Vuoden mehiläistarhaajiksi valittiin Tanja Oreto ja Mika Olsbo Espoosta 

Suomen Mehiläishoitajain Liitto on valinnut vuoden 2024 mehiläistarhaajiksi espoolaiset Tanja Oreton ja Mika Olsbon. Avuliaisuudestaan ja heittäytymiskyvystään tunnettu tarhaajapariskunta on aina valmis levittämään tietoa mehiläisistä ja muista pölyttäjistä niin median kautta kuin vaikkapa päiväkotivierailuilla. Myös moni aloittava tarhaaja on saanut oppinsa Oretolta ja Olsbolta.

Yllättävän moni on tutustunut Mika Olsbon ja Tanja Oreton mehiläisiin ihan tietämättään. Heidän mehiläisensä olivat nimittäin malleina Supermarsu 2 -elokuvassa seikkaileville pörriäisille. Elokuvan tuotantoon osallistuminen on tyypillinen esimerkki siitä, että tarhaajapari sanoo mielellään kyllä, kun tarvitaan apua mehiläisasioissa. 

Olsbo ja Oreto ovatkin antaneet tarhausurallaan lukuisan määrän haastatteluja lehtiin, televisioon ja radioon ja puhuneet mehiläisistä niin päiväkotilapsille, kokeille, kuluttajille kuin yritystilaisuuksien yleisölle. Aktiivisten kouluttajien mehiläistietoudesta ovat saaneet nauttia myös monet aloittavat tarhaajat. ”Pidämme molemmat opettamisesta, ja vaikka esiintyminen ei aina tunnu helpolta, on kiva valaista muita ja haastaa itseään. Jokaisesta kerrasta oppii itsekin jotain”, he toteavat. 

Tanja Oreto ja Mika Olsbo ovat pienyrittäjiä, joille mehiläistarhaus on tärkeä sivuelinkeino – Oreto työskentelee päätoimisesti kääntäjänä, Olsbo puolestaan 3D-suunnittelun parissa. Kaksikko tarhaa mehiläisiä kaupunkialueella Espoossa sekä maaseudulla Siuntiossa ja Kirkkonummella. He ovat kaupunkitarhauksen pioneereja, joilla on vuokramehiläispesiä muun muassa kauppakeskusten katolla. Leasing-pesät ovat esimerkki parin monipuolisesta mehiläisalan toiminnasta, johon kuuluu mehiläistuotteiden myynnin lisäksi mehiläisemojen ja -pesien myyntiä, pölytyspalvelua sekä koulutusta. 

Tällä hetkellä Oretolla ja Olsbolla on noin 50 mehiläispesää, joiden sato myydään tuotemerkillä Jyrkänpesän hunaja. Eri mehiläistarhojen hunaja lingotaan erikseen, joten valikoimissa on runsaasti erimakuisia ja -värisiä, persoonallisia hunajia. ”Tarhauksemme onkin ennen kaikkea luonnonläheistä ja mehiläislähtöistä pientarhausta”, he toteavat. 

Vuoden mehiläistarhaaja -tunnustus jaettiin Suomen Mehiläishoitajain Liiton Talvipäivillä Jyväskylässä 20. tammikuuta.