
Kalan käyttöä voi turvallisesti lisätä
Kotimaista kalaa ravinnoksi monipuolisemmin ja turvallisemmin: EU-kalat IV -tutkimuksessa hankittiin lisää tietoa kalaan kertyvien ravinto- ja vierasaineiden pitoisuuksista kotimaisissa kalalajeissa sekä kalalajeista, joiden käyttöä pyritään lisäämään Kotimaisen kalan edistämisohjelmassa. Ruokavirasto päivitti tutkimuksen pohjalta kalan turvallisen käytön suositusta.
Vierasaineiden pitoisuudet olivat enimmäkseen alle EU:n asettamien enimmäismäärien. Tärkein yksittäinen poikkeus on Saaristo- ja Selkämeren silakan PFAS-yhdisteet, joiden kohoamassa olevat pitoisuudet edellyttävät jatkotoimia.
Kalan käytön terveyshyödyt ylittävät vierasaineisiin liittyvät haitat kaikissa ikäryhmissä. Eniten terveyshyötyä saavat yli 45-vuotiaat, joilla kalan käyttö vähentää muun muassa sydän- ja verisuonitauteja.
Vähiten terveyshyötyä kalan käytöstä saavat lapset, sillä useimmat riski-hyötyarvioon sisältyvät terveyshaitat koskevat lasten kehittyvää elimistöä. Niukasti dioksiineja ja metyylielohopeaa sisältävien kalalajien suosiminen sekä PFAS-altistuksen vähentäminen lisäisi hyötyvaikutusta tällä riskiryhmällä.
Arvioiduista lajeista sisävesien särkeä sekä kasvatettua kalaa voi lisätä lasten ruokavalioon lähes rajoituksetta lisäämättä terveyshaitan riskiä. Hedelmällisessä iässä olevat naiset voivat lisäksi nauttia sisävesiltä pyydettyä ahventa, kuhaa, lahnaa ja siikaa enemmän kuin 200 grammaa viikossa ilman, että vierasaineiden siedettävän saannin enimmäisraja ylittyy.
Suosittelemme artikkelia

Kotimainen kala on terveellistä, ympäristömyrkyistä huolimatta

Kalan turvallisen käytön suositukseen lisätty kalalajikohtaisia poikkeuksia

Rasvainen kala parantaa lipidiaineenvaihduntaa
Kumppanisisältö: Pro Kala ry

Oletko sinä kala-alan kumouksellisimman innovaation tai innovatiivisimman kalatuoteuutuuden takana?
Kumppanisisältö: Go On

Maukasta yhteistyötä henkilöstökumppanuudella
