Valttikorttina tiedon hyödyntäminen

ABB:n saksalainen tutkija Thomas Gamer julkaisi kollegoidensa kanssa ScienceDirectissa vuonna 2019 artikkelin The Autonomous Industrial Plant ‒ Future of Process Engineering, Operations and Maintenance. He pohtivat, mitä täysin automaattinen eli autonominen tehdas tarkoittaa. Suomeksi voinee puhua itsenäisestä tehtaasta. Itsenäinen järjestelmä osaa ratkoa yllättävätkin ongelmat ilman manuaalista toimintaan puuttumista.

Itse ajavat autot sekä itsenäiset robotit ja tietokoneet ovat perinteisiä esimerkkejä itsenäisistä laitteista. Ihmisen täytyy kuitenkin määritellä, miten toimitaan tavallisesta poikkeavissa tilanteissa, kuten miten auton pitäisi toimia kolaritilanteessa: suojella kyydissä olevia vai ulkopuolisia?

Järjestelmän valvonnan lenkki on perinteisesti jaettu aistimukseen, analysointiin ja toimenpiteeseen. Esimerkiksi kun moottorin havaitaan käyvän liian nopeasti, valvoja päättelee nopeuden vähentämisen auttavan ja vähentää virransyöttöä. Itsenäinen ajoneuvo sen sijaan havaitsee esteen, tunnistaa mahdollisen vaaratilanteen ja suorittaa korjaavia toimenpiteitä, kuten hiljentää vauhtia ja vaihtaa ajorataa.

Itsenäinen toiminta voidaan jakaa eri tasoihin täysin epäitsenäisestä täyteen itsenäisyyteen, jossa esimerkiksi tehdas voi toimia täysin ilman ihmistä. Autonomisessa tehtaassa ihmisiä ei tarvita edes valvomaan tehtaan toimintaa. Tekoäly voi auttaa itsenäisyyden saavuttamisessa.

Tietoa tarvitaan lukuisista lähteistä, kuten sensoreista, dataa prosesseista, turvakameroista, sääennusteista ja markkinoista. Tehtaanjohtajasta tulee strategi, joka kertoo tehtaalle, mitä painopisteitä tulee seurata. Esimerkiksi kysynnän heiketessä koneita ajetaan pienemmällä teholla, tai huoltoseisokkeja pidennetään.

Digitaaliset kaksoset tekevät tuloaan. Käytännössä digikaksonen voidaan rakentaa esimerkiksi tuotantolinjasta, -prosessista tai tehtaasta. Fyysinen prosessi mallinnetaan simulointiohjelmalla digitaaliseksi. Sen avulla esimerkiksi tuotekehityksen tuotannon koeajot, pullonkaulojen tunnistaminen ja ratkominen sekä ajoparametrien optimointi voidaankin tehdä tietokoneella.

Tässä lehdessä muun muassa Siemensin Osakeyhtiön elintarvikeasiakkuuksien päällikkö Jarno Ahonen ja digituotteiden myynnin asiantuntija Jukka Uotila kertovat, miten automaatio ja ohjausjärjestelmät voivat tuottaa yritykselle reaaliaikaista tietoa ja miten teknologia auttaa ennakoimaan.

Kyberturvallisuuden pitää olla kiinteä osa yrityksen toimintaa, kirjoittaa F-Securen vanhempi johtava tutkija Jarno Niemelä tässä lehdessä. Maailmalla elintarviketeollisuuden yrityksiin hyökätään toistuvasti. Tyypillisesti rikolliset lukitsevat tehtaan tuotannon kannalta oleellisen koneen ja vaativat lunnaita sen avaamisesta. Useimmiten yritykseen hyökätään toimistotyöntekijöiden kautta. Työntekijä yritetään saada avaamaan hyökkäysdokumentti. Myös valtiolliset toimijat tekevät iskuja.

Yksi kyberhyviksistä on suomalaisvetoinen startup Cyber Intelligence House. He valvovat yritysten altistumista haitalliselle näkyvyydelle reaaliaikaisesti, jotta niihin voidaan reagoida. He tunnistavat, mitä arkaluontoisia tietoja yrityksistä on jo päätynyt vääriin käsiin ja auttavat priorisoimaan tietoturvaresursseja. He myös testaavat jatkuvasti toimeksiantajan verkkoja, sovelluksia ja hyökkäysten läpipääsykykyä.

Tietoa omasta käyttäytymisestä on saatavilla yhä enemmän. Pääsin tekemään tätä lehteä tehdessä Firstbeatin hyvinvointianalyysin. Kolmen vuorokauden ajan mitattiin sydämen sykevälivaihtelua. Tiedätkö sinä, palaudutko arjessa riittävän hyvin ja liikutko kuntotasoosi nähden sopivasti?

S- ja K-ryhmät julkaisivat syyskuussa omat ravintomittarinsa. Kanta-asiakkaat saavat tietoonsa esimerkiksi sen, miten hyvin tehdyt ruokaostokset vastaavat ravitsemussuosituksia. Meidän perheemme kolme yleisintä kasvista ovat banaani, Pirkka banaani ja Pirkka luomu Reilun kaupan banaani.

Analytiikassa on vielä vähän kehitettävää, koska ravitsemuksellisesti nuo ovat yksi sama elintarvike. Taidan kuitenkin muistuttaa puolisoani, että muitakin hedelmiä on olemassa. Tieto omasta arjesta voi yllättää, mutta saako se sinut tekemään parempia valintoja?