Raisio Oyj:n Tutkimussäätiön vuoden 2025 pro gradu -stipendit 

Raisio Oyj:n Tutkimussäätiö tukee yleishyödyllisellä pohjalla tieteellistä tutkimustyötä, joka liittyy ensisijaisesti elintarvikkeiden sekä elintarvikeainesosien kehittämiseen ja hyödyntämiseen.  
Säätiö on viime vuosina toteuttanut tarkoitustaan myöntämällä henkilökohtaisia kokopäivätoimisia apurahoja tohtorintutkintoon tähtäävään jatko-opiskeluun. Lisäksi säätiö on jakanut vuosittain tunnustusstipendejä hyville pro gradu – ja diplomitöiden tekijöille (https://www.raisio.com/tietoa-meista/raision-tutkimussaatio/). 

Raisio Oyj:n Tutkimussäätiö kehittää toimintaansa. Tavoitteena on muun muassa lisätä Säätiön toiminnan vaikuttavuutta. Tästä syystä Säätiön hallitus on päättänyt, ettei uusia apurahoja myönnetä vuodelle 2026 ja näin ollen julkista apurahaprosessia ei avata lokakuussa 2025. Väitöstyötutkija, jolla on oikeus Säätiön jatkoapurahaan ns. ”neljän vuoden säännön” turvin, voi edelleen hakea jatkoapurahaa vuodelle 2026. Jatkoapurahojen hakuaika on 01.10.–31.10.2025. Jatkoapuraha haetaan kutsusta erillisellä Zefort-lomakkeella. 

Vuoden 2025 stipendit 

Raision Oyj:n Tutkimussäätiö on vuonna 2025 jakanut seitsemän pro gradustipendiä. Yhden stipendin arvo on 500 €. 

Itä-Suomen yliopiston stipendien saajat: 

Kerttu Tukiainen: Eri proteiinin lähteitä sisältävien kotitekoisten aterioiden proteiinin laatu ja ilmastovaikutukset 

Immi Kovanen: Maidon ja kasvijuomien ravitsemuksellisen laadun sisällyttäminen elinkaariarviointiin 

Turun yliopiston stipendien saajat: 

Iida Valta: Etyyliesterimuotoisten omega-3 rasvahappojen tutkiminen simuloidulla INFOGEST ruoansulatusmallilla 

Dilakshi Naotunna Palliya Guruge: Triasyyliglyserolien enantiomeerien ja regioisomeerien analysointi ylikriittisellä kromatografialla 

 Helsingin yliopiston stipendien saajat: 

Maiju Kemppainen: Osa-aikaisen laidunnuksen ja tarhaulkoilun vaikutus lehmien sosiaaliseen käytökseen ja motivaatioon 

Satu Hult: Amerikankarpalon (Vaccinium macrocarpon) varastopatogeenit sekä lajikkeen ja kasvutunneliviljelyn vaikutus marjan laatuun varastossa  

Emmi Lamminaho: Lactiplantibacillus plantarum, Pediococcus acidilactici ja Periweissella beninensis -lajien tuottamien eksopolysakkaridien karakterisointi