
Ruokaviennin maisteriohjelma Helsingin yliopistoon
Ruokaketjun hankehaun toteutettavat hankkeet on päätetty ja julkistettu. Helsingin yliopisto aloittaa kansainvälisen ruokaviennin ja gastronomian maisteriohjelman suunnittelun vuonna 2025. Hanke sisältää myös ensimmäisen opintovuoden toteutuksen.
Ruokaviraston päätöksen mukaan Ruokatieto ry ja Suvi ry eli Suomen elintarvikevientiyhdistys muodostavat yhdessä ruokaviennin kasvualustan. Tämä alusta kokoaa yritysten ääntä ja toimii tiiviissä yhteistyössä hallinnon ja muiden toimijoiden kanssa.
– Ruokaviennin kasvualusta on merkittävä askel kohti Suomen elintarvikeviennin kasvua. Se yhdistää elintarvikeyritykset, vientipalveluita tarjoavat yritykset sekä kolmannen sektorin toimijat, ja rakentaa yhdessä ruokaviennin strategiaa, sanoo valtiosihteeri Päivi Nerg.
Maa- ja metsätalousministeriö on kutsunut OTT Pekka Timosen selvityshenkilöksi arvioimaan ja antamaan esityksen, mikä olisi valtion rooli vienti palveluiden turvaamisessa. Selvitys valmistuu alkuvuodesta 2025.
Kasvualustan ja maisteriohjelman hankkeet rahoittaa maa- ja metsätalousministeriö, ja Ruokavirasto vastaa niiden hallinnoinnista. Rahoitusta myönnettiin yhteensä noin 1,6 miljoonaa euroa. Hankkeet voivat alkaa aikaisintaan 1.12.2024 ja päättyvät viimeistään 30.11.2027. Hankkeiden lisäksi maa- ja metsätalousministeriö on tilannut konseptin elintarvikeyritysten kansainvälistymisvalmennuksesta, jota pilotoidaan vuoden 2025 aikana.
Vuonna 2025 maa- ja metsätalousministeriö käynnistää rahoitushaun tutkimus-, kehitys- ja innovaatiohankkeille. Ruokajärjestelmän kestävyysratkaisuihin kohdennetaan 2 miljoonaa euroa. Rahoitus suunnataan tutkimus- ja kehittämishankkeisiin, jotka tukevat Food2.0 -veturihanketta.
Käynnissä oleva selvitystyö Kestävää kasvua uusista arvoketjuista valmistuu alkuvuodesta 2025. Selvityksen toteuttavat Teknologian tutkimuskeskus VTT Oy, Luonnonvarakeskus ja Helsingin yliopisto.
Suosittelemme artikkelia

Viennin vauhdittajat

Ruokaviennin maisteriohjelma Helsingin yliopistoon

Ruoka-ala kasvuun ja ruokavienti nousuun

Koulutuksella kohti parempaa prosessointia

Elintarvikealan teekkareita Turusta ja Kouvolasta
