Fazerin ksylitolitehdas käynnistää toimintansa Lahdessa – ksylitoli valmistetaan kaurankuorista ainoana maailmassa

Fazerin ksylitolia kaurankuorista valmistava tehdas on käynnistänyt kaupallisen toimintansa Lahdessa. Ksylitolitehdas on erinomainen esimerkki modernista kiertotalouden innovaatiosta ja hyödyntää ainutlaatuista, patentoitua teknologiaa. Suomalaiselle ksylitolille on kasvavaa kansainvälistä kysyntää ja uusia käyttömahdollisuuksia muun muassa elintarvike-, kosmetiikka- ja lääketeollisuudessa.

Fazer on Pohjoismaiden johtava kauratoimija. Maailmanluokan osaaminen ja modernit tehtaat mahdollistavat monipuolisten kauratuotteiden valmistuksen paikallisesti tuotetuista raaka-aineista. Lahden ksylitolitehtaaseen tehdyt mittavat investoinnit vahvistavat Fazerin asemaa kauratuotteiden edelläkävijänä.

Fazerin ksylitolin kilpailuetuna on vastuullinen tuotantotapa. Yhtiö valmistaa ensimmäisenä maailmassa ksylitolia kaurankuorista, jotka saadaan Fazerin oman kauramyllyn tuotannosta sivuvirtana. Sivuvirroilla tarkoitetaan ylijäämää, joka on aiemmin päätynyt hävikiksi, mutta voidaan nyt kierrättää tai käyttää uudelleen raaka-aineena.

“Ksylitolimme on loistava esimerkki kiertotaloudesta, jossa tuotannon sivuvirrat hyödynnetään älykkäästi. Ksylitolituotannosta jäljelle jäävä kaurankuorimassa valjastetaan bioenergiaksi, eikä näin ollen hävikkiä synny lainkaan, vaan kaurankuoresta hyödynnetään kaikki osat. Tehtaan ympäristöjalanjälki on erittäin pieni, voimme luultavimmin puhua maailman vastuullisimmasta ksylitolista”, sanoo Fazerin konsernijohtaja Christoph Vitzthum.

Fazerin ksylitoli suunnataan 90 % vientiin

Fazer on investoinut vahvasti kestäviin ruokaratkaisuihin, kasvipohjaisten tuotteiden kehittämiseen ja edelläkävijyyteen kaurassa. Viimeisen kolmen vuoden aikana Fazer on investoinut kaurajohdannaisiin noin 300 miljoonaa euroa ja ksylitolitehdas on näistä merkittävin. Ksylitolitehtaan patentoitua valmistusteknologiaa voidaan lisensoida myös muiden yritysten käyttöön.

”Pohjoismaisella kauralla on maailmalla puhtauden ja laadun ansiosta ylivoimainen maine ja Suomessa on erittäin korkealaatuista ruoka- ja teknologiaosaamista. Ksylitoli-innovaatiostamme noin 90 prosenttia suunnataan vientiin. Uuden sukupolven ksylitoli kiinnostaa erityisesti Euroopassa, Yhdysvalloissa ja Aasiassa”, Vitzthum jatkaa.

Uusia käyttömahdollisuuksia elintarvike-, kosmetiikka- ja lääketeollisuudessa

Elintarviketeollisuus ja kuluttajat etsivät terveellisempiä vaihtoehtoja sokerille, mikä mahdollistaa ksylitolille globaalia kysyntää.

”Ksylitoli on erinomainen makeuttaja ja sokerin korvaaja mutta se on myös paljon enemmän kuin purukumia ja pastilleja. Ksylitolissa on esimerkiksi viilentäviä ja kosteuttavia ominaisuuksia, jotka avaavat uusia mielenkiintoisia tuotekehitysmahdollisuuksia esimerkiksi kosmetiikka- ja lääketeollisuudelle”, sanoo Fazerin FoodTech -liiketoiminnasta vastaava johtaja James Dedman.

Fazer on rakentanut yhteistyötä eri teollisuuden alojen kanssa. ”Ksylitoli taipuu vaikka mihin. Sillä on esimerkiksi todettu olevan antibakteerisia ominaisuuksia, joiden hyödyntämistä tällä hetkellä tutkitaan”, Dedman jatkaa.

Fazerin ksylitolitehdas

  • Idea syntyi Fazerin sisäisessä innovaatiokilpailussa.  
  • Tehtaan rakentaminen ajoittuu vuosiin 2019–2021. Kaupallinen tuotanto käynnistyi huhtikuussa 2022.
  • Fazerilla on Lahdessa mylly, leipomo ja hapankorpputehdas. Uusi ksylitolitehdas kasvattaa Fazerin Lahden alueen merkitystä entisestään.
  • Ksylitoli-innovaatio perustuu Fazerin patentoimaan teknologiaan.
  • Valmistusprosessi on suunniteltu niin, että tuotannon hiilijalanjälki on mahdollisimman pieni. Kaurankuoresta hyödynnetään prosessissa kaikki osat.
  • Ksylitolin valmistuksesta jäljelle jäävä kaurankuorimassa poltetaan Lahti Energian biolämpölaitoksella, josta syntyy uusiutuvaa energiaa koko Fazerin Lahden tehdasalueelle.
  • Suurin osa kaurasta tulee Fazer Myllyyn päijäthämäläisiltä tiloilta.
  • Tehdas työllistää noin 35 henkilöä.

Faktoja ksylitolista

  • Ksylitoli on makeutusaine, joka valmistetaan ksyloosista. Ksyloosia esiintyy useissa kasveissa ja puissa, kuten koivussa, pyökissä, maississa ja kauran kuorissa.
  • Ksylitoli on vähäkalorinen (vain 60 % sokerin kaloreista), mutta yhtä makea kuin sokeri.
  • Ksylitolilla on Euroopan elintarvikeviraston hyväksymä terveysväite.
  • Monet hammaslääkäriliitot suosittelevat ksylitolin päivittäistä käyttöä kariesriskin alentamiseksi.
  • Ksylitolin teollinen valmistus on suomalainen innovaatio.
  • Suomessa ksylitolin teollinen tuotanto alkoi vuonna 1975.
  • Suosituimpia ksylitolituotteita ovat purukumit ja pastillit.