
Kiertotalous insinöörien ammatilliseksi perusosaamiseksi
Suomen itsenäisyyden juhlarahasto Sitra rahoittaa vuonna 2018 Kiertotalousosaaminen ammattikorkeakouluihin -ohjelmaa, jossa yhtenä painopisteenä ovat ruokajärjestelmät. Suomen prosessi- ja materiaalitekniikan vastuuammattikorkeakoulut − Metropolia ja Centria sekä Hämeen, Lahden, Seinäjoen, Tampereen, Turun ja Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulut − rakentavat Kiertotalous insinöörien ammatilliseksi perusosaamiseksi -hankkeessa kiertotalousosaamista eri aloilla sisällytettäväksi eri oppiaineisiin koko ammattikorkeakoulutuksen ajan. Ammattikorkeakoulusta valmistuvat insinöörit saavat valmiuden hahmottaa kiertotalouden tarjoamat mahdollisuudet sekä taloudelliselta että ilmastonmuutoksen kannalta.
Koulutuspaketissa viisi teemaa
Koulutuspaketti on 30 opintopisteen eli noin puolen vuoden mittainen. Se on jakautunut pienempiin 1−5 opintopisteen kokonaisuuksiin, joita voi hyödyntää opintojen eri vaiheissa eri aloilla. Viidestä kymmeneen opintopisteen laajuisia teemoja on viisi: kiertotalouden perusteet, kestävä ruokajärjestelmä, tekniset kierrot − metallien kestävä käyttö, kuitumateriaalit (muovit ja tekstiilit, sellukuidut) sekä sivu- ja jätevirtojen hyödyntäminen.
Kiertotalouden perusteissa käsitellään kiertotalouden filosofiaa, lainsäädäntöä, standardeja, liiketalousmahdollisuuksia ja yrittäjyyden perusteita. Kestävä ruokajärjestelmä -osio keskittyy elinkaarianalyysiin, elintarvikehävikkiin Suomessa sekä globaalisti elintarvike- ja juomateollisuuden prosesseissa, niiden sivuvirroissa ja ruokaketjun eri osissa.
Metallien kierrätyksessä painottuu kaivos- ja metalliteollisuuden sivuvirtojen kierrätys ja kestävä hyödyntäminen ja elektroniikkajätteen kierrätyksessä etenkin harvinaisten maametallien uudelleen käyttö.
Kuitumateriaaleista muoveissa ja tekstiileissä keskitytään muovien ja mikromuovien aiheuttamiin ympäristöongelmiin, vastuulliseen tuotesuunnitteluun, muovien kierrätykseen (pakkaukset, muovipullot), suomalaisiin uusiomuoveihin ja niistä valmistettuihin tuotteisiin, tekstiilien kierrätykseen ja uusiotuotteisiin, perinteiseen uusiotuotteeseen, uusiin liiketoimintamalleihin, kierrätysmateriaalien haasteisiin sekä muovien ja tekstiilien energiahyötykäyttöön Suomessa.
Sellukuiduissa kiertotalous on jo kehittyneempää. Opintokokonaisuuden keskeisiä asioita ovat kuitumassojen valmistusprosessi sekä valmistettavien paperi- ja kartonkilaatujen ja niistä jalostettavien tuotteiden käyttö ja ominaisuudet. Sivuvirtojen monipuolisista mahdollisuuksista kiertotaloudessa kerätään esimerkkitarjotin, josta saadaan käytännönläheisempiä esimerkkejä opetuksen tueksi.
Näillä opinto-osioilla voimistetaan prosessi- ja materiaalitekniikan opiskelijoiden tietämystä etenkin YK:n kestävän kehityksen tavoitteista ja lisätään niiden hyödyntämistä käytännössä. Kehitteillä olevaan opintokokonaisuuteen sisältyvät lähinnä teollisuuden, innovaation ja infrastruktuurin sekä vastuullisen kulutuksen ja tuotannon tavoitteet.
Kiertotalouden start up -tapahtuma syyskuussa Forssassa
Kiertotalouden start up -tapahtuma FRUSH järjestetään toisen kerran Forssan Kehräämöllä 19.−20.9.2018. FRUSH on paketti päivänpolttavia puheenvuoroja, tietoiskuja trendeistä, EU:n toiminnan painopisteistä ja näköpiirissä olevista kehityssuunnista sekä toiminnallisia innovaatiotyöpajoja, ja tietysti pitsauskisa¹.
Tapahtuman tavoitteena on kiihdyttää kasvu- ja start up -yritysten kehitystä sekä ideoida ja edistää uutta kiertotalouden toimintaa. Suomelle on tärkeää löytää uusia kiertotalouden liiketoimintaideoita ja alan toimijoille yhteistyökumppaneita. Näihin tapahtuma antaa hyvän mahdollisuuden.
LISÄTIETOJA:
¹Pithcing (syöttäminen) tarkoittaa nopeaa esitystä tuotteen, palvelun tai liikeidean pääkohdista. Sen tarkoitus on herättää kiinnostus esiteltävää asiaa kohtaan ja vakuuttaa kuulijat asian vahvuuksista.
Suosittelemme artikkelia

Oppijat ja osaajat ovat samaa väkeä

Näytteenotto osana omavalvontaa: miksi, miten, ja mitä hyötyä?

Yritysten ja koulutuksen järjestäjien vuoropuhelua parannettava elintarvikealalla

Leipomon hävikkituotteista olutta – Turun AMK:n oma panimo opettaa elintarviketekniikkaa ja kestävän kehityksen periaatteita

Auditoija on jatkuvasti suurennuslasin alla
