Savuaromien käyttö elintarvikkeissa kiellettiin
Savuaromien riskinarviointi Savuaromien pitoisuuksia lopputuotteessa on vaikea arvioida. Tätä varten EU:n komissio pyytää yrityksiltä analyysituloksia sekä savuaromeilla käsitellyistä että puulla savustetuista elintarvikkeista. Euroopan elintarviketurvallisuusviranomainen (EFSA) julkaisi marraskuussa 2023 uudet turvallisuusarvioinnit EU:ssa sallituista savuaromeista. Arvioinneissa todettiin, että savuaromit sisältävät useita haitallisia yhdisteitä, joista osa on tai saattaa olla syöpää aiheuttavia. Tämän vuoksi komissio ehdotti kaikkien savuaromien kieltämistä EU:ssa. Elokuun alussa 2024 julkaistiin päätökset valmistekohtaisten lupien epäämisestä sekä implementointiasetus kiellon täytäntöönpanosta. Savuaromit sisältävät haitallisia aineita Uudelleenarvioitavissa savuaromeissa todettiin useita potentiaalisesti syöpävaarallisia yhdisteitä. Tällaisia ovat muun muassa glykoaldehydidimeeri, 4-metyyli-2 (5H) -furanoni, 3-metyyli-2 (5H) -furanoni, hydroksiasetaldehydi, asetaldehydi, formaldehydi, glyoksaali, 2-propenaali (akroleiini),... Jäsenenä voit lukea…