Elina Teerijoki aloitti osa-aikaisena toimituspäällikkönä

Kehittyvä Elintarvike -lehden työntekijämäärä kasvoi syyskuun puolivälissä, kun FM Elina Teerijoki (47) tarttui toimituspäällikön tehtäviin toimituspäällikkö Pirjo Huhtakankaan työparina. Elina työskentelee kuluvan syksyn kaksi päivää viikossa Turun kotitoimistoltaan käsin. Ensi vuoden alussa työaika kasvaa kolmeen päivään viikossa.

Kemiläisen opettajaperheen tytär halusi lapsena ensin opettajaksi. Hän pohti myös psykologin tai yliopistotutkijan uraa, mutta veri veti kirjoittamaan. Jo lapsen hän luki ahkerasti lehtiä ja ”askarteli” omia lehtiä kavereidensa kanssa. Yksi niistä oli Juorulehti. Kirjoitusinto jatkui nuorena ja voimistui opintojen loppuvaiheessa.

– Yliopistossa luin pääaineena yleistä kirjallisuustiedettä ja pitkänä sivuaineena viestintää, joka sisälsi käytännön harjoittelua paikallisissa lehdissä. Kirjoitin myös Turun Ylioppilaslehteen. Silloin tajusin, että toimittajan työ on ominta alaani, Elina kertoo.

Uusin työ löytyi Facebookista toimittajien ja kuvaajien työ- ja keikkapalstalta. Toimituspäällikön tehtävä kolahti, koska ruoka on kulkenut mukana Elinan töissä alusta lähtien. Hän on käsitellyt ruokaa ilmiönä ja kuluttajanäkökulmasta, nyt näkymä on avartunut koko valmistusketjuun ja tutkimukseen.

– Tiedeviestintä on kiinnostanut aina, Elina toteaa.

Juttuja, lehtiä ja kirjoja

Elina on kirjoittanut lehtijuttuja työkseen pari vuosikymmentä, toimittanut lehtiä sekä toimittanut ja kirjoittanut kirjoja, joista tuorein on tänä syksynä ilmestynyt Makaroonikirja. Uudessa työssä kiinnostavat lehden konseptin kehittäminen yhteistyössä muiden työntekijöiden kanssa, lehden sisällön suunnittelu, juttujen teko ja editointi sekä ylipäätään työyhteisössä työskentely pitkästä aikaa.

Uransa alkuvaiheessa Elina teki pätkätöitä uutistoimituksessa ja työskenteli mediatutkimuksen tuntiopettajana yliopistossa. Vapaan toimittajan ura alkoi perhejutuilla Kaksplus-lehteen. Vuonna 2007 Elina perusti oman yrityksen: Kirjoittamo Pikkujutun.

Kehittyvä Elintarvike -lehden rinnalla hän tekee edelleen kahta pientä järjestölehteä: Suomen Uusperheiden liiton Supliikkia ja Meniere-liiton jäsenlehteä. Hän kirjoittaa myös yksittäisiä juttuja aikakauslehtiin. Parhaillaan ovat vireillä jutut Museo-, Psykologi– ja Maku-lehtiin.

Tällä hetkellä Elina tekee mielellään osa-aikatyötä, sillä hän haluaa seurata monia erilaisia asioita ja ilmiöitä, mihin vapaalla toimittajalla on parhaimmillaan upea mahdollisuus.

– Ruoka on iso yhteiskunnallinen kysymys. Olen viehättynyt, miten paljon elintarvikealalla tehdään töitä ilmaston hyväksi, Elina tunnustaa.

Hänen perhearkeensa kuuluvat puolison lisäksi 17- ja 6-vuotiaat lapset sekä jo omillaan asuva 22-vuotias bonustytär.

Elina harrastaa yksinlaulua ja haaveilee elvyttävänsä lapsuuden pianonsoittotaitonsa. Hän on myös ahkera kirpputoreilla kävijä ja vintagen keräilijä. Perhe asuu Turun Kähärissä vuonna 1954 valmistuneessa talossa, joka on kalustettu 1950-luvun tyyliin. Vuosikymmen näkyy myös Elinan pukeutumisessa.