Apetitin rypsipohjaisen kasviproteiinin pientuotanto käynnistynyt – ensimmäinen BlackGrainia sisältävä tuote on Minijauhispyörykkä

Apetit on jatkanut systemaattista työtä uuden rypsipohjaisen kasviproteiinin kaupallistamiseksi kuluneen vuoden aikana. BlackGrain from Yellow Fields -nimellä kulkevan kasviproteiinin pientuotanto käynnistyi lokakuussa 2021.

”Pientuotannon myötä voimme toimittaa BlackGrainia asiakasnäytteisiin, koeajoihin sekä ensimmäisille asiakkaillemme. Asiakkaat pääsevät siis testaamaan BlackGrainia omassa tuotekehityksessään”, kertoo Avena Nordic Grainin Business Development Manager Jenny Tallberg.

Paljon kuitua, proteiinia ja terveellisiä omega-3 ja -6 -rasvahappoja sisältävä BlackGrain sopii ominaisuuksiltaan todella monenlaisiin tuotevariaatioihin. Apetit on tehnyt asiakaslähtöistä kehitystyötä löytääkseen BlackGrainille parhaat mahdolliset käyttöyhteydet asiakkaiden tuotteissa.

”Toimivia sovellutuksia on löytynyt monista tuoteryhmistä, ja asiakkaamme tulevat testaamaan BlackGrainia laajassa kirjossa erilaisia tuotteita, kuten gluteenittomissa leipätuotteissa, välipalatuotteissa ja -patukoissa, muroissa ja kasviproteiinivalmisteissa”, Tallberg kertoo.

Ensimmäinen tuotelanseeraus Apetit Minijauhispyörykät alkuvuodesta 2022

Kehitystyön tuloksena BlackGrainia päästään kokeilemaan valmiissa tuotteessa ensimmäisen kerran alkuvuodesta 2022 HoReCa-markkinoille lanseerattavissa uusissa Apetitin Minijauhispyöryköissä.

”Vegaaniset Minijauhispyörykät valmistetaan herneproteiinista ja Apetitin omasta BlackGrainista. Kyseessä on erittäin monipuolinen tuote, joka taipuu niin salaattipöydän proteiinilisäksi kuin vaikkapa lihapullien tapaan pastakastikkeeseen”, kertoo Apetitin tuoteryhmäpäällikkö Hanna Pere.

Minijauhispyörykät ovat vegaaninen, gluteeniton, maidoton, soijaton ja runsaskuituinen tuote.

”BlackGrainia oli helppo hyödyntää pyöryköiden tuotekehityksessä myös siksi, että se sopii erittäin moniin erityisruokavalioihin: se on vegaaninen, gluteeniton ja GMO-vapaa, ei sisällä palkokasveja ja sopii kaiken lisäksi FODMAP-ruokavalioon”, Pere kertoo.

Kiertotaloutta tukeva innovatiivinen kasviproteiini rypsistä

BlackGrain valmistetaan Suomessa Apetitin kasviöljynpuristuksen sivuvirtana syntyvästä rypsin puristekakusta. Puristekakkua on tähän asti hyödynnetty vain rypsipuristeena eläinrehussa. Euroopan komission BlackGrainille myöntämä uuselintarvikelupa astui voimaan helmikuussa 2021. Innovatiivinen tuote sai alkunsa halusta hyödyntää uudella tavalla jo olemassa oleva, vastuullisesti tuotettu raaka-aine korkeamman jalostusarvon tuotteissa.

”Rypsin puristekakku on ravintoarvoiltaan erinomainen raaka-aine. Siitä jalostettu BlackGrain tarjoaa elintarvikealalle uuden ja helposti lähestyttävän kotimaisen kasviproteiinivaihtoehdon. Olemassa olevasta raaka-aineesta valmistettu tuote tukee kiertotalouden toteutumista sekä kestävien ja korkealaatuisten ruokaratkaisujen kehittämistä”, sanoo Tallberg.

Kestävät ja vastuullisesti tuotetut ruokaratkaisut ovat elintarvikealan tuotekehityksen vahva trendi, joka on tullut jäädäkseen. BlackGrain sopiikin erinomaisesti moniin tämän hetken – ja tulevaisuuden – merkittävistä ruokatrendeistä: se tukee kasvipohjaista syömistä kasvattamalla kasviproteiininlähteiden valikoimaa olemassa olevasta ja alihyödynnetystä raaka-aineesta.