Verkkokauppa kasvaa ja kansainvälistyy

Ruuan verkkokauppa monipuolistuu uusien toimijoiden vanavedessä.

Uudet toimijat ovat kirittäneet ruuan verkkokauppaa kaikkialla. Digitaalisen kaupan asiantuntija Leevi Parsama työskentelee Business Finlandin Experience Commerce -ohjelmassa, jolla puhalletaan tehoa suoraan kuluttajille myyvien yritysten kansainväliseen kasvuun.

Parsama on tutustunut tuhanteen verkkokauppaan ja tuntee alan kotimaiset ja kansainväliset toimijat. Hän perää yrityksiä kehittämään oman konseptinsa koukuttaakseen asiakkaita.

– On laskettu, että jokainen ihminen viettää hieman yli vuoden elämästään ruokakaupoissa asiointiin. Kaikki eivät haluaa enää käyttää tähän aikaansa, vaan haluavat ruuan kotiin silloin kuin heillä on nälkä. Osa tilaa sen perinteisistä ruuan verkkokaupoista, osa käyttää vaikkapa Woltin palveluja, Parsama tähdentää.

Liikkeenjohdon konsultti Arhi Kivilahti väitteli vuonna 2013 ruuan verkkokaupan kehittymisestä Englannissa. Silloin iso havainto oli, että yksi verkkokaupan markkinahäirikkö sai supermarketketjut heräämään.

Sama kaava toistui Ruotsissa, joka on tällä hetkellä viisi vuotta Suomea edellä verkkokaupan kehityksessä. Siellä sen osuus on kuusi, Suomessa kolme prosenttia päivittäistavarakaupan myynnistä. Luvut nousevat, kun tulee toimija, joka elää verkkokaupasta.

– Puhdas ruuan verkkokauppa on puuttunut Suomesta. Oda voi olla hyvä haastaja. Verkkokaupasta voi tulla tasavertainen kanava kivijalkakaupalle 2030-luvulla, Kivilahti povaa.

Päivittäistavarakauppa ry:n toimitusjohtaja Kari Luoto arvioi varovaisemmin.

– Verkkokauppa tulee varmasti kasvamaan, koska yritykset kehittävät palvelujaan, mutta käänteet voivat olla nykymaailmassa nopeita.

Odan jakelualue laajeni nopeasti

Norjalainen verkkoruokakaupan edelläkävijä Oda avasi ruokakauppansa Suomeen tammi-helmikuun vaihteessa. Aluksi toimialueena oli vain pääkaupunkiseutu, mutta jo maaliskuun puolivälissä Oda laajensi Järvenpäähän, Keravalle ja Tuusulan Hyrylään.

– Tavoitteenamme on kasvaa merkittäväksi peluriksi Suomen vähittäiskauppamarkkinassa, kaupallinen johtaja Anne Terimo kertoo.

Odan valikoimasta löytyvät tutut suomalaiset tuotemerkit ja kansainvälisiä brändejä. Kaikista tuoteryhmistä löytyy vaihtoehtoja eri hintaryhmistä.

Odan asiakaskunta painottuu lapsiperheisiin. Yritys toimittaa mobiilisovelluksella tilatut ruokaostokset koteihin seitsemänä päivänä viikossa Vantaan keräilykeskuksestaan. Myytävästä ruuasta ja käyttötavarasta yli 80 prosentin alkuperä- tai valmistusmaa on Suomi.

Vuonna 2013 perustettu Oda on avannut tänä vuonna ruokaverkkokaupan myös Saksassa. Viime vuonna yrityksen liikevaihto oli 243 miljoonaa euroa.

Fiksuruoka kasvaa kansainvälistymällä

Vuonna 2016 perustettu Fiksuruoka laajentui puolestaan helmikuun alussa Hollantiin ensimmäisenä hävikkiruuan verkkokauppana. Siellä yritys toimii Foodello-nimellä.

Hollannissa myydään Suomen tavoin pääosin paikallisia tuotteita, ja toimittaja- ja varastokumppanit ovat sikäläisiä. Yrityksellä on maassa omat osto-, markkinointi- ja asiakaspalvelutiimit, mutta verkkokaupan ja sisäisen analytiikan kehittäminen hoidetaan Suomessa.

– Odotamme kovaa kasvua Suomessa, mutta suurin kasvun ajurimme on kansainvälistymisessä, toimitusjohtaja Juhani Järvensivu kuvaa tilannetta.

Yrityksen valikoima koostuu pääosin poisto- ja jäännöseristä, joita se hankkii paikallisilta valmistajilta, maahantuojilta ja tukkureilta. Valikoimassa on lämpimässä säilyviä elintarvikkeita ja käyttötavaroita. Uusia tuotteita tulee myyntiin joka arkipäivä.

– Kuljetuskumppanimme Budbee, Matkahuolto, Posti, DB Schenker ja Postnord kehittävät palvelujaan jatkuvasti. Optimoimme myös toimitusaikoja varasto- ja toimituskumppaneidemme kanssa.

Verkkokauppaa Kiinaan

K-ryhmä ja MTK ovat tehneet yhteistyötä vauhdittaakseen suomalaisen ruuan vientiä Aasiaan. Syyskuussa 2021 K-ryhmän Kiinan verkkokauppaan, Alibaban Tmall-verkkokaupassa, tuli myyntiin Moilasen, Rostenin, Halvan ja Pohjolan Perunan tuotteita ja ensimmäistä kertaa myös pakastettuja tuotteita.

– Kauppa on lähtenyt hyvin käyntiin, ja asiakaspalautteet ovat olleet positiivisia. Myös pakastelogistiikka on toiminut moitteettomasti, kertoo Keskon myynnistä ja brändeistä vastaava johtaja Tuuli Luoma.

Noin 140 tuotteen valikoimassa on nykyisin aamiais- ja viljatuotteita, leivonnaisia ja leipää, jäätelöä, laktoositonta maitoa ja muita juomia, maitojauhetta, suklaata, lakritsia, snackseja ja lastenhoitotarvikkeita sekä kesään mennessä myös välipalapatukoita ja suodatinkahvia.

– Kiinalaisia kuluttajia kiinnostavat erityisesti suomalaiset kaura- ja välipalatuotteet, Luoma sanoo.

K-ryhmä aloitti verkkokaupan Kiinassa vuonna 2017 ensimmäisenä suomalaisena ruokakaupan toimijana.

Personoituja palveluja

Myös elintarviketeollisuuden verkkokauppa kehittyy. Fazer Store tarjoaa myös tuotepaketteja, lahjoja ja personointipalveluja erottuakseen muista jakelukanavista yksilöllisellä kokemuksella.

– Omassa verkkokaupassa voimme kohdata kuluttajat suoraan ja rakentaa brändimme tarinaa uudella tavalla, Fazerin digijohtaja Johanna Widomski kiteyttää.

Vuonna 2018 toimintansa aloittaneen Fazer Storen valikoima koostuu Fazerin tuotteista: makeisista, suklaasta, kekseistä, ksylitolituotteista, leivistä, muroista, puuroista ja juomista.

– Tuotteet myydään sellaisenaan tai lahjaksi soveltuvina tuotebokseina. Valikoimastamme löytyy myös brändiemme fanituotteita ja lahjatuotteita.

Fazer Storen verkossa myydään oman talon tuotteita myös lahjaksi soveltuvina tuotebokseina. Kuva: Fazer / Anna Salmisalo

Toimitukset ulottuvat tällä hetkellä Eurooppaan. Paketit kuljettaa perille Posti, Matkahuolto ja DHL.

Pyhäntäläinen Feelia Ruokauppa yhtiöitettiin toukokuussa 2021 FodNet Oy:ksi.

–Liikevaihto ja asiakasmäärät ovat kasvaneet, ja kasvuodotukset jatkuvat tälle ja tuleville vuosille, toimitusjohtaja Sanna Kittelä kertoo.

Feelia Ruokakauppaa myy Feelia Oy:n valmistamia, pitkään säilyviä esivalmistettuja aterioita sekä tarjoaa Fodelia-konsernin muiden tytäryhtiöiden tuotteita, kuten sipsejä, liha- ja makkaratuotteita ja pitaleipiä. Valikoimassa on yli sata lämmittämistä vaille valmista kotiruokaa, kuten keittoja, laatikoita, liha- ja kasvisruokia, kastikkeita, lisukkeita ja puuroja.

Yksittäisten ruokapakkausten lisäksi nettikaupasta voi ostaa kotiruokabokseja, jotka Posti toimittaa kaikkialle Suomeen 1–5 arkipäivän toimitusajalla.

Verkkokaupan osuus voi olla tuntuva

Ruokakauppaketjut ovat käyneet verkkokauppaa jo pidempään. S-ryhmän vähittäiskaupan verkkokauppojen kehittämisestä vastaava johtaja Jarkko Kyttänen kertoo, ettäruuan verkkokaupan osuus elintarvikemyynnistä vaihtelee myymälöittäin.

– Yksittäisissä Prismoissa osuus on jo 10–15 prosenttia. Arvioimme, että ruuan verkkokaupan osuus päivittäistavarakaupastamme yltää kymmeneen prosenttiin 5–8 vuoden kuluttua, Kyttänen kertoo.

Ruuan verkkokaupan kaikkia osa-alueita kehitetään tällä hetkellä laajasti.

– Esimerkiksi suurimpiin kaupunkeihin, valikoitujen toimipaikkojen yhteyteen voi tulla tuhansien tuotteiden perusvalikoimalla varustettuja ja automatiikkaan perustuvia keräilykeskuksia. Keskuksesta kerättäviä toimituksia voisi tarvittaessa täydentää sen yhteydessä olevan myymälän valikoimalla, Kyttänen tarkentaa.

S-kaupat.fi -palvelussa testataan myös edullisia pikatoimituksia muutamassa myymälässä pääkaupunkiseudulla.