
Vitaminointi ja ravintolisät ovat parantaneet D-vitamiinin saantia
18–74-vuotiaiden keskimääräinen D-vitamiinin tarve vuorokaudessa on 7,5 μg. Aikuisten D-vitamiinin saanti ruuasta on parantunut maitovalmisteiden ja rasvalevitteiden vitaminoinnin sekä ravintolisien käytön ansiosta. Tällä hetkellä noin seitsemän prosenttia sekä miehistä että naisista ei saavuta suositeltua D-vitamiinitasoa.
Suomalaisessa ruokavaliossa tärkeimmät D-vitamiinin lähteet ovat kala, D-vitaminoidut maitovalmisteet ja rasvalevitteet.1
Pohjoismaiden vitaminointikäytännöt vaihtelevat
Elintarvikkeiden täydentämisellä varmistetaan ravintoaineiden saantia. Pohjoismaissa paikallinen lainsäädäntö ja suositukset ovat erilaisia.
Suomessa vitaminointi perustuu Valtion ravitsemusneuvottelukunnan suositukseen ja EU:n täydentämisasetukseen. Vitaminoinnista mainitaan aina pakkausmerkinnöissä. Suomessa ainoana elintarvikkeena rasvattoman homogenoidun maidon, myös luomumaidon, D-vitaminointi on pakollista. Siihen on lisättävä D-vitamiinia vähintään 1 µg/100 ml. Nestemäisiin maito- ja kasvipohjaisiin tuotteisiin...
Jäsenenä voit lukea tämänkin artikkelin digilehdestä!
Liity jäseneksiSuosittelemme artikkelia

Odottavien äitien elintavoissa on parantamisen varaa

Palkokasvien lisääminen ja punaisen lihan vähentäminen on turvallista luuston terveyden ja proteiinin saannin kannalta

Onko suurista D-vitamiiniannoksista hyötyä?

Säännöllisesti D-vitamiinia käyttävillä vähemmän melanoomia

Odottavien äitien ja heidän lastensa jodin saanti on niukkaa
