
Sirkkojen sijaan toukkia
Kuluttaja ei innostunut sirkkatuotteista, mutta hyönteisten toukista tuotetulla proteiinilla on kova kysyntä rehun raaka-aineena. Myös uudenlaisia, prosessoituja hyönteiselintarvikkeita on tulossa markkinoille.
2010-luvun lopulla sirkkojen kasvatus innosti myös Suomessa. Tuotteiksi asti päässeet sirkkaleivät ja sirkkasuklaat katosivat kuitenkin kaupoista pian, eikä kukaan niitä enää tunnu muistavan.
Sirkkabuumi laskeutui, mutta hyönteisalalla on koko ajan tapahtunut. Iloinen suomalaisuutinen saatiin, kun mustasotilaskärpäsen toukkia elintarviketuotannon sivuvirroilla kasvattava Volare kertoi tammikuussa sopimuksesta norjalaisen kalanrehutuottaja Skrettingin kanssa. Skretting sitoutuu pitkäaikaiseen kumppanuuteen Volaren kanssa ja ostaa siltä jatkossa merkittävän osan tuotannosta. Jo nyt Volaren tuotteita on kaupoissa lemmikkien ruuissa.
Volare aloittaa uuden tuotantolaitoksensa rakentamisen Etelä-Suomeen vielä tänä vuonna. Sen on määrä tuottaa 5 000 tonnia proteiinijauhetta vuodessa sekä lisäksi hyönteisöljyä ja lannoitteen raaka-ainetta. Yrityksen tavoitteena on laajentaa tuotantoa edelleen.
Suomessa kehitetään...
Jäsenenä voit lukea tämänkin artikkelin digilehdestä!
Liity jäseneksiSuosittelemme artikkelia

Palvelumuotoilusta vauhtia elintarvikealalle

Kierrätettävä pakkaus on osa vastuullista elintarviketuotantoa

Sissikonsepti – elintarvikeviennin uusi ase

ALKUTUOTANTOA JA TUOTANNON ALKUA

Väitös: Agroekologiset symbioosit ovat kestävän, kiertotalouden mukaisen ruokajärjestelmän perusta
