Eläinproteiinia kannattaa korvata kasviproteiinilla    

Väitöskirjatutkimuksessa runsaasti lihaa sisältävä ruokavalio yhdistyi terveyshaittoihin.

Suomalaiset saavat yhä suuremman osan energiastaan proteiinista. Kaksi kolmasosaa proteiinista saadaan eläinkunnan tuotteista1. Silti proteiini on tutkimuksissa ja julkisessa keskustelussa jäänyt rasvan ja hiilihydraatin varjoon. Itä-Suomen yliopistossa toteutettu väitöskirjatutkimus tarkasteli ruokavalion proteiinin ja proteiininlähteiden yhteyttä sairauksien ja kuolleisuuden riskeihin itäsuomalaisilla miehillä. 

Lihansyönti yhdistyi terveyshaittoihin 

Runsaasti lihaa syövillä miehillä havaittiin suurempi riski tyypin 2 diabetekselle ja sairauksista johtuville kuolemille verrattuna vähiten lihaa syöviin miehiin. Myös hyvin runsas maitotuotteiden käyttö yhdistyi sairausriskeihin – erityisesti paljon maitoa juovilla havaittiin suurentunut sepelvaltimotaudin riski.  

Kananmunaproteiinin saanti yhdistyi pienempään tyypin 2 diabeteksen riskiin, mutta kananmunalla ja kalalla ei havaittu muita yhteyksiä sairausriskeihin. 

Runsaasti lihaa syövillä oli korkeampi painoindeksi ja matala-asteisesta tulehduksesta kertovan herkän C-reaktiivisen proteiinin pitoisuus verenkierrossa verrattuna vähemmän lihaa käyttäviin. Nämä tekijät voivat osaltaan välittää lihan yhteyksiä sairausriskeihin. 

Haluatko lukea koko artikkelin?

Artikkeli on saatavilla digilehden käyttäjille.

Siirry digilehteen