LainsäädäntöAnna LemströmTilaajille

Savuaromien käyttö elintarvikkeissa kiellettiin 


Savuaromien riskinarviointi 

  • Savuaromi on valmiste, jota saadaan fraktiointi- ja puhdistusprosessin avulla kondensoidusta savusta. 
  • Savuaromin valmistaja hakee valmisteelle luvan asetuksen (EY) No. 2056/2003 mukaisesti noudattaen EFSA:n vuonna 2021 päivittämää ohjeistusta. 
  • Lupa uusitaan joka kymmenes vuosi.  
  • Savuaromivalmistajat tuottivat dataa kahdeksasta savuaromista kymmenestä, joten kahden savuaromin osalta myyntiluvat umpeutuivat automaattisesti 1.1.2024. 
  • Kaikkien muiden savuaromien käyttö kiellettiin EU:ssa turvallisuusarviointeihin perustuen  
  • Näitä savuaromeja sisältäviä liha-, juusto- ja kalatuotteita, mukaan lukien mäti, saa saattaa markkinoille 1.7.2029 asti ja myydä loppuun niiden parasta ennen -päivään tai viimeiseen myyntipäivään asti. Muita elintarvikeryhmiä saa vastaavasti saattaa markkinoille 1.7.2026 asti. 
  • Riskinarvioinnin tekemiseksi komissio pyytää toimittamaan analyysituloksia furan-2(H)-onista, bentseeni-1,2-diolista sekä...

Jäsenenä voit lukea tämänkin artikkelin digilehdestä!

Liity jäseneksi