TiedotteetFazer

Fazer harkitsee tuotannollisia muutoksia varmistaakseen kilpailukykynsä kasvipohjaisten juomien liiketoiminnassa

Kulutuksen hidastunut kasvu ja lisääntynyt tuotantokapasiteetti Euroopassa ovat tehneet kasvipohjaisten juomien markkinasta aiempaa kilpaillumman. Tämä kehitys edellyttää Fazerilta toiminnan tehostamista kilpailukyvyn varmistamiseksi. Fazer harkitsee kaurajuomatuotteidensa valmistuksen siirtämistä Korialta Ruotsin Tingsrydin tehtaalleen. Fazerin Tingsrydin tehdas keskittyisi tulevaisuudessa kaurajuomien ja Korian tehdas gurttien valmistamiseen. Tästä johtuen Fazer käynnistää muutosneuvottelut, jotka saattavat johtaa 93 vakituisen työsuhteen päättymiseen Suomessa.

Kasvipohjaisten tuotteiden kysyntä on kasvanut tasaisesti viimeisen vuosikymmenen ajan, kun kuluttajien kiinnostus terveellistä ja vastuullisesti tuotettua ruokaa kohtaan on lisääntynyt. Maailmanlaajuisesti kasvipohjaisten juomien markkinassa toimii useita kilpailevia yrityksiä. Erityisesti kaurajuomamarkkina on kasvanut voimakkaasti viime vuosina, ja kuluttajille on nykyisin tarjolla runsaasti eri tuotevaihtoehtoja.

Viimeisen vuoden aikana kasvipohjaisten juomien kulutuksen kasvu on kuitenkin hidastunut Pohjoismaissa1). Kuluttajat ovat aiempaa hintatietoisempia ja markkinasta on tullut yhä kampanjavetoisempi. Nykyisten valmistajien tekemät merkittävät investoinnit ja Euroopan markkinoille tulleet uudet valmistajat ovat lisänneet tuotantokapasiteettia ja kilpailua entisestään.

Varmistaakseen kilpailukykynsä kasvipohjaisten juomien liiketoiminnassa ja lisätäkseen fokusta molemmissa tehtaissaan Fazer harkitsee kaurajuomatuotteidensa valmistuksen siirtämistä Korialta Ruotsin Tingsrydin tehtaalleen. Fazerin Tingsrydin tehdas keskittyisi tulevaisuudessa kaurajuomien ja Korian tehdas gurttien valmistamiseen. Yhtiön tavoitteena on alkaa valmistaa gurtteja tulevina vuosina myös vientimarkkinoille.

“Kahdella tehtaallamme on erilaiset profiilit. Korialla on kyvykkyyttä ja osaamista laadukkaiden kaurapohjaisten gurttien valmistamiseen. Tingsrydissä taas on useiden vuosikymmenten kokemus ja erittäin tehokkaat prosessit korkealaatuisten kaurajuomien laajamittaiseen valmistamiseen. Näiden muutosten myötä pystyisimme lisäämään fokusta molemmissa tehtaissamme, ja turvaisimme kilpailukykymme myös tulevaisuudessa”, sanoo Kati Rajala, Fazerin kasvipohjaisten juomien liiketoiminnasta vastaava johtaja.

Viimeaikaisesta kasvun hidastumisesta huolimatta kasvipohjaisten tuotteiden kulutuksen ennustetaan kasvavan tulevina vuosina, ja Fazer on vahvasti sitoutunut kaurapohjaisten ja muiden kasvipohjaisten tuotteiden kehittämiseen ja valmistukseen tulevaisuudessakin. Fazer käyttää tuotteissaan korkealaatuista pohjoismaista kauraa ja yhtiöllä on ainutlaatuista valmistusosaamista ja erinomainen kyky innovoida uusia kaurapohjaisia tuotteita.

Korian tehdas keskittyisi gurttien kehittämiseen ja valmistukseen 

Mikäli suunnitelmat toteutuisivat, Fazer Aito -kaurajuomien ja ruuanlaittotuotteiden valmistus siirtyisi asteittain Tingsrydin tehtaalle tulevan vuoden aikana, ja valmistuksen arvioidaan loppuvan Korialla syksyyn 2024 mennessä. Korian tehdas keskittyisi tulevaisuudessa Fazer Aito -gurttien valmistukseen. Fazer Aito -gurtit ovat kasvipohjaisia tuotteita, jotka valmistetaan fermentoimalla kaurasta, ja niitä voi käyttää jugurtin tapaan.

”Gurtit ovat vakiinnuttaneet paikkansa aamu-, ja välipalavaihtoehtoina. Suomessa Fazer Aito -gurttien kulutus on kasvussa, ja meillä on jo noin 20 % markkinaosuus2). Näemme gurteille myös hyvää kansainvälistä kasvupotentiaalia, ja Korian tehtaallamme on erinomaiset edellytykset vastata tähän kasvuun osaavan henkilöstömme ja modernin tuotantolaitoksemme ansiosta”, Rajala jatkaa.

Fazer aloittaa muutosneuvottelut ja tukee henkilöstöään muutoksessa

Mahdollisilla tuotannollisilla muutoksilla olisi vaikutuksia myös henkilöstöön, ja siksi Fazer käynnistää muutosneuvottelut tuotannollisiin ja taloudellisiin syihin sekä toiminnan uudelleenjärjestelyyn perustuen. Muutosneuvottelut koskevat 133 työntekijää kasvipohjaisten juomien organisaatiossa Suomessa, ja yhtiön arvion mukaan vähennystarve koskisi enintään 93 vakituista työpaikkaa.

”Mikäli nämä suunnitelmat toteutuisivat, tekisimme kaikkemme tukeaksemme henkilöstöämme ja edesauttaaksemme työntekijöidemme mahdollisuuksia työllistyä uudelleen. Fazer-konsernissa avoimena olevia työpaikkoja tarjottaisiin ensisijaisesti niille työntekijöille, joita mahdollinen irtisanominen tulisi koskemaan. Tulisimme tekemään yhteistyötä muun muassa työvoimahallinnon, oppilaitosten ja valmennuskumppanien kanssa”, Rajala sanoo.

Fazer Lifestyle Foods

Fazer Lifestyle Foods vastaa terveellisen ja kasvipohjaisen ruuan kasvavaan kysyntään erityisesti kestäviä elämäntapoja noudattavien kuluttajien keskuudessa. Se valmistaa moderneille kuluttajille erilaisia kasvipohjaisia tuotteita, kuten kaurajuomia, aamiaistuotteita sekä smoothieita. Tuotevalikoimaan kuuluvat lisäksi yrityksille myytävät jauhot, seokset, paranteet ja ainesosat, kuten ksylitoli. Fazer on kauraosaamisen edelläkävijä ja on investoinut merkittävästi kaurapohjaisten tuotteiden kehittämiseen ja tuotantoon. Fazer Lifestyle Foods on yksi Fazerin kolmesta liiketoiminta-alueesta. Se työllisti vuonna 2022 noin 700 henkilöä ja liikevaihto oli 260 miljoonaa euroa.

Lähteet:

1) Nielsen ScanTrack Sweden, Denmark, Norway & Finland, Plant-based drinks, MAT 2YA Growth, Dec 2022, value & volume

2) NielsenIQ Homescan Finland, MAT 2022, week 48