Terveysvaikutuksia ja rakennetta

Kuiduissa on sekä todennettuja terveysvaikutuksia että hyödyllisiä toiminnallisia ominaisuuksia.

Yhä useampaan elintarvikkeeseen lisätään kuitua. Kuidut ovat hyvin monipuolinen raaka-aineryhmä: niitä käytetään ravitsemuksellisista syistä tai toiminnallisesti esimerkiksi sitomassa rasvaa tai kosteutta. Kuitu pitää sitomansa nesteen hyvin myös kuumennettaessa tai pakastuksessa. Kuidulla myös korvataan rasvaa tai sokeria tai lisätään tuotteen massaa.

Kuidun lähteitä on useita. Niitä valmistetaan muun muassa viljasta, lähinnä kaurasta, rukiista ja vehnästä. Liukoisia kuituja kuten inuliinia saadaan sikurijuurikkaasta. Hedelmäkuidut kuten sitrus- ja omenakuitu ovat myös yleisesti käytettyjä, ja niitä saadaan esimerkiksi pektiiniteollisuuden sivuvirroista. Paljon käytettyjä kuituja ovat myös peruna- ja hernekuitu.

Liukoisia kuitutuotteita käytetään juomissa ja jogurteissa, joissa kuidun rakenteen ei toivota tuntuvan. Suurempaa partikkelikokoa kuten perinteistä lesettä käytetään, kun vaikkapa leivonnassa kaivataan rouheisuutta rakenteeseen.

Tuotteiden kuitupitoisuudetkin vaihtelevat. Kokonaiskuitupitoisuus voi suurimmillaan olla yli 90 prosenttia, lesetuotteissa noin 50 prosenttia.

Suomalaiset tarvitsevat kuitulisää

Suomalaiset saavat ravintokuitua keskimäärin 20 grammaa päivässä, kun suositeltava saanti olisi 25 grammaa. Kuitulisä on tärkeä etenkin keliaakikoille ja ärtyvän suolen vuoksi täysjyväviljoja ja tiettyjä kasviksia välttäville kuluttajille.

Beetaglukaanilla ja inuliinilla on kuiduista eniten todennettuja terveysvaikutuksia. Esimerkiksi beetaglukaani sitoo suolistossa itseensä sappihappoja, jotka ovat kolesterolin ainesosia, ja estää kolesterolin imeytymisen elimistöön. Jos kaura- tai ohratuotteessa on vähintään yksi gramma beetaglukaania annosta kohti, tuotetta saa markkinoida EU:n hyväksymällä terveysväittämällä.

Inuliinilla taas tiedetään olevan suotuisia vaikutuksia suolistomikrobiston laatuun eli se on prebioottista. Liukenemattomat kuidut lisäävät ulostemassaa, mikä tehostaa vatsan toimintaa, mutta myös tietyt hyödylliset suolistomikrobit suosivat niitä ravintonaan.

Kuitujen ja mikrobien vuorovaikutuksesta opitaan koko ajan lisää. On mahdollista, että myös kuiduista saadaan tulevaisuudessa täsmätuotteita, jotka vaikuttavat tehokkaasti juuri tietynlaisiin oireisiin. Myös uudenlaisia toiminnallisia kuituja tutkitaan ja kehitetään aktiivisesti.

Juttuun on haastateltu myyntipäällikkö Kirsi Montosta Bang&Bonsomerilta, tuotekehitys- ja tutkimuspäällikkö Markku Mikolaa Fazer Myllystä ja ravitsemusasiantuntija Marika Laaksosta Fazer Groupista.