Hormonihäirikköjä lautasella?

Hormonihäiriköiden yhteyttä metabolisiin sairauksiin selvitetään Itä-Suomen yliopiston koordinoimassa laajassa hankkeessa.

Hormonitoimintaa häiritsevät kemikaalit eli niin kutsutut hormonihäiriköt ovat luonnosta peräisin olevia tai synteettisiä aineita, jotka voivat häiritä elimistön hormonijärjestelmien toimintaa ja aiheuttaa terveyshaittoja ihmisissä ja eläimissä sekä jälkeläisissä. Synteettisiä hormonitoimintaa häiritseviä kemikaaleja on noin tuhat, ja niitä löytyy arjessa lähes kaikkialta, joten yhdisteille altistumista on vaikeaa välttää. Niiden vaikutukset voivat näkyä vuosien tai vuosikymmenien kuluttua tai vasta seuraavissa sukupolvissa. Herkimpiä haittavaikutuksille ovat syntymättömät sikiöt ja pienet lapset.

Elimistön aineenvaihdunnan häiriöt ja niiden seurauksena kehittyvät metaboliset sairaudet, kuten diabetes ja sydän- ja verisuonitaudit ovat yleistyvä ongelma. Yksilön elintavat ja perimä vaikuttavat aineenvaihdunnan häiriöiden syntyyn, mutta uusien tutkimustulosten mukaan häiriöiden taustalla voi olla myös muita altistavia tekijöitä, kuten ympäristön kemikaalit.

Viime vuosina on havaittu, että niin kutsutuilla metaboliahäiritsijöillä saattaa olla yhteys yleistyviin energia- ja rasva-aineenvaihdunnan häiriöihin, kuten ylipainoon, metaboliseen oireyhtymään, rasvamaksaan ja diabetekseen, mutta aihepiiriä on tutkittu hyvin vähän.

Useiden haitallisten kemikaalien käyttö on kielletty EU-maissa. Kiellettyjen kemikaalien tilalle kehitetään kuitenkin jatkuvasti korvaavia yhdisteitä, joiden turvallisuudesta ei ole riittävästi tutkittua tietoa. Tutkimuksen ja riskinarvioinnin haasteena on esimerkiksi ennustavien tutkimusmenetelmien puute.

Itä-Suomen yliopiston koordinoima EDCMET -hanke (Metabolic effects of Endocrine Disrupting Chemicals: novel testing METhods and adverse outcome pathways) on osa EURION-konsortiota, joka koostuu kahdeksasta hormonitoimintaa häiritsevien yhdisteiden tunnistamisen ja niiden vaikutusten tutkimisen hankkeesta1.

EDCMET-hankkeessa selvitetään hormonitoimintaa häiritseville kemikaaleille altistumisesta johtuvia biologisia muutoksia ja häiriöitä aineenvaihdunnan säätelyreiteissä sekä näistä mahdollisesti seuraavia haittavaikutuksia. Projektissa käytetään ja kehitetään laajasti erilaisia mallinnustekniikoita, analyysimenetelmiä, solu- ja eläinmalleja sekä ihmisistä kerättyä epidemiologista tietoa. Tavoitteena on mahdollistaa metaboliahäiritsijöiden aineenvaihdunnallisen haittakuorman ja terveysriskien luotettava arviointi sekä haittojen taustatekijöiden selvittäminen.

Näytteitä pipetoidaan kuoppalevyille, jotka päätyvät laitteeseen, jolla mitataan haluttua signaalia. Yhdellä levyllä pystyy tutkimaan kerralla noin 20 yhdisteen aiheuttamia vaikutuksia. Kuva: Raija Törrönen / UEF

Uusia solupohjaisia menetelmiä

Projektitutkijat Jenni Küblbeck ja Sini Pitkänen ovat mukana kehittämässä uusia solupohjaisia menetelmiä, joilla tutkitaan monenlaisia solutason aineenvaihdunnallisia vaikutuksia.

Niillä voidaan selvittää esimerkiksi yhdisteiden kykyä aktivoida solujen sisäisiä säätelytekijöitä ja ennustaa metabolisia muutoksia ihmisen maksasoluissa tai tutkia esimerkiksi solujen energiantuotannosta vastaavien mitokondrioiden toiminnan muutoksia yhdisteiden vaikutuksesta. Kehitteillä on myös menetelmiä, joilla voidaan tutkia rasvan kertymistä soluihin.

Solupohjaisten mallien tutkimuskäyttö vähentää kemikaalien testauksen tarvetta eläinmalleilla. Ennustavien solupohjaisten tutkimusmallien kehittäminen on kuitenkin työlästä ja hidasta. Vie useita vuosia, ennen kuin mallit ovat riittävän hyviä esimerkiksi kemikaalien riskinarvointiin viranomaiskäytössä.

Kehitettyjen mallien avulla on tähän mennessä seulottu pieni joukko tunnettuja hormonihäiriköitä, muun muassa torjunta-aineita, muovinpehmentimiä ja fluorattuja orgaanisia yhdisteitä, joita löytyy myös elintarvikkeista sekä ruuanvalmistukseen ja -säilytykseen käytettävistä materiaaleista. Kokeissa on havaittu, että yhdisteet vaikuttavat eri tavoin useiden rasva-aineenvaihduntaa säätelevien tekijöiden aktiivisuuteen. Saatuja tuloksia verrataan havaittuihin muutoksiin energia-aineenvaihduntaan vaikuttavien geenien ilmentymisessä ja selvitetään muutosten tarkempaa biologista merkitystä.

Sovelluksia haittojen ennustamiseen

Joidenkin yhdisteiden on havaittu häiritsevän myös solujen mitokondrioiden toimintaa solutasolla. Näiden vaikutusten tarkempien mekanismien selvittely ja menetelmän kehitys ovat vielä käynnissä, mutta jo havaitut muutokset ennustavat lisääntynyttä hapetusstressiä ja mahdollisia häiriöitä solujen sokeri- ja rasva-aineenvaihdunnassa.

Tuloksia käytetään myös hyödynnettäessä tietokonemallinnusta ja koneoppimista sekä kehitettäessä niihin pohjautuvia menetelmiä hormonihäiriköiden vaikutusmekanismien ennustamiseen ja ymmärtämiseen. Yksi kehityskohteista ovat erityisesti tutkimukseen sopivat sovellukset, joilla voitaisiin ennustaa yhdisteiden haittavaikutuksia, tunnistaa korkean riskin yhdisteitä jo kehitysvaiheessa ja vähentää laajamittaisen biologisen testauksen tarvetta2.

Tavoitteena on kehittää myös vakioituja toimintaohjeita yhdisteiden metabolisten vaikutusten tutkimiseen hiirimalleissa, joita voidaan hyödyntää muun muassa arvioitaessa kehitettyjen solupohjaisten ja mallinnuksen menetelmien ennustavuutta. Mallien ja vastaavien ihmisillä saatujen tulosten perusteella on selvitetty vierasaineiden ja energia-aineenvaihdunnalle tärkeän säätelytekijän roolia kolesterolisynteesissä3.

Projektissa on tutkittu myös yhdisteille altistumista analysoimalla ihmisen seerumi- ja virtsanäytteitä Euroopassa. Tutkimusten mukaan kiellettyjen yhdisteiden pitoisuudet ovat laskeneet näytteissä viimeisen kymmenen vuoden aikana. Toisaalta esimerkiksi palonestoaineina käytettyjen kloorattujen parafiinien pitoisuudet ovat nousseet, samoin torjunta-aineiden haitalliset vaikutukset kokonaiskolesteroliin4,5.

Viitteet

1 Küblbeck J. ym. 2020 International Journal of Molecular Sciences DOI: 10.3390/ijms21083021

2 Sakhteman A. ym. 2021 Environmental International DOI: 10.1016/j.envint.2021.106751

3 Karpale M. ym. 2021 British Journal of Pharmacology DOI: 10.1111/bph.15433

4 Palaniswamy S. ym. 2021 Environmental International DOI: 10.1016/j.envint.2021.106766

5 Xu S. ym. 2022 Environmental Research DOI: 10.1016/j.envres.2021.111980

Lisätietoja:

uef.fi/EDCMET
@edcmet_eu

Mistä elintarvikkeiden hormonihäiriköt tulevat?

Suurin osa hormonihäiriköistä kulkeutuu elimistöön ravinnon mukana. Elintarvikkeisiin voi päätyä synteettisiä hormonihäiriköitä esimerkiksi torjunta-ainekäsittelyiden tai pakkausten sekä maaperän ja jätevesien kautta. Erityisesti palkokasvit sisältävät myös luonnostaan elimistön hormonien kaltaisia yhdisteitä eli kasviestrogeeneja. Ne ovat myös osa monipuolista, kasvisvoittoista ruokavaliota, eikä niitä tarvitse vältellä haittavaikutusten pelossa.

EU-alueella voidaan käyttää muovisissa astioissa ja elintarvikepakkauksissa tuttipulloja ja alle kolmevuotiaille tarkoitettuja astioita lukuun ottamatta esimerkiksi bisfenoli A:ta (BPA), ftalaatteja tai muita muovinpehmentimiä pieninä, viranomaisten hyväksyminä, pitoisuuksina. Myös säilyketölkkien sisäpinnoitteissa käytetään BPA:ta sekä BADGE-yhdisteitä eli bisfenolia sisältäviä epoksijohdannaisia.

Pakkauksen tai astian muovilaadun voi tarkistaa yleensä tuotteen pohjasta löytyvästä logosta. Joissakin tuotteissa on valmistajan omia BPA-free-merkintöjä, mutta virallista merkintästandardia ei ole.

Altistumista muovituotteiden kautta voi vähentää esimerkiksi poistamalla käytöstä vanhat ja naarmuuntuneet muoviastiat ja kierrättämällä kertakäyttöiset muovituotteet jätehuollon ohjeiden mukaisesti.

Toistuvaan käyttöön tai elintarvikkeiden pitkäaikaiseen säilytykseen kannattaa hankkia tähän tarkoitukseen tarkoitettuja tuotteitta ja harkita esimerkiksi teräksisiä tai lasisia tuotteita. Muoviastioissa säilytettävät ruuat kannattaa lämmittää esimerkiksi keraamisella lautasella.

Keittoastioissa, kuten teflon-pannuissa sekä esimerkiksi pikaruokien paperikääreissä tai pizzalaatikoissa saatetaan käyttää polyfluorattuja pinnoitteita eli PFAS-yhdisteitä. Ehjistä keittoastioista ei juuri vapaudu ruokaan haitallisia aineita.

Torjunta- ja homeenestoaineiden jäämiä löytyy erityisesti kaukaa tuotavista tuotteista, joiden säilyvyys kuljetuksen aikana pyritään takaamaan kemikaalikäsittelyillä.