Mars-mönkijän puhdistusteknologiaa elintarvikealalle

Avaruus-, suojelu- ja lääketeollisuudessa sekä sairaaloissa käytetty vetyperoksidikaasuteknologia sopii myös elintarvikealan käyttöön.

Vetyperoksidikaasuteknologia kehitettiin Amerikassa 1980-luvulla. Voimakkaasti hapettava H2O2 -kaasu hajoaa vedeksi ja hapeksi.

– Laitteissamme käytettävä biosidiasetuksen alainen vetyperoksidi on höyrystettynä ja määräysten sekä valmistajan ohjeiden mukaan käytettynä turvallinen kemikaali myös elintarviketeollisuuden käyttöön, sillä sen käytöstä ei jää jäämiä, kertoo Cleamix Oy:n toimitusjohtaja Jukka Riekkinen.

Yhdysvaltain ilmailu- ja avaruushallintovirasto Nasa käytti menetelmää esimerkiksi Mars-mönkijän puhdistamiseen, ettei planeetoille viedä vahingossa mikrobeja mukana. Menetelmää käytetään esimerkiksi palo- ja pelastusuhkien ja onnettomuusalueiden puhdistukseen, sairaaloissa leikkaussalien puhdistamiseen ja Terveyden- ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) tutkimuslaboratorioiden puhdistamiseen. Se soveltuu myös esimerkiksi eläinkuljetuskaluston, vesitornien ja veden puhdistamiseen.

Vetyperoksidikaasu siivouksen lisänä

Vetyperoksidillakaasulla ei voi korvata perinteistä mekaanista siivousta, mutta sillä voidaan korvata haitallisimpia puhdistuskemikaaleja ja tuoda lisätehoa siivoamiseen.

– Vetyperoksidikaasu hapettaa kaiken orgaanisen, mutta se ei ole aktiivisesti leviävä kaasu, joten se ei altista ympäristöä vaaraan. Bakteerit eivät myöskään voi helposti kehittää vastustuskykyä sitä vastaan, mikä on oleellista esimerkiksi sairaaloissa, kun puhdistetaan tiloja ja laitteita MRSA-bakteereista (metisilliiniresistentti Staphylococcus aureus), Riekkinen tarkentaa.

Kaasu leviää tai sitä levitetään puhaltimilla puhdistettavaan tuotantotilaan, koneeseen tai pienen laitteiston sisään. Käytetty aika ja pitoisuus vaikuttavat puhdistustulokseen.

– Menetelmällä päästään niin sanottuun kuuden logaritmin tuhoamistehoon, mikä tarkoittaa 99,9999 prosentin vähenemää. Käytännössä kymmenen minuutin käsittely riittää tuhoamaan helpoimmat virukset, tilavuudeltaan suurempiin tuotantotiloihin tarvitaan tunti ja mikrobien itiöihin vahvempia pitoisuuksia. Ihmisten tekemään puhdistamiseen verrattuna menetelmä on nopea ja varma, Riekkinen valottaa.

Puhdistusprosessin varmistamiseen (validointiin) käytetään kaupallisia biologisia ja kemiallisia indikaattoreita.

– Joskus asiakkaat haluavat ottaa lisäksi pintanäytteitä, kertoo Training Manager Emma Nykyri.

Käyttökohteita laitteistoista pakkauksiin ja elintarvikkeisiin

Tuoteturvallisuuden vaatimukset tiukentuvat erityisesti Suomen vientimaissa. Maailmalla vetyperoksidikaasulla puhdistetaan esimerkiksi salaattia, kananmunia ja marjoja. Sitä käytetään myös leipomoissa. Nestemäisenä vetyperoksidia on muun muassa käytetty maidon säilöntäaineena kriisiolosuhteissa. Kaasutusmenetelmä sopii säännölliseen käyttöön, kuten kuukausittaiseen tehopuhdistukseen ja epidemiatilaisiin. Puhdistusolosuhteet tuovat käytölle tiettyjä rajoitteita (infolaatikko).

Cleamix Oy on kehittänyt puhdistuslaitteiston, joka painaa noin kymmenen kiloa. Aiemmat kaupalliset laitteet ovat olleet satojen kilojen painoisia, joten niitä on ollut vaikea siirtää käyttökohteisiin. Cleamixillä on jo pitkälle toistakymmentä patenttia puhdistuslaitteistostaan ja lisää työn alla.

– Myymme laitteistoja ja puhdistuspalvelua on saatavissa yhteistyökumppaniemme kautta. Puhdistettava tila on tärkeää aina alkuun nähdä, jotta menetelmä saadaan sovitettua puhdistustarpeisiin. Ylipaineistetut tilat tarvitsevat esimerkiksi erityshuomiota.

Cleamix on kehittämässä sairaalalaitteistojen puhdistusstandardia. Elintarvikealan kohteet ovat pääsääntöisesti helpompia.


Vetyperoksidikaasuteknologian käytön rajoitteita

  • Tilan tulee olla vähintään 17 asteinen, jotta kemikaali pysyy kaasuna eikä tiivisty pinnoille. Nesteenä se korroosoisi esimerkiksi laitteistojen piirilevyt. Kylmien ja viileiden tilojen lämpötilaa täytyy nostaa puhdistuksen ajaksi.
  • Tilassa ei voi olla kaasutuksen aikana ilman kaasunaamaria. Tilaan ei tule mentyä vahingossa, sillä kaasulla on vahva ominaishaju. Lisäksi henkilösuojamittarin käyttö on tärkeää. Kaasun hajoamista voidaan nopeuttaa ilmanvaihdolla tai käyttämällä tarkoitukseen kehitetyllä katalyyttikonvertterilla. Kaasun hajottua tila on jälleen turvallinen. Epäaktiivinen kaasu ei kulkeudu esimerkiksi suljetun ilmanvaihtokanavan kautta muihin tiloihin. Kaasun määrää mitataan reaaliaikaisesti.

Cleamix Oy

Toiminta: Vetyperoksidikaasutuslaitteistojen suunnittelu, valmistus ja myynti
Perustettu: 2016
Kotipaikka: Kuopio
Liikevaihto: 1,6 miljoona € (2020)
Työntekijöitä: 10
Patentteja: 16

Ennaltaehkäisevää puhdistusta

Liperin Ylämyllyllä toimiva Karelian Lihajaloste Oy on Suomen suurin pizzasuikaleiden valmistaja. Yritys käsittelee noin 2,3 miljoonaa kiloa lihaa vuosittain. Tuotantotilat (3 100 m2) on jälleenrakennettu vuonna 2007 tehdaspalon jälkeen. 

Yrityksen omistaja ja toimitusjohtaja Sami Puustinen kertoo myönteisesti vetyperoksidikaasuteknologian käytöstä. Teknologiaa käytettiin ennaltaehkäisevästi suikalointihuoneiden ja -koneiden puhdistamiseen.