Elintarviketeollisuudessa on menossa investointibuumi

Elintarviketeollisuusyritykset investoivat tänä vuonna ennätysmäisesti.Elinkeinoelämän keskusliiton tammikuussa julkistetun investointitiedustelun mukaan elintarvikeyritykset tekevät kiinteitä investointeja tänä vuonna 809 miljoonalla eurolla. Viime vuonna summa oli 541 miljoonaa ja edellisvuonna 394 miljoonaa.

Kaksi kolmasosaa tämän vuoden investointisummasta kohdistuu kapasiteetin korvaamiseen ja neljäsosa sen lisäämiseen. Yritykset investoivat myös tuotannon automatisointiin sekä vähäpäästöiseen ja energiatehokkaaseen teknologiaan. Tutkimukseen ja tuotekehitykseen ne investoivat tänä vuonna 64 miljoonaa euroa. Investoinneilla varmistetaan myös vientimarkkinoita.

Siipikarjatehtaan laajennus Atrian suurin investointi

Atria rakentaa Nurmoon uuden siipikarjatehtaan 155 miljoonalla eurolla. Se sisältää uudet teurastus-, leikkuu- ja pakkauslinjat ja lisää tuotantokapasiteettia noin 40 prosenttia. Siipikarjatehtaan laajennus on yrityksen historian suurin yksittäinen investointi, josta vastaa Atria Suomen tekninen johtaja Reijo Äijö.

Uuden tehtaan arvioidaan olevan valmis aikaisintaan vuoden 2024 aikana. Se on Atrian kilpailuvaltti vuosiksi eteenpäin. Uusi teknologia mahdollistaa yhä useampien tuotteiden tilamerkinnät pakkauksissa. Uusi tuotantoteknologia on aikaisempaa ympäristöystävällisempää: tuotantoprosessin ruokahävikki vähenee, ja energian ja veden kulutus tehostuu. Lisäksi työturvallisuus paranee.

Uusi tehdas antaa mahdollisuuden vahvistaa siipikarjatuotteiden markkinaosuutta Suomessa, lisätä vientiä ja kehittää jalostetumpia tuotteita.

Finnforel investoi tuotantoon ja kalanjalostukseen

Vuonna 2017 perustettu Finnforel investoi uusiin tuotantolaitoksiin ja perustaa kirjolohen valintajalostuskeskuksen. Yritys tavoittelee uudella investointiohjelmalla nopeaa kasvua Suomessa ja maailmalla.

Investointi sisältää kalankasvatuksen koko prosessin poikasista kuluttajatuotteisiin. Yritys laajentaa Varkauden tehtaan tuotantokapasiteettia miljoonasta kilosta kolmeen miljoonaan kiloon ja rakentaa Hollolaan genetiikka- ja poikaslaitoksen, joka pystyy tuottamaan tulevaisuudessa mädin Finnforelin laitoksiin ympäri maailmaa.

Finnforel etsii nopeaa kasvua Suomessa ja ulkomailla. Kuva: Finnforel

Varkauden ja Hollolan laitosten yhteenlaskettu investointi on 45 miljoonaa euroa. Rakennustyöt valmistuvat syksyllä.

Finnforel suunnittelee kalankasvatuksen laajentamista Euroopassa, Venäjällä ja Lähi-idässä.

– Ensimmäisten ulkomaisten laitosten rakentaminen on mahdollista aloittaa jo vuosina 2023–2024. Arvioimme niiden hinnaksi 30–50 miljoonaa euroa per laitos, toimitusjohtaja Max Alfthan kertoo.

Viking Maltille uudenaikainen mallastamo Lahteen

Viking Malt Group rakentaa uuden mallastamon Lahden Pippo-Kujalan teollisuusalueelle noin 90 miljoonalla eurolla. Rakentaminen on hyvässä vauhdissa, ja kaupallinen tuotanto alkaa alkuvuodesta 2023.

− Uusi mallastamo tarjoaa laajan valikoiman erikoismaltaita ja vastaa uusien innovaatioiden tarpeisiin. Esimerkiksi Sprau on härkäpavuista mallastettu tuote elintarviketeollisuudelle, henkilöstö- ja viestintäjohtaja Pia Valve kertoo.

Uusi tehdas on moderni, joten Viking Malt kouluttaa henkilöstöä yhteistyössä koulutuskeskus Salpauksen kanssa.

Viking Maltin uuden mallastamon kaupallinen tuotanto alkaa ensi vuoden puolella. Kuva: Viking Malt

Euroopan viidenneksi suurin maltaiden valmistaja myy tuotteitaan maailmanlaajuisesti elintarvike-, virvoitusjuoma- ja panimoteollisuudelle. Sillä on mallastamot Suomessa, Ruotsissa, Tanskassa ja Liettuassa sekä kaksi tuotantolaitosta Puolassa.