Liikennevalot elintarvikepakkauksen etuosassa

Elintarvikepakkausten etuosan merkinnät antavat kuluttajalle tärkeää tietoa terveellisten ostovalintojen tueksi. Tuttujen varoitusmerkkien ja värien käyttö on tehokas tapa välittää keskeisiä tietoja.

Liikennevaloilla voi kertoa elintarvikkeiden terveellisyydestä1. Tutkimukset ovat osoittaneet, että tuotteiden ravintoaineisiin perustuvan terveellisyyden arvioiminen on kuluttajille vaikeaa. Nykyinen elämäntapa ei tue ajatusta, jossa käytetään paljon aikaa elintarvikkeiden valintaan ja kaikkien etiketissä olevien tietojen käsittelemiseen.

Liikennevalomerkinnät yksinkertaistavat ravintoainetietoja

Liikennevalomerkinnöillä osoitetaan elintarvikkeen terveellisyys. Merkinnöissä huomioidaan kansalliset ravitsemussuositukset ja kansanterveyden kannalta oleelliset ravintoaineet. Liikennevalomerkinnöissä hyödynnetään tietoja EU:n ravintoarvomerkinnästä, joka on pakollinen pakatuissa elintarvikkeissa.

Isossa-Britanniassa elintarvikkeiden liikennevalomerkintä otettiin käyttöön vuonna 2013. Niillä havainnollistetaan ravintoaineita saantia viitearvoihin verrattuna (rasvaa, tyydyttynyttä rasvaa, sokeria ja suolaa). Punainen tarkoittaa epäterveellistä, korkeaa saantia, keltainen keskimääräistä ja vihreä matalaa eli terveellistä tasoa.2

Ranska on ottanut käyttöön Nutri-Score -merkinnän vuonna 2017. Se antaa useamman ravintoaineen sijaan vain yhden indeksin elintarvikkeen terveellisyydestä. Indeksi perustuu laskentaan, jossa huomioidaan suositellut ravintoaineet (kuitu, proteiini) ja ainesosat (hedelmien ja vihannesten osuus elintarvikkeen sisällöstä) sekä epäsuotuisat ravintoaineet (energia, tyydyttyneet rasvat, sokeri, suola).3 Laskennasta saatu pistemäärä käännetään kirjaimiksi (A-E) ja väreiksi. Nutri-Score -merkinnässä on viisi ravitsemusluokkaa vihreästä punaiseen.

Ravintoarvot merkinnät huomioidaan

Maailman terveysjärjestön (WHO) mukaan epäterveellisten tuotteiden mainonnan, verotuksen ja rajoitusten rinnalla etuosan merkintä on osa kokonaisuutta, jota tarvitaan elintapasairauksien vähentämiseksi. WHO ja useiden maiden terveysviranomaiset suosittelevat etuosan merkintöjen käyttöä. Ranskalaislähtöinen Nutri-Score on käytössä Espanjassa, Belgiassa ja Saksassa, joissa osa elintarviketuottajista on laittanut merkinnän tuotepakkauksiinsa. Lisäksi merkintää harkitaan ja ollaan ottamassa käyttöön muissakin Euroopan maissa.

Ison-Britannian Kansallisen sydänfoorumin (National Heart Forum) mukaan on tärkeää, että pakkausten etuosan merkintä toteutetaan standardoidusti. Pakkauksen etuosan ravintomerkintöjen tulisi olla yhdenmukaisia ​​kaikissa elintarvikkeissa, jotta ne tulevat kuluttajille tutuksi. Merkinnän tulee kiinnostaa myös matalamman koulutus- ja tulotason kuluttajia ja sopia eri etnisten ryhmien käyttöön. Tehoton merkintäjärjestelmä olisi harhaanjohtava, ja sillä menetettäisiin mahdollisuus parantaa kansanterveyttä.

Ravintoaineiden ja energian saannin suosituksissa on väestökohtaisia eroja. Suositukset kuitenkin lähentyvät toisiaan, koska epäterveellisten, pitkälle prosessoitujen ruokien kulutus kasvaa eurooppalaisten ruokavaliossa.

Kansallisen tai kansainvälisen järjestön virallisen hyväksyntä vahvistaa kuluttajien käsitystä ravintomerkintöjen uskottavuudesta. Hallitusten johtaman ja vahvaan näyttöön perustuvan etuosan ravintomerkinnän toteuttaminen voi ohjata kuluttajia terveellisempiin valintoihin ja kannustaa teollisuutta muuttamaan reseptejään ja tuotantotapojaan terveellisimmiksi. Ravintomerkintöihin liittyvä työ vaatii tasapainoilua terveyden, talouden ja kaupan etujen kanssa.

Pakkauksen etuosan merkinnät tärkeitä

Pakkausten etuosan merkinnät perustuvat Euroopan parlamentin ja neuvoston asetukseen N:o 1169/2011 elintarviketietojen antamisesta kuluttajalle. Asetus sallii pakollisen takaosan ravintoarvoilmoituksen tietojen toistamisen pakattujen elintarvikkeiden etuosassa. Etuosan merkintöjen käyttö perustuu vapaaehtoisuuteen. Etuosan pakkausmerkinnöissä voidaan käyttää värikoodausta, graafisia muotoja tai tunnuksia sanojen tai numeroiden lisänä, jos ne täyttävät seuraavat vaatimukset:

  • Niiden on perustuttava tieteellisesti pätevään ja luotettavaan kuluttajatutkimukseen.
  • Niiden kehittämisen on oltava tulosta monien sidosryhmien kuulemisesta.
  • Ne eivät saa johtaa kuluttajia harhaan, ja niillä on pyrittävä helpottamaan kuluttajaa ymmärtämään elintarvikkeen osuutta tai merkitystä ruokavalion energia ja ravintoainesisällöstä.
  • Tieteellisesti pätevän näytön on tuettava keskivertokuluttajan ymmärrystä esitystapaa kohtaan.
  • Ilmaisujen on perustuttava yhdenmukaistettuihin saannin vertailuarvoihin tai yleisesti hyväksyttyyn tieteelliseen näyttöön energian ja ravintoaineiden saannista.
  • Niiden soveltaminen ei saa aiheuttaa esteitä tavaroiden vapaalle liikkuvuudelle ja niiden on oltava objektiivisia ja syrjimättömiä.

Lisätietoja:

nellivalli1@gmail.com

Opinnäytetyö Ravitsemusprofilointi osana SOK:n Omat ostot -palvelua julkaistaan Theseus-palvelussa marraskuussa 2020.