Kohti kasvispainotteisempaa ammattikeittiötä
KasvisPro-koulutushanke edisti kasvisten lisäämistä ruokalistoille ja kasvisruokien suosion kasvattamista.
Kasvispainotteisuuden edistäminen ruokapalveluissa on perusteltua sekä ympäristön että yksilön hyvinvoinnin edistämisen kannalta. Tämä nousee vahvasti esiin myös vuonna 2023 julkaistuissa pohjoismaisissa ravitsemussuosituksissa.
Kasvispainotteisuuden edistämiseen tarjonnassa ei vaadita lihattomuutta, vaan kasvisten lisäämistä ruokalistoille ja kasvisruokien suosion kasvattamista niiden laadun ja tarjonnan parantamisen kautta. FinRavinto 2017 -tutkimuksen mukaan suomalaiset kuluttavat punaista lihaa ja lihavalmisteita liikaa. Tämän lisäksi vain 14 prosenttia miehistä ja 22 prosenttia naisista saavuttaa päivittäisen 500 gramman kasvisten, marjojen ja hedelmien saantisuosituksen. Pohjoismaisten ravitsemussuositusten mukaan riittävä päivittäinen saanti olisi 500–800 grammaa, eli tavoitetta meillä Suomessa riittää.
KasvisPro-koulutushanke edisti tätä tavoitetta kehittämällä ammattikeittiöiden kasvisruokaosaamista sekä lisäämällä kasvispainotteista ruokatarjontaa ammattikeittiöissä. Vuosina 2023–2024 järjestettyyn koulutuskokonaisuuteen osallistui 300 ruoka-alan ammattilaista ympäri Suomen. Hankkeen tavoitteena on, että koulutuksiin osallistuneilta siirtyy tietoa ja innostusta omiin toimipisteisiin myös muille työntekijöille.
Koulutukseen osallistuneille tarjottiin teoriakoulutusta, käytännön ruoanvalmistuksen työpajoja sekä asiantuntija- ja vertaistukea. Lisäksi hankkeen sivuilla on avoimesti saatavilla hyväksi todettuja kasvisruokareseptejä ja innostavia tietovideoita.
Palautekyselyyn vastanneista osallistujista 62 prosenttia oli jo hankkeen aikana kehittänyt toimipisteensä kasvisruokareseptiikkaa ja valmistusmenetelmiä, ja 40 prosenttia koki kehittäneensä kasvisruokatarjonnan ravitsemuksellista laatua paremmaksi. Hankkeen aikana kehitetty kasvisruokareseptiikka kerättiin koulutuksiin osallistuneilta ammattikeittiöiltä yhteiseen käyttöön. Vastaajista 94 prosenttia oli hyödyntänyt tätä reseptiikkaa toiminnassaan jo hankkeen aikana.
Hanke on toiminut erinomaisena verkostoitumisen paikkana myös ammattikeittiöiden ja elintarviketeollisuuden välillä. Hanke toivookin, että yhteistyö uusia kasviproteiinituotteita valmistavien elintarviketeollisuuden toimijoiden sekä ammattikeittiöiden välillä lisääntyy ja reseptiikkaa sekä pakkauskokoja ja saatavuutta kehitetään ammattikeittiöiden tarpeeseen tulevaisuudessa. Uusien tuotteiden esittelypäivät ja testattu reseptiikka vaikka verkkototeutuksina ammattikeittiöille olisivat varmasti suosittuja tapoja lisätä kasvispainotteisuutta ruokapalvelujen ruokalistoilla.
KasvisPro -hanketta toteutetaan 1.1.2023-31.8.2024. Hankkeeseen osallistuvia organisaatioita ovat Xamk, Jamk, Seamk, Amko ja EkoCentria. Hanketta rahoittavat Ruokaketjun edistämisen rahasto sekä Maa- ja metsätalousministeriö. https://www.xamk.fi/tutkimus-ja-kehitys/kasvispro-kauhakaupalla-kasviksia/