Höyry pesee ja desinfioi

Monet teollisuuden puhdistuskohteet ovat hankalia. Kohde voi olla täynnä pieniä sopukoita, tai käytetyt raaka-aineet pinttyvät tiukasti kiinni. Tiettyjen kuljettimien, kuten ketju- ja korikuljettimien ja polymeroituvien rasvojen kohdalla ainoa kunnolla toimiva menetelmä on höyrypesu.

Höyrypuhdistuksessa käytetään suhteellisen suurta, aina 10 bariin kohoavaa painetta, jolloin veden kiehumispistekin on vastaavasti korkea. Kymmenen barin paineessa vesi kiehuu suunnilleen 180 celsiusasteessa, jolloin kohteeseen osuva kuuma höyry suurimmaksi osaksi haihtuu pesupinnoilta. Siksi sitä kutsutaan myös kuivahöyryksi.

Korkean lämmön ansiosta monet vaikeat liat irtoavat suhteellisen helposti. Esimerkiksi sokeri sulaa, ja monet öljyt muuttuvat niin notkeiksi, että ne irtoavat sellaisistakin kohteista, joista niitä olisi vaikea saada pois liuottimilla ja painepesulla.

Höyrypuhdistus irrottaa lian materiaalien huokosista, jolloin saadaan syväpuhdas tuote. Homeiden, levien ja bakteerien tuhoaminen höyryn avulla on tehokkain tapa desinfioida tuotantotiloja tai peruskorjata esimerkiksi märkätiloja. Höyrypesulla on helppo muun muassa poistaa levä materiaalin huokosista ja saada puhdistusten aikaväli huomattavasti pidemmäksi.

Leipomot tyypillisiä kohteita

Elintarviketeollisuuden tuotantotilat soveltuvat höyryllä puhdistettavaksi.

− Eniten olemme siivonneet ehkä leipomoita, joissa on monia vaikeasti puhdistettavia kohteita, sanoo toimitusjohtaja Jussi Kurikkala Puhdistustekniikka TJ Oy:stä.

Yritys tuo maahan erilaisia siivousalan koneita ja tuotteita. Höyrypesuja he alkoivat urakoida, jotta ymmärtäisivät menetelmään liittyvät erikoisuudet ja osaisivat vastaavasti antaa hyvää asiakastukea laitteita ostaville.

Jauho ja rasvat tunkevat sekä moottorin päälle että kuljettimien sopukoihin. Kuumalla höyryllä ne on helppo poistaa, eikä höyry valu sähkölaitteisiin, koska se haihtuu pesupinnalta lähes välittömästi.

Kurikkala kertoo, että höyryllä irtoavat myös paksut likakerrokset. Se tehoaa myös seesam- ja rypsiöljykerroksiin, joissa tapahtuva polymeroituminen jähmettää roiskeet muovin kaltaiseksi kerrokseksi. Lämpö muuttaa rasvajäämät notkeiksi, joten ne on helppo kerätä kohteesta.

Myös kiinni palanut lika irtoaa näppärästi, joten paistamiseen käytetyn kaluston puhdistaminen onnistuu ilman kovaa mekaanista hankausta. Kuuma höyrysuihku voi osua myös kuumille pinnoille ilman, että nopea lämmönmuutos aiheuttaisi samanlaisia ongelmia kuin vesisuihkun kanssa ilmenee. Se ei muodosta höyrypilveä, eikä nopea lämmönmuutos tuo mukanaan hallitsemattomia muodonmuutoksia.

Esimerkiksi pienet grillit ovat hankkineet höyrypesureita. Silloin työtilat voidaan puhdistaa vaikkapa päivittäin, eikä työ vie liikaa aikaa. Laitteet ovat kooltaan ja hinnaltaan pieneenkin yritykseen sopivia.

Leipomossa käytettävät öljyt polymeroituvat helposti muovimaiseksi kalvoksi. Höyry pehmentää kalvon ja tunkeutuu sen alle. Tulos on helppo havaita.

Kuljetin puhtaaksi purkamatta

Kuljetinlinjat ja erityisesti verkkokuljettimet ovat kohteita, joiden puhdistaminen arvioidaan yleensä vaikeaksi ja siksi pesuvälit venyvät usein pitkiksi.

− Tavallista on, että kuljetin pitää purkaa, jotta kaikkiin sopukoihin olisi mahdollista päästä käsiksi. Kilpailevana ratkaisuna on pesu suurella vesimäärällä ja veden imeminen pois. Höyry tunkeutuu kuitenkin pienistäkin raoista, jolloin linja voidaan käsitellä purkamatta. Näin huoltovälin lyhentäminen on helppoa, Kurikkala tarkentaa.

Eräs höyryn lisäominaisuus on, että pesuaineita tarvitaan vähän tai ei lainkaan. Hyvään tulokseen päästään alkalisella, laimealla kaliumhydroksidipohjaisella pesulla, jolloin vältytään vaahtoamiselta. Se huuhtoutuu hyvin, eikä se ole ongelmallinen maku- tai hajuhaittojen kannalta. Liuotinpohjainen pesu saattaa jättää epämiellyttäviä aromeja ympäristöön ja tuotteisiin.

Höyryn etuja ovat myös edullisuus ja laaja käyttöalue. Sitä voi käyttää kohteissa, jotka kestävät vettä. Sähkölaitteisiin sitä ei voi sumuttaa, joskin höyrypannussa sähköä hyvin johtavat mineraali-ionit rikastuvat pannuun eivätkä siirry höyryyn.

Kuljettimen rakoihin kiinni käristyneet siemenet irtoavat höyryllä.

Kurkistus korkean kaapin päälle

Kurikkala kertoo, että siivouksessa esiin tulleet haasteet ovat johtaneet moniin omiin ratkaisuihin. Höyrypuhdistuksen puolella on kehitetty erilaisia suuttimia, joilla pesu saadaan kohdistettua hankaliin paikkoihin. Itse työskentelemällä on voitu myös parantaa laitteiden ergonomiaa ja turvallisuutta.

Yritys on kehittänyt lisäksi korkeiden paikkojen imurointi- ja pesuratkaisuja. Käyttämällä hiilikuituputkia ja putken päähän sijoitettua kameraa on mahdollista ulottua ylhäällä oleviin kohteisiin. Tällä menetelmällä korkeiden astioiden ja kaappien sekä kaapelitelineiden päällyspinnat voidaan puhdistaa ja varmistaa puhdistustulos. Lisäksi vältytään telineiden ja henkilönostimien käytöltä ja siirroilta, jolloin työ nopeutuu oleellisesti.

Tehokkaampaa elektrolyyttistä vettä

Pesu- ja desinfiointitarkoituksiin on alettu käyttää elektrolyyttistä vettä. Menetelmässä sähkövirta pakottaa käyntiin hapetus-pelkistysreaktion, ja huokoinen kalvo pitää anodille ja katodille syntyvät vedet erossa toisistaan. Anodilla syntyy hapan liuos ja katodipuolelle vastaavasti emäksinen neste.

Yleisesti käytetään ruokasuolaa, jolloin elektrolyyttisesti tuotetun, alkalisen katodiveden pH on noin 11. Japanilaisella tekniikalla ja käyttämällä kaliumkarbonaattia päästään kuitenkin pH-arvoon 12,5. Koska pH-asteikko on logaritminen, tämä on käytännössä kymmeniä kertoja emäksisempää kuin pH 11. Tämä edelleen parantaa puhdistustehoa.

Elektrolyyttisillä vesillä on hyvä puhdistus- ja desinfiointikyky, eikä niitä yleensä tarvitse huuhdella pois pesukohteesta. Niitä on ryhdytty käyttämään yhä enemmän prosessi- ja elintarviketeollisuuden pesuissa.

Kirjoittaja on vapaa toimittaja ja insinööri.