
EIT Food julkaisi suositukset proteiinilähteiden monipuolisuuden edistämiseksi
EIT Food -tutkimuslaitoksen yhteydessä toimiva Protein Diversification Think Tank on julkaissut politiikkasuosituksen proteiinilähteiden monipuolistamiseksi eurooppalaisten ruokavaliossa. Selvityksessä esitellään joukko suosituksia, jotka kannustavat ajattelemaan systeemitasolla ja auttavat tunnistamaan, miten tärkeää on saada koko ruokajärjestelmä toimijoineen mukaan.
EIT Food on Euroopan teknologiainstituutin tutkimuslaitos. Selvityksessä on ollut mukana useita tutkimuslaitoksia, järjestöjä ja yrityksiä eri puolilta Euroopan unionia. Taustatyössä on hyödynnetty myös EIT Food Consumer Observatorya, johon kuuluu noin 24 000 kuluttajaa eri EU-maista. Suomesta mukana on VTT:n ja Helsingin yliopiston tutkijoita.
Johtaja Marja-Liisa Meurice EIT Food North & Eastistä kertoo, että proteiinivalikoiman monipuolistaminen on eräs EIT Foodin työn strategisia painopistealueita. Monipuolisuus on tärkeä sananvalinta, sillä Meuricen mukaan tulevaisuudessa tarvitaan kaikkia nykyisiä ja myöhemmin kehitettäviä proteiininlähteitä rinnakkain.
– Myös perinteisillä eläinperäisillä proteiineilla on paikkansa, mutta niidenkin tuotantotapoja tulisi tarkastella uudelleen.
Tutkimuksen mukaan kuluttajatkaan eivät pidä vaihtoehtoinen-termistä, koska vaihtoehtoproteiinit mielletään ultraprosessoiduiksi, mikä taas herättää osassa kuluttajista vastustusta.
– Tässä on haastetta myös tulevaisuuden tuotekehitystyölle, Meurice sanoo.
Koko järjestelmä mukaan muutokseen
Meurice korostaa systeemisen ymmärryksen tärkeyttä. Ruokaketju on kompleksinen kokonaisuus, ja viime vuosien kriisit ovat nostaneet sen haavoittuvuudet esiin. Myös järjestelmän muuttaminen edellyttää moneen asiaan vaikuttamista ja yhteistyötä ketjun eri toimijoiden kesken.
Kulttuurin ja maantieteen takia samat ratkaisut eivät sovellu koko EU-alueelle. Siksi Meurice korostaa, että paitsi koko EU:n, myös kunkin jäsenvaltion olisi syytä laatia oma tiekarttansa uudenlaiseen ruuantuotantoon. Esimerkiksi vahvana karjatalousmaana tunnettu Tanska on vastikään julkistanut oman pitkän aikavälin ruokastrategiansa.
Selvityksessä kävi ilmi useita pullonkauloja. Esimerkiksi uudenlaisten proteiinien tuotantoon tarvitaan osaavaa työvoimaa. Uudenlaisille tuotteille tarvitaan myös toimivat markkinat, ja hitaaksi koettua lainsäädäntöä tulisi vauhdittaa. Maanviljelijöiden tilanne voi ainakin tilapäisesti olla haastava, ja tukijärjestelmiä tarvitaan.
Tutkimusta ja innovaatioita tarvitaan myös lisää. Marja-Liisa Meuricesta on mielenkiintoista nähdä, millaiseksi maanviljelyn ja vielä alkuvaiheessaan olevan solumaatalouden yhteistyö muodostuu. Solumaatalous voi ratkaista myös eläintuotantoon liittyviä eettisiä kysymyksiä.
EU:ssa Italia ja Ranska ovat jarrutelleet solumaatalouden edistymistä. Niillä on vahvaa alueellista ruuantuotantoa, jolla niin ikään on paikkansa myös tulevaisuuden ruokajärjestelmässä.
– Samanaikaisesti pystytään sekä säilyttämään ruokaan liittyvää kulttuuriperinnettä että antamaan tilaa uusille ajatuksille.
Kabinettien ovet aukesivat
Politiikkasuositusten jalkauttamiseen tarvitaan yhteistyön lisäksi rahaa. Meurice on ilahtunut siitä, että monet pääomasijoittajat uskovat uudenlaiseen ruuantuotantoon. Tarvitaan kuitenkin myös poliittista tahtoa ja rahoitusta, sillä infrastruktuuriin tarvitaan suuria muutoksia. Toisaalta ruokajärjestelmän muutoksessa piilee myös taloudellisia mahdollisuuksia.
Meurice kertoo, että asia on otettu EU:n päättäjien tasolla vakavasti. Ovet ovat auenneet EIT Foodin edustajille aina Ursula van der Leyenin kabinettiin saakka.
Ruokajärjestelmä on globaali, ja kyse on miljardien maailman asukkaiden ravinnontarpeesta. EIT Food tekee yhteistyötä myös eteläamerikkalaisten startupien kanssa, ja uudistavaan viljelyyn liittyvä yhteistyö intialaisten toimijoiden kanssa on alkamassa.
Myös Protein Diversification Think Tank jatkaa työtään olemassa olevien haasteiden ja mahdollisuuksien tutkimiseksi ja laatii näyttöön perustuvia suunnitelmia ruokajärjestelmän muutoksen ja proteiinilähteiden monimuotoisuuden edistämiseksi.
EIT Foodin politiikkasuosituksen tärkeimmät näkökulmat
- Systeemiajattelu: Proteiinilähteiden monimuotoisuuden lisäämiseen vaikuttavat monet tekijät, minkä vuoksi monimuotoisuus on nähtävä osana monimutkaista ja dynaamista ruokajärjestelmää. Systeemiajattelu edellyttää yhteistyötä läpi koko elintarviketalouden arvoketjun, jotta laaja käyttöönotto ja eri tieteenalojen välinen tutkimustyö on mahdollista.
- Mahdollistava poliittinen toimintaympäristö: EU-tason politiikan, kuten EU:n proteiinistrategian, on edistettävä vaihtoehtoisten proteiinilähteiden kehitystä.
- Sääntely: Proteiinilähteiden monimuotoisuuden taloudellisten, yhteiskunnallisten ja ympäristöhyötyjen saavuttamiseksi EU:n on arvioitava, miten sen lukuisat eri säännökset vaikuttavat uusien innovaatioiden syntymiseen.
- Maanviljely: Maanviljelijät ovat keskeisessä roolissa proteiinien tuotannossa. Heidän tulee olla jatkossakin merkittävässä roolissa vuoropuhelussa ja siirtymän suunnittelussa. Alkutuotantoon on myönnettävä tukea tutkimukseen ja kehittämiseen sekä investointien riskien minimoimiseen.
- Tutkimus, kehitys ja innovointi (TKI): Proteiinilähteiden monipuolistamista tulee tukea riittävästi valtiollisella tasolla. Julkinen rahoitus ohjaa pitkän aikavälin TKI-työtä esimerkiksi ympäristön kestävyyteen ja vähentää siten yksityisten sijoittajien riskejä.
- Markkinoille tulo: Laajempi ruokaympäristö on otettava huomioon myös vaihtoehtoisten proteiinilähteiden kohdalla. Saatavuus, kohtuuhintaisuus ja kulttuurisiin mieltymyksiin liittyvät asiat edellyttävät poliittisia toimia tiedon saatavuudesta kilpailukykyiseen hinnoitteluun.
- Koulutus: Ruokasektorille kaivataan jatkuvasti uutta työvoimaa ja uutta osaamista. Työntekijöiden houkuttelemiseksi ja työtyytyväisyyden ylläpitämiseksi tarvitaan kattavia ja monipuolisia koulutusohjelmia, joilla työntekijät pystyvät kehittämään osaamistaan.
Suosittelemme artikkelia

Innovaatioita ja menestystä Helsingin yliopistossa

Elintarvikeketjun itsesääntely loppuu

Uusia ratkaisuja ruokahävikin vähentämiseksi – Hävikkifoorumin suositukset julkaistu

Sairaalapotilaiden ravitsemustilan arvioinnissa on puutteita – uudistettu ravitsemushoidon suositus tehostaa hoitoa

EIT Food julkaisi uuden selvityksen proteiinien monimuotoisuudesta ihmisten ruokavaliossa yhdessä suomalaisten asiantuntijoiden kanssa
