christopher Landowski ja operatiivinen johtaja Jussi Joensuu.

Maki.vc:n osakkaan Paavo Räisäsen mukaan rahaston sijoituksiin kuuluu Onego Bion lisäksi neljä muuta ruokaan liittyvää startupia. Kuva: Maki.vc