Turun yliopiston elintarviketekniikan tuore tutkimus selvitti vatsaystävällisenä vaihtoehtona markkinoidun A2-maidon ja proteiinipilkotun laktoosittoman maidon vaikutuksia suoliston hyvinvointiin ja tulehdusarvoihin. Tutkimuksen mukaan laktoosi-intolerantikot sietivät proteiinipilkottua laktoositonta maitoa paremmin kuin A2-maitoa, ja laktoosia sietäville molemmat maidot sopivat yhtä hyvin.
Helsingin yliopiston, THL:n ja Luonnonvarakeskuksen yhteisessä Leg4Life-tutkimushankkeen politiikkasuosituksen julkistustilaisuudessa esiteltiin tuloksia toukokuussa 2024 julkisille ruokapalveluyrityksille toteutetusta kyselystä palkokasvien käytöstä.
Keväällä julkaistussa yhteiskuntapolitiikan alan väitöskirjassani1 kysyin, miten kestävyyttä tulkitaan ruokajärjestelmässä toiminnan tasolla, mitä painotuksia sille annetaan, ja miten toimet otetaan vastaan; miten hyväksytään ja normalisoidaan?
Mehuja valmistava Eckes-Granini Finland Oy on panostanut johdonmukaisesti energiansäästöön päättyvällä energiatehokkuussopimuskaudella. Tuotantoinsinööri Ilari Suomalainen Eckes-Granini Finlandilta kertoo, että merkittävimpiä kokonaisuuksia…
Vuonna 2022 Lantmännen ja Ilmatieteen laitos käynnistivät kolmivuotisen tutkimusyhteistyön, jonka tavoitteena oli selvittää, miten maaperän vuotuista hiilensidontaa voitaisiin lisätä suomalaisessa viljanviljelyssä sekä kehittää uusia tapoja hiilitaseen mittaamiseen. Nyt tutkimus on saatu päätökseen, ja sen tulokset tarjoavat kansainvälisesti merkittävää, uutta tietoa kestävämpien viljelykäytäntöjen vaikutuksista sekä käytännön välineitä ilmastotyöhön.
Pyhäjärvi-instituutin Kumina ja kaverit -hanke on saanut myönteisen rahoituspäätöksen. Hanke jatkuu vuoden 2027 loppuun saakka ja sen toteutusalueina ovat Uusimaa, Etelä-Pohjanmaan, Kanta-Häme, Päijät-Häme, Pohjanmaa ja Keski-Pohjanmaa.
Hävikkiviikolla kehotetaan kokeilemaan, millaista ruokaa eilisen tähteistä voi tuunata. Kauppa on onnistunut tuunaamaan omaa hävikkiään kiitettävästi. Vuonna 2024 päivittäistavarakaupan myymälöiden ruokahävikki oli alle prosentin.
Tuore Helsingin yliopiston tutkimus korostaa maltillisen laidunnuksen merkitystä luonnon monimuotoisuuden ylläpitämiseksi nykyaikaisilla karjatiloilla.
Suomalaistutkimuksen mukaan ruokapalvelujen siirtyminen kohti kasvipainotteisempaa, ilmastoystävällisempää ja terveellisempää ruokatarjontaa ei lisää hävikkiä – ainakaan varhaiskasvatuksen ruokailuympäristössä.
Evästeiden hallinnointi
Parhaan kokemuksen tarjoamiseksi käytämme teknologioita, kuten evästeitä, tallentaaksemme ja/tai käyttääksemme laitetietoja. Näiden tekniikoiden hyväksyminen antaa meille mahdollisuuden käsitellä tietoja, kuten selauskäyttäytymistä tai yksilöllisiä tunnuksia tällä sivustolla. Suostumuksen jättäminen tai peruuttaminen voi vaikuttaa haitallisesti tiettyihin ominaisuuksiin ja toimintoihin.
Toiminnalliset
Aina aktiivinen
Tekninen tallennus tai pääsy on ehdottoman välttämätön oikeutettua tarkoitusta varten, joka mahdollistaa tietyn tilaajan tai käyttäjän nimenomaisesti pyytämän palvelun käytön, tai yksinomaan viestinnän välittämiseksi sähköisen viestintäverkon kautta.
Asetukset
Tekninen tallennus tai pääsy on tarpeen laillisessa tarkoituksessa sellaisten asetusten tallentamiseen, joita tilaaja tai käyttäjä ei ole pyytänyt.
Tilastot
Tekninen tallennus tai pääsy, jota käytetään yksinomaan tilastollisiin tarkoituksiin.Tekninen tallennus tai pääsy, jota käytetään yksinomaan anonyymeihin tilastollisiin tarkoituksiin. Ilman haastetta, Internet-palveluntarjoajasi vapaaehtoista suostumusta tai kolmannen osapuolen lisätietueita pelkästään tähän tarkoitukseen tallennettuja tai haettuja tietoja ei yleensä voida käyttää tunnistamaan sinua.
Markkinointi
Teknistä tallennustilaa tai pääsyä tarvitaan käyttäjäprofiilien luomiseen mainosten lähettämistä varten tai käyttäjän seuraamiseksi verkkosivustolla tai useilla verkkosivustoilla vastaavia markkinointitarkoituksia varten.