Fazer Leipurit taltuttaa leipähävikkiä

Fazerin myymäläleipomoliiketoiminta on ottanut huiman kasvuloikan ja viidessä vuodessa leipomoiden määrä on kolminkertaistunut. Nyt leipomoita on yli 120 ympäri Suomea. Nyt yhtiö pyrkii vähentämään myymäläleipomoissaan syntyvää ruokahävikkiä optimoimalla leivontamääriä ja valikoimaa entistä tarkemmin. Ruokahävikin pienentäminen on yksi tehokkaimmista keinoista, joilla vähennetään ruuan ympäristövaikutuksia. Fazer Leipureiden tavoitteena on, että kaikki artesaanileipureiden leipoma leipä olisi myyty päivän loppuun mennessä.

Omien toimintatapojen kriittinen tarkastelu kannustaa myös koko ruokaketjua uudenlaiseen ajatteluun.

”Leipähävikin pienentäminen kaupassa vaatii meiltä uudenlaista ajattelua. Pyrimme entistä vahvemmin siihen, että päivän lopussa jokainen leipämme olisi löytänyt ostajansa. Siksi kyseenalaistammekin sitä, tarvitseeko aamusta iltaan olla sama valikoima tarjolla vai voisiko se vaihdella,” kysyy Marika Hagelberg, Fazer Myymäläleipomoliiketoiminnan johtaja.

”Me suomalaiset olemme kovin tottuneita siihen, että leipävalikoima ruokakaupoissa on yltäkylläinen ja päivästä toiseen sama, kun puolestaan muualla Euroopassa paikallisissa leipomoissa asiaan kuuluu päivän tarjonta. Fazer Leipurit on paikallinen leipomo ruokakaupan sisällä ja tarjoamme kaupan tuoreinta leipää. Jos oma suosikkileipä on loppunut, tarjolla on aina muita hyviä, vastaleivottuja vaihtoehtoja.”

Tämä ajatus näkyy jatkossa vahvemmin myös Fazer Leipureiden myymäläviestinnässä.

Suomalaiset ovat rakastuneet artesaanileipään. ”Artesaanileipä on tullut vahvasti osaksi suomalaista leipäkulttuuria. Haluamme lisätä vastaleivotun leivän arvostusta ja edistää uudenlaista ajattelua koko ruokaketjussa. Paitsi että ruokaa on tuotettava entistä vastuullisemmin, myös tuotantomääriin on kiinnitettävä enemmän huomiota, jotta mitään ei menisi hävikkiin.”

Artesaanileipä leivotaan käsityönä kotimaisista jauhoista

Fazerin artesaanileipurit leipovat leivät alusta asti paikan päällä kotimaisista, Fazerin oman myllyn jauhoista. Leivät paistetaan rapeakuoriseksi pitkän levon jälkeen. Jos leipää jää hyllyyn, kaikki sen eteen tehty työ aina alkutuotannosta asti menee hukkaan. Mikäli kaikki ruoka hyödynnettäisiin tarkemmin, myös ruuantuotannosta aiheutuneita päästöjä syntyisi vähemmän.

”Ruokahävikin vähentäminen on yksi Fazerin vastuullisuustavoitteista, ja tarve korostuu entisestään nyt, kun raaka-aineet ja energia ovat arvokkaampia kuin koskaan”, sanoo Hagelberg.

“Varmistamalla, ettei muruakaan mene hukkaan osoitamme leipureille heidän ansaitsemansa arvostuksen. Artesaanileipuri käyttää yhtä paljon ammattitaitoaan, aikaansa ja arvokkaita raaka-aineita niihin leipiin, jotka jäävät syömättä kuin niihin, jotka päätyvät herkuteltavaksi.”

Dataan ja leipureiden asiakaskunnan tuntemukseen perustuva leivontamäärien optimoiminen on yksi Fazer Leipureiden keinoista minimoida ruokahävikkiä. 

Ruokakaupoissa Fazer on jo vuodesta 2018 tarjonnut edellisenä päivänä leivottuja tuotteita edulliseen hintaan Hävikkitalkoot-pusseissa. Tuotteesta tai kaupan käytännöstä riippuen leipiä lahjoitetaan myös hyväntekeväisyyteen. Elintarvikkeeksi kelpaamattomia leipiä käytetään eläinten rehuna, biopolttoaineena tai kierrätetään biojätteenä. Fazer on yhtiönä sitoutunut vähentämään ruokahävikkiä 50 prosenttia vuoteen 2030 mennessä vuoden 2020 tasosta.

Näin artesaanileipä syntyy

  • Artesaanileipurimme myymäläleipomoissamme leipovat leivät käsityönä ja alusta asti paikan päällä, kotimaisista, oman lahtelaisen myllyn jauhoista.
  • Leipätaikinoiden annetaan levätä pitkään, usein yön yli, jotta taikina juurtuu ja saa rikkaan makunsa.
  • Kun leivät on muotoiltu käsin, ne paistetaan rohkeasti eli riittävän kuumassa riittävän pitkään, jolloin leipä saa rapean kuorensa.
  • Lopuksi leivät jäähdytetään kunnolla ennen myyntiin viemistä. Huolellinen jäähdytys takaa sen, että leivän kuori myös pysyy rapeana.
  • Koska leipien leipominen alusta saakka vaatii monta työvaihetta ja pitkän levon, vie oman aikansa ennen kuin leipurit saavat uuden erän leipää hyllyyn.

Kommentit

Jätä kommentti