Eettisen elintarvikeyrittäjyyden koulutus yhdistää ja opastaa
Kansainvälinen Eettisen elintarvikeyrittäjyyden koulutushanke yhdistää maatalouden, elintarviketuotannon, logistiikan, vähittäiskaupan ja horeca-alan näkökulmat alojen keskinäiset riippuvuudet tunnistavaksi materiaalikokonaisuudeksi.
Euroopassa elintarvike- ja juoma-alaa hallitsevat pk-yritykset. Pk-yrityksillä ei ole useinkaan ole ammatillista kapasiteettia, taitoja tai tietoja eettisen ja kestävän liiketoiminnan kehittämiseen ja ruuan tuotantoon. Eurooppalaiset koulutusorganisaatiot ovat tunnistaneet tarpeen tuottaa ja ottaa käyttöön kestävyyteen ja eettisyyteen ohjaavia koulutusmateriaaleja ja -strategioita.
Eettisen elintarvikeyrittäjyyden kokonaisuus tarjoaa koulutusmateriaaleja kestävään ruokajärjestelmään siirtymiseen viidellä eri kielellä. Kokonaisuudella halutaan käynnistää globaali muutos ja rohkaista elintarvikeketjun toimijoita eri puolilla maailmaa ottamaan harppauksen tietojensa ja toimintojensa kehittämisessä.
Hanke on koonnut yhteen koulutusorganisaatioita Suomesta, Turkista, Portugalista, Irlannista ja Tanskasta. Organisaatioiden erikoisaloja ovat esimerkiksi elintarvike- ja ravitsemustieteet, teknologia ja innovaatiot, yrittäjyys ja digitaalinen oppiminen.
Hankkeessa on panostettu eettisistä toimintatavoista kertoviin yritysesimerkkeihin, joita on tehty useissa maissa. Suomesta esimerkkiyrityksiksi valikoituivat Valio, Snellman, Helsingin Mylly, Meira Nova, Kesko ja ravintola Nolla.
Hankeen oppimateriaalit ovat avoimia kaikille. Hankkeen materiaalit antavat käsitystä kestävästä ruokajärjestelmästä kattavasti päättäjille, elintarvike- ja ruoka-alan kehittäjille, kouluttajille ja yrittäjille.
Materiaaleihin sisältyy oppaita, käsikirjoja sekä moduulikokonaisuuksia ja vuorovaikutteisia keskustelualustoja. Hankkeen johtavana ajatuksena on elintarvikejärjestelmien eettisten ja kestävien kysymysten ymmärtäminen, ja sitä kautta kestävän kehityksen noudattaminen maatalous- ja elintarvikeklustereissa ja -ekosysteemeissä.
Erasmus+ Ethical Food Entrepreneurship -hanke on Suomen opetushallituksen rahoittama ja Savonia-AMK:n koordinoima. Kumppaneita ovat Antalya Bilim University (Turkki), Instituto Politecnico de Braganca (Portugali), Momentum Educate & Innovate ja BIA Innovator Campus (Irlanti) ja European E-Learning Institute (Tanska).
Materiaalit voi ladata:
Hankkeessa tuotetut materiaalit:
Kouluttajien opas sisältää terminologiaa, teorioita, arviointimenetelmiä, tapaustutkimuksia, videoita, podcasteja ja muita resursseja, joista kouluttajat voivat hyötyä.
Eettinen elintarvikeyrittäjyys – Hyvien käytäntöjen kokoelma esittelee 22 yritysesimerkkiä ruokaketjun eri vaiheista innovatiivisine ratkaisuineen neljästä eri maasta.
Innovatiivisen eettisen elintarvikeyrittäjyyden käsikirja antaa käytännön ohjeita, vinkkejä ja esimerkkejä strategioista, jotka auttavat toteuttamaan eettisiä toimintatapoja ruokaketjussa.