Apetit nojaa kotimaiseen sopimusviljelyyn

Apetitin valmistamien pakastetuotteiden kotimaisuusaste on ollut vuodesta toiseen noin 80 prosenttia. Apetit tuottaa vihannes- ja ruokapakasteita Säkylässä, kasviöljyjä Kirkkonummella ja pakastepitsoja Pudasjärvellä.

Valtaosan kasviraaka-aineista kasvattaa 140 satakuntalaista sopimusviljelijää Vastuuviljely-menetelmällä. Sen tavoitteena on mahdollisimman laadukas, turvallinen ja ympäristömyötäinen viljely, jolla varmistetaan kasvisten kestävä tuotanto.

Viljelytoimenpiteet dokumentoidaan tarkasti

Apetitin sopimusviljelijät ovat sitoutuneet noudattamaan Vastuuviljely-menetelmän periaatteita, joita ovat kasvikohtaiset viljelyohjeet ja -periaatteet, kasvinsuojelutoimenpiteet vain todettuun tarpeeseen ja kasvisten jäljitettävyys eräkohtaisesti pellolle. Apetit ja sopimusviljelijät sopivat vuosittain viljeltävien kasvisten viljelymäärät ja hinnat.

Kaikki viljelytoimenpiteet ja -olosuhteet myös dokumentoidaan tarkasti: lajikkeiden, esikasvien ja viljelykierron viljelyhistoria, tehdyt toimenpiteet ja maaperätiedot sekä aiempien satokausien tulokset. Niitä hyödynnetään viljelymenetelmien kehittämisessä. Jatkuvaa kehitystyötä tehdään Apetitin Räpin koetilalla Säkylän Köyliössä.

Kotimaiset raaka-aineet ovat olleet erityisen tärkeitä koronapandemian aikana.

– Pandemian vaikutukset ovat kotimaan hankintojen osalta olleet lähes olemattomia. Suomen ulkopuolelta hankittaviin raaka-aineisiin, esimerkiksi parsakaaliin, on vaikuttanut globaali konttipula, joka on viivästyttänyt toimituksia ja nostanut rahtikustannuksia, viestintä- ja vastuullisuusjohtaja Sanna Väisänen kertoo.

Avena Suomen suurin kasviöljyjen jalostaja

Apetit-konserniin kuuluva Avena on Suomen suurin kasviöljyjen jalostaja. Tavoitteena on saada kaikki Kirkkonummen kasviöljypuristamon tarvitsema rypsi ja rapsi Suomesta. Rypsin kotimaisuusaste vaihtelee vuosittain raaka-aineen saatavuuden mukaan. Viime vuonna noin 30 prosenttia Apetitin käyttämästä rypsistä ja rapsista oli kotimaista, 37 prosenttia vuonna 2019 ja 53 prosenttia vuonna 2018.

– Vuonna 2020 öljykasvisato oli ennätysalhainen. Mielellämme käyttäisimme täysin kotimaisia öljykasveja, jos raaka-ainetta olisi saatavilla. Ostamme vuosittain noin 90 prosenttia kotimaisesta sadosta. Kaikki vähittäiskaupassa myytävä Apetit-rypsiöljy on täysin kotimaisesta raaka-aineesta valmistettua, Väisänen tarkentaa.

Sopimusviljelymalli koskee myös öljykasvien viljelyä, mutta se on hieman löyhempi kuin kasviksilla. Apetit tekee töitä sen eteen, että öljykasvien viljelypinta-ala ja viljelyinnokkuus kasvaisivat Suomessa.

Pakastepitsatehtaalla suositaan kotimaisia raaka-aineita

Pudasjärvellä tehdään todennäköisesti maailman pohjoisinta pakastepitsaa mahdollisimman kotimaisista raaka-aineista. Suuri osa raaka-aineista on kotimaisia.

Pudasjärven pakastepitsatehtaalla suositaan lähellä tuotettuja raaka-aineita. Iso osa perusraaka-aineista, kuten jauhot ja tomaattikastike, ostetaan lähimmiltä mahdollisilta tuottajilta Pohjois-Suomesta. Kotimaisuusaste vaihtelee merkittävästi tuotteittain. Valikoimassa on myös muutama täysin kotimaisista raaka-ainesta valmistettu pitsa.