Tärkkelys parantaa rakennetta ja kiihdyttää käymistä 

Tärkkelyksiä käytetään elintarvikesovelluksissa esimerkiksi sidosaineena, kantaja-aineena, rakenteenmuodostajana ja käymisen kiihdyttäjänä.

Tärkkelystä voidaan valmistaa monesta eri raaka-aineesta. Euroopassa tärkeimpiä tärkkelyksen raaka-aineita ovat maissi, vehnä ja peruna. Lisäksi tärkkelystä valmistetaan riisistä, ohrasta, joistain vihanneksista, maniokista ja bataatista.  

Suomessa valmistetaan kaupallisesti peruna- ja ohratärkkelystä. Finnamyl Oy valmistaa Suomessa natiiviperunatärkkelystä. Se on myös yksi maailman isommista luomulaatuisen perunatärkkelyksen valmistajista. Anora Group Oyj:n Koskenkorvan tehdas on Euroopan ainoa elintarvikelaatuisen ohratärkkelyksen tuottaja. 

Perunatärkkelyksellä on hyvä vedensidontakyky  

Perunatärkkelystä käytetään elintarviketeollisuudessa keitoissa, kastikkeissa, kiisseleissä, kekseissä ja lihavalmisteissa. Sillä voi lisätä tuotteen viskositeettiä ja sitä voi käyttää kantaja-aineena esimerkiksi mausteseoksissa ja sidosaineena taikinoissa.  

Perunatärkkelys sitoo vettä matalissa lämpötiloissa paremmin kuin muut tärkkelykset. Perunapohjainen raaka-aine koetaan perinteiseksi, ja siksi...

Jäsenenä voit lukea tämänkin artikkelin digilehdestä!

Liity jäseneksi