Jospakin kasvun reseptissä on monta ainesosaa

Kartonkipohjaisia tuoretuotevuokia valmistava Jospak Oy tehostaa tuotantoaan ja laajentaa vientiä. Uusi tehdas valmistuu ensi kesänä Forssaan. Yhtiö sai usean miljoonan investointiinsa 1,6 miljoonan euron kiertotalouden investointiavustuksen Business Finlandilta.

Yli 90 prosenttia vuokatuotannosta menee jo vientiin. Suurin markkina-alue on ympäristötietoinen Keski-Eurooppa. Vuokien lisäksi Jospak alkaa myydä maailmalle myös kehittämäänsä kartonkivuokien valmistuskonetta.

Jospakin kasvun ja menestyksen takeena on rohkea innovaatio kahdeksan vuotta sitten. Yrityksen perustaja Jouni Suokas ymmärsi, että kartonki valtaa alaa muovilta.

– Jospakilla on satsattu rohkeasti tulevaisuuteen ja tehty määrätietoista kehitystyötä. Vuonna 2030 meillä on ainakin kaksi tehdasta, Forssassa ja Manner-Euroopassa, ja kymmeniä lisensoituja vuokakoneita maailmalla, toimitusjohtaja Janne Sokajärvi kiteyttää.

Tärkeä kasvun ja menestyksen tae on osaava henkilökunta, Jospak-perhe, joka on sydämellä mukana työssä. Nyt heitä on 30. Kun uusi tehdas saadaan tuotantovauhtiin, henkilöstömäärä nousee 50:een.

Uuden tehtaan myötä koko tuotantoprosessi automatisoidaan. Esimerkiksi konenäkö on jo nyt kahdessa koneessa pilotoitavana. Jospak vaalii myös vuokatuotannon korkeaa laatua.

– Vuonna 2021 emme saaneet yhtään varsinaista asiakasreklamaatiota, Sokajärvi iloitsee.

150 miljoonaa vuokaa vuodessa

Jospakin pakkaukset sopivat suojakaasupakatuille tuoretuotteille, kuten lihalle, kalalle, siipikarjalle, valmisruuille, lihankorvikkeille ja salaateille.

Jospakin vuoka tuottaa yli kaksi kertaa vähemmän hiilidioksidipäästöjä kuin muovivuoka; muovin osuus on 15 ja kierrätettävän aaltopahvin tai taivekartongin 85 prosenttia.

– LCA-elinkaarilaskelmissa näkyy selvästi uusiutuvan kuitumateriaalin hiilijalanjälkeä pienentävä vaikutus fossiiliseen muoviin verrattuna, Sokajärvi toteaa.

Jospak ei kilpaile hinnalla, vaan kestävällä tuotannolla.

– Kiertotalous etenee globaalisti nopeasti. Megatrendit ovat muovin käytön ja hiilidioksidipäästöjen vähentäminen sekä kuluttajien kiinnostus kierrättämiseen.

Viime vuonna Jospakin Forssan tehtaalla otettiin käyttöön uuden sukupolven teknologiaa vuokien valmistuksessa. Aikaisemmin niitä tehtiin vain mikroaaltopahvista, nyt myös taivekartongista, ja nykyinen vuokapakkaus on liimaton. Pakkauksen sisällä olevan muovikalvon voi irrottaa muovinkeräystä varten.

Kartonkiraaka-aine saadaan Suomesta, kaikki muut raaka-aineet Euroopasta. Periaate on, että raaka-aineet hyödynnetään tarkasti ja hävikki päätyy jatkokäyttöön. Tähän saakka vuosituotannon hävikkiprosentti on ollut kolmesta neljään. Uudessa tehtaassa luku puolittuu.

–Jospak-vuoka on materiaalitehokas vuokaratkaisu ja soveltuu sellaisenaan elintarviketeollisuuden nykyisiin suljentakoneisiin, Sokajärvi tähdentää.

Tavoitteena on nostaa Jospakin vuosittainen liikevaihto 20–30 miljoonaan euroon vuoteen 2025 mennessä. Tässä auttavat ympäristövaateet ja valmisruokien kasvava kysyntä, toimitusjohtaja Janne Sokajärvi kertoo. Kuva: Jospak

Marraskuussa 2021 tuotannossa otettiin käyttöön uusi vuokakone, ja toinen valmistuu helmikuussa. Tavoitteena on käynnistää neljä uutta vuokakonetta vuonna 2022. Haasteena koneiden rakentamisessa on maailmanlaajuinen komponenttipula, joka on pidentänyt merkittävästi niiden toimitusaikoja.

Uudessa tehtaassa seitsemän konetta tuottaa 150 miljoonaa vuokaa vuodessa. Nykyisin vuokakoneita on neljä, ja vuosituotanto 2021 oli lähes kymmenen miljoonaa vuokaa.

– Vuokien rinnalla voisi valmistaa pakkauksia myös muille elintarvikeryhmille, Sokajärvi vihjaa.

Itse kehitetty kone vientituotteeksi

Jospakilaiset ovat kehittäneet ja rakentaneet vuokia valmistavat koneensa pitkälti itse. Nyt työssä auttaa suomalainen kumppanikonepaja.

Kone tulee myyntiin vuokien rinnalle vuoden 2023 alussa. Koneita myydään lisensoimalla, jotta immateriaalioikeudet säilyvät Jospakilla. Niitä kaupataan sekä pakkausten valmistajille että suoraan elintarviketeollisuudelle.

Kysyntää riittää. Vuonna 2020 EU-maissa käytettiin noin 120 miljardia vuokaa, joista kaksi kolmasosaa oli muovisia. Elintarvikepakkaaminen kasvaa EU-alueella seitsemisen prosenttia vuodessa.

– Maailmanlaajuisesti vuokatarve on noin tuhat miljardia vuodessa, Sokajärvi kuvaa mittakaavaa.


Jospakin avainlukuja

  • Perustettu 2014
  • Liikevaihto 2020 hieman alle kaksi miljoonaa
  • Henkilöstöä noin 30